Kedilerin kanepeleri tırmalamasını engellemek her kedi annesinin rüyasıdır sanırım. Bu zibidiler içgüdülerindeki o vahşi kediyi asla kaybetmiyorlar. Dolayısı ile ihtiyaçları olan tırmalama işini bulabildikleri her ortamda uygulamaya geçiriyorlar. Sizde kedim koltukları tırmalıyor, kedim mobilyaları tırmalıyor, kedimi mobilyalardan nasıl uzak tutarım veya kediler hangi kumaşı tırmalamaz diyorsanız bu yazım sizlere hafif de olsa bir ışık olacak merak etmeyin.
Ama şunu unutmayın ne yaparsanız yapın %100 oranda kedileri mobilyalardan uzak tutmak neredeyse imkansızdır. Bu durumu evdeki çocuğun sağı solu kurcalaması gibi düşünebilirsiniz. Bir miktar eğitimle minimuma indirirsiniz ama fırsatı bulunca yapacağını yapar yine hınzırlar.
Kedim mobilyaları tırmalıyor
Az önce tırmalamanın kedilerin doğası olduğundan bahsetmiştim. Kedilerin hayatı şu beşli arasında geçer; Tırmanma (tehlike anında kurtulabileceği yüksek yerlere çıkma), tırmalama (tırnaklarını güvenlik için sürekli sivri tutma), dışkılama ve onu saklama (yine tehlikelerin kokudan onu bulmasını engelleme), beslenme ve uyuma (dinlenme).
Oyun oynamak kediler için bir hobidir. Hızlıca hareket eden maddelerin peşinden koşmak, onu serbest bırakıp sonra tekrar yakalamak vb hareketler normal kedi davranışlarıdır.
Bu normal kedi davranışları dışında yaptığı bir takım hareketler vardır ki onlar da; perdelere tırmanmak, kanepeyi tırmalamak, idrar püskürtmek, evdeki bitkileri yemek gibi hareketlerdir. Bu hareketler size göre yanlış olabilir ama bir kedi için asla yanlış bir hareket değildir. Bu yüzden de bunların yanlış davranışlar olduğunu annesi olarak ona sizin anlatmanız gerekmektedir.
Bu arada kediniz mobilyalar dışında perdeleri de tırmalıyor ise kedileri perdelerden uzak tutmak ile ilgili yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Kedileri mobilyalardan uzak tutmak
Kedi tırmalama tahtası
Kedimi mobilyalardan nasıl uzak tutarım diyorsanız doğru yerdesiniz. Kediniz, mobilyanızı tırmalama içgüdüsünü gidermek, tırnaklarını törpülemek veya sivriltmek için tırmalar. Dolayısı ile ona bu ihtiyacını giderecek uygun bir kedi tırmalama tahtası alırsanız bu ihtiyacını artık kedi tırmalama tahtasında giderecektir. Kedilerin koltukları tırmalamasını engellemek için en temel adım bir tırmalama tahtası satın almaktır.
Bu ürünü kedinizle ilişkinizin en başında yapmanız kritik. Çünkü mobilyalara alışmış bir kedi, kedi tırmalama tahtasını kullanmak istemeyecektir.
Eğer kedi tırmalama tahtası almaya geç kaldıysanız da üzülmeyin. Tahtaların ucuna takılan oyuncaklar ve aynı zamanda tırmanabileceği yükselikte bir kedi tırmalama tahtası almak da onu tahtayı kullanmaya teşvik edecektir. Siz de tahtanın başına geçip, tahtaya tırnaklarını geçirebilecek oyunlar oynarsanız kedinizin kedi tırmalama tahtası ile ilk tanışmasını sağlamış olursunuz. Zamanla tahtasını kullanmaya başlayacaktır.
Tahtayı her kullandığında onu bir ödül maması ile de ödüllendirirseniz bu durum da onu tahtayı kullanmaya teşvik edecektir.
Bu arada kedi tırmalama tahtasını iç odalara veya çok kenar köşe bölgelere koymayın. Tahta en çok bulunduğunuz odada ve nazaran orta alanlarda olmalıdır. Aksi halde kediniz sizi bırakıp tırmalama tahtasına gitmek istemeyecektir. Malum yarım metre çevremizden ayrılmak istemiyorlar 🙂
Kedi tırmalama halısı
Kedi tırmalama tahtası haricinde evin münferit bölümlerine kedi tırmalama halısı ya da kedi tırmalama paneli koyabilirsiniz. Bunun için aşağıda örneklerini listelediğim ürünlerden satın alabileceğiniz gibi sadece jüt halat ve birkaç koli sayesinde evde kendiniz de tırmalama paneli yapabilirsiniz. Bunun için evde kedi tırmalama tahtası yapımı ile ilgili bir video da paylaştım aşağıda.
Evde kedi tırmalama tahtası yapımı
Kedi mobilya koruyucu
Ne yapsanız da kediniz tırmalama tahtasına alışmıyorsa ve kedim koltuğu tırmalