Yavru kedi bakımı hakkında herşey

yavru_kedi_bakimi

Yeni bir yavru kedi sahiplenmeye karar verdiniz, ya da kedim doğum yaptı yavru kedilere nasıl bakacağım diye dertleniyorsunuz. Belki de sokakta minicik bir bebek kedi buldunuz ve artık ona yarenlik/annelik yapmak istiyorsunuz. Yavru kedi bakımı zahmetli olsa da korkmayın! Bu yazımda sizlere yeni doğmuş kedi bakımı konusunda tüm detayları özetleyeceğim. Bu sayede yeni doğmuş yavru kedi bakımı konusunda bir profesyonel olacaksınız!

Peki yeni doğan kediye nasıl bakılır? Gelin en başından tüm detayları inceleyim.

Bu arada kedilerde çiftleşme ve kedilerde hamilelik süreci ve kedilerde doğum ile ilgili merak ettiğiniz diğer detaylar da ilginizi çekebilir. Aşağıdaki başlıklara tıklayarak ilgili yazılarıma ulaşabilirsiniz;

Kedilerde çiftleşme

Kedilerde hamilelik

Kedilerde doğum

Yavru Kedi Bakımı Hakkında Herşey

Yeni doğan kediye nasıl bakılır? Yeni doğan yavru kedi bakımı nasıl yapılır?

Annesinden henüz doğmuş bir bebek ile karşılaştıysanız siz de bunu kolayca gözlemleyebilirsiniz. Yeni doğmuş yavru kediler o kadar minik ve o kadar çaresizler ki ne yapsam da bu bebeklere yardım etsem diye dertlenir durursunuz. Bu çaresizlik o kadar büyüktür ki bırakın beslenmeyi, vücut ısılarını dahi kendi başlarına kontrol edemezler. Bu yüzden bebek kedi bakımı oldukça kritik bir iştir.

Yeni doğmuş kedi yavrusu henüz ayakları üzerinde bile duramaz. Ancak emekleyebilirler. O da en fazla yarım metre kadar. Bu mesafeden daha uzun mesafeye emeklemeleri oldukça zordur. Bu özelliklerini de sadece doğum sonrası annelerine ulaşmak ve beslenebilmek amacı ile kullanırlar.

Henüz vücut ısılarını dengeleyemediklerinden ve uzun süreli yürüyemediklerinden bu dönemde yavrulara dikkat etmeli, yuvadan ayrıldıklarında çok zaman geçmeden onu annenin yanına koymalı, vücut ısılarını koruyacak bir sıcaklıkta tutmalısınız.

Yavru kedilerin gelişimi – Yavru kedi gelişimi

Yavru kediler ancak 10 gün içinde ayaklanabilirler. İlk 10 günün sonunda beyinleri ön ayaklarını koordine edebilecek kadar gelişir. Tam anlamıyla ayakta durabilmeleri ise ancak 3 haftayı tamamladıklarında gerçekleşir. Ancak bu seviyede hala tam dengeli bir ayakta duruş sergileyemezler.

Bu seviyede koku alma, duyma ve görme duyuları da gelişmiş olur. Yani 3 haftalık yavru kedi artık size tepkiler vermeye başlar. 7.haftasını doldurduğunda artık tam anlamıyla denge sahibi olur bu zibidiler 🙂

Yavru kedi gelişim tablosu aşağıdaki gibidir;

 

yavru_kedi_gelisimi
yavru kedi gelisimi

 

Yavru kedilerin meme emmesi

Yavru kediler doğar doğmaz annelerini emmeye başlar. Hatta anne kedi yavrularını emme konusunda teşvik eder. Ancak ortamda memeleri süt dolu olan ve annesi dışında başka bir kedi varsa onları da rahatlıkla emebilir. Yani yeni doğum yapmış kediniz diğer yavru kedilere süt anneliği yapabilir.

Gözleri açılmamış, ayakta dahi duramayan bir bebek kedi birçok memenin içinden en verimli memeyi rahatlıkla bulabilir. Çoklu doğumlarda boş memeler dururken aynı memeye saldıran yavrular görmeniz tamamen bu yüzdendir 🙂 Böyle bir durumda hepsinin beslenebilmesi için dikkatli olmalı ve tüm yavruların meme emdiğinden emin olmalısınız. Grup içinde baskın bir yavru daha zayıf olanın emmesini engelliyor ise zayıf yavruya emmesi konusunda destek olmalısınız.

Yavru kedilerin yuvayı tanıması

Kedi yavruları 1 haftayı tamamladıklarında yuvasının kokusunu ayırt edebilir, yuvadan uzaklaştırsanız dahi yuva olarak benimsediği alana geri dönebilir ve 2.5 – 3 haftalıkken kedi kumu kullanmaya başlayabilir. Özetle yavru kedi tuvaleti için bu dönemde hazır olmanız hayati öneme sahiptir.

Bu arada kedileri kuma alıştırma konusunda ilgili yazıma göz atmak isterseniz buraya tıklayın.

Yavru kedi beslenmesi

Doğum anından itibaren birkaç hafta boyunca anne kedi, yavruların beslenmesi konusunda dikkatlidir ve yönlendiricidir. Ancak bir süre sonra anne emzirmekten kaçsa dahi yavrular annenin peşinden ayrılmazlar.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi bebek kediler için de en değerli ve tek besin annelerinin sütüdür. Bu süt, keçi ya da inek sütüne göre yavrular için iki kat daha besleyicidir.

Annenin bir süre sonra emzirmekten kaçması çok olası durumdur. Kediniz yavrulardan kaçıp kafasını dinlemek istiyorsa endişe etmeyin ve ona bu konuda dinlenme fırsatı verin. Doğum sonrası sendromunu tek yaşayan insanlar değil unutmayın 🙂

Yavru kedilerin katı mamaya geçmesi

Yavru kediniz 3 haftasını doldurduğu anda artık onu kuru mama ile beslemeye başlayabilirsiniz. Tabi annesine verdiğiniz koca taneli mamalar ile beslenmesi zordur. Zaten içerik olarak da bu kedi mamaları bebeklere uygun değildir. Bu yüzden bebekleri mutlaka yavru kedilere özel olarak üretilen ve minik taneli mamalarla beslemelisiniz. Yeni doğan kedi maması içerik olarak yavruların gelişiminin ihtiyacı olan tüm besin değerlerini içermektedir.

Yavru kedilere evde ne verilir diye merak ediyor olabilirsiniz ama bunun için en uygunu özenle üretilmiş mamalardır. Bu konuya da aşağıda linkini paylaştığım yazımda değinmiştim.

Bu arada yavru kedilerin beslenmesi ile ilgili daha önce yayınladığım detaylı yazıya da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Doğada yavru kedi beslenmesi

Yavrular katı gıdaya geçme dönemlerinde anne ava çıkar, avını bebeklere getirir ve onlar için avı parçalar. Bebekler de parçalanmış avı afiyetle yerler. Dişleri geliştikçe anne artık parçalamayı bırakır. Hatta daha da ilerleyen dönemde anne canlı avı bebeklere getirir. Bebekler de eğlenceli bir oyun içinde canlı avı nasıl yemeleri gerektiğini öğrenir.

Yavru kedi annesinden ne zaman ayrılır

Yavru kediler ne zaman anneden ayrılır sorusu kedi annelerinin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Bir yavru kedi 5 haftayı doldurduğunda artık kendi bakımını kendi yapabilir hale gelebilir. Henüz yavru kedinin annesinden ayrılması için erken olsa da bu dönemde ayrılığa yavaş yavaş alışmaya başlarlar.

Yavru kedi ne zaman anneden ayrılır sorusunun cevabı aynı zamanda yavru bir kediyi sahiplenmek isteyen kedi anneleri için de kritik bir sorudur. 10 ila 16 haftalık arasında bir yavru kediyi sahiplenebilirsiniz. Bebeğinizi ne kadar küçük sahiplenirseniz onun için size alışma deneyimi o kadar kolay olacaktır. Ancak yavruyu annesinden çok erken ayırmanız da beslenmesi ve gelişimi açısından negatif etki edecektir. Bu yüzden annesi ile emme ve sevgi ilişkisi sonlanmamış yavruları annelerinden ayırmak için acele etmeyin.

Annenin sütü ve prolaktin seviyesi azaldıkça artık anne de bebekleri ile ilgilenmeyi azaltır ve bir süre sonra tamamen bırakır. Tabi bebeklerin dişlerinin çıkmasının da buna etkisi vardır. Dişler çıktıkça bebekler annenin canını yakmaya başlar. Bu yüzden anne günden güne emzirmekten iyice kaçınır.

Yavru kedi eğitimi

Annesi ile birlikte yaşayan yavrulara beslenme, tuvalet, temizlenme, insan ilişkileri, avlanma, yol/yön bulma konusunda tüm eğitimleri anneleri verir. Bu yüzden annesi yanında eğitimini tamamlamış bir yavru kedi sahiplenirseniz işiniz daha kolay olur. Tabi bu yavru bir sokak kedisinin yavrusu ise insan ilişkileri konusundan zayıf bir eğitim almış olacağından yavrulara yaklaşmanız zor olabilir. Bu yüzden bu tarz yavrularla korkutmadan dikkatli ve kontrolü bir şekilde iletişim kurmalısınız. Zaten dikkatli olmazsanız anne kedi size dikkat etmeyi öğretecektir 🙂 Aynı zamanda yavru kedilerin insanı bir tehlike olarak görmesine sebep olursunuz. Bu tarz yavrularla en kolay iletişim yaş mamadır. Zamanla ona su ve ıslak mama sağlayan insanı tehlike olarak görme fikrinden uzaklaşacaktır.

Yavru kedi tuvalet eğitimi

Yeni doğan bir kedi sahiplendiniz ve tuvalet eğitimi vermek istiyorsunuz. Bu konuda daha önce detaylı bir yazı yazmıştım. Bu yüzden tekrar detaya girmeden ilgili yazım için link paylaşıyorum. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.

Yavru kedi yıkanır mı?

Yavru kedi yıkama en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Bunun için cevap net. Kesinlikle yıkanmaz. Yavru kediyi anneler yalayarak temizler ve zamanla yavrular da temizlenmek için kendini yalamayı öğrenir. Ancak ortada bebek kediye bakacak bir anne kedi yok ise durum biraz değişir.

Bu durumda yavru kediler yıkanır mı sorusunun cevabı değişmez ama yıkanmasa da nemli bir bez ile silebileceğinizi söyleyebilirim. Deterjan, sabun vs olmadan sadece hafif nemli bezlerle silebilirsiniz yavruyu. Bezin çok ıslak olmaması gerekir. Çünkü bu durumda kediniz de gereğinden fazla ıslanacaktır. Yıkarsanız da yavrunun vücut ısısını tehlikeye atabilir ve onu kaybedebilirsiniz. Bu durum özellikle yeni doğmuş yavrular için geçerlidir.

Eğer mutlaka yıkamak istiyorsanız en azından kedinizin 3 aylık olmasını beklemelisiniz. 3 ayın sonunda da yıkayacaksanız ya sadece su ile ya da kedilere özel olarak üretilmiş kedi şampuanı ile yıkamalısınız. Ardından da kuruması ve ortam ısısı konusunda oldukça dikkatli olmalısınız.

Annesiz yavru kedi bakımı

Annesi olmayan yavru kedi bakımı için hem fiziksel hem duygusal temas oldukça önemlidir. Beslenme konusuna yukarıdaki başlıklarda ve yavru kediler ne yer adlı yazımda değinmiştim. Tuvalet eğitimine de buradaki yazımda değinmiştim. Bu yüzden evde yavru kedi bakımı kategorisinde annesiz yavru kediler için beslenme ve kedi kumu eğitimi dışındaki konulara değineceğim. Çünkü kedi yavrusu bakımında mama ve kedi kumu dışında da çok kritik detaylar mevcut.

Annesi olmayan yavru kedinizin kokunuzla uyumasına izin verin

Annesi olmayan yavru kedi sahiplendiyseniz artık onun annesi sizsiniz demektir. Annesinden ayrı olduğu için sürekli olarak boynunuza tırmanıp gıdınızın sıcaklığında veya kalbinize yakın yerde uyumak isteyecektir. Çünkü tıpkı annesinin koynunuda uyurkenki gibi sizin kalp ve nabız atışınızı duyabilecek ve bu durum onun güvende olduğunu hissettirecektir. Bu yüzden koynunuzda uyumasına izin verin ki bağınız gelişsin. Bebiş de mutlu ve huzurlu olsun. Annesinden ayrılan yavru kedi bakımı normal bir kedi bakımına göre daha çok vicdan, daha çok dikkat ve daha çok temas ister unutmayın.

Yavru ile sık temas kurun

Yavru kedinizle sürekli olarak konuşun ve ona dokunun. Kediler büyüme evresinde ona verdiğiniz her bilgiyi alırlar. Kurduğunuz her temas sizinle ilişkisini arttırır. Hatta evin diğer sakinleri ve diğer türdeki hayvanlarla iletişim kurmaları için en uygun zaman bebeklik dönemidir. Bu sayede insanın, bebeklerin veya diğer türdeki bir havyanların dost olduğunu beyinlerine kazımış olurlar.

Unutmayın yavru kediler sosyal terbiyelerini 3 ila 7 hafta arasında edinirler. Bu süreden sonra tanışacağı yeni türlere, hatta kendi türünden olan bir canlıya dahi düşman gözü ile bakma potansiyeli taşırlar. Bu yüzden de belirli bir yaşa ulaşmış 2 kediyi aynı ortama getirmek tehlikeli ve sancılıdır. Ayrıca 2 kediyi tanıştırmak ciddi bir süreç gerektirir. Bu konuda detaylı bir yazı yazmıştım daha önce. Buraya tıklayarak 2 kediyi tanıştırma konusundaki yazıma ulaşabilirsiniz.

Tüm ihtiyaçlarını temin edin

Tüm bunların dışında yavru kedi sahiplenmek istediğinizde onun bakımı, gelişimi ve hayatını devam ettirebilmesi için biraz alışveriş yapmanız gerekecek. Bu konuda gerekli ürünleri ve almasanız da eksikliğini hissetmeyeceğiniz ürünleri daha önce derlemiştim. İhtiyaçlar listesini acil ve acil olmayan diye de kategorize ettim. Linklerini aşağıda paylaşıyorum.

Kediler için acil ihtiyaçlar listesi

Kediler için acil olmayan ama mutlaka ilerleyen dönemde satın alınması gereken ihtiyaçlar listesi

Kediler için almasanız da eksikliğini hissetmeyeceğiniz ürünlerin listesi

Bunun dışında kedi sahiplenme konusunda en kritik konulardan biri de aşı. Bu konu da yavru kediniz için hayati öneme sahip. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka aşı ile ilgili aşağıdaki yazılarıma da göz gezdirin.

Kediler için zorunlu aşılar

Kedi hastalıkları ve aşılama gerektiren durumlar

Kedi aşı takibi iPhone uygulaması

Yeni bebeklerinizle musmutlu günler diliyorum. Gelinlik, damatlık oldukları günleri de görün inşallah ve onları benim için de öpüp mıncıklayın 🙂

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*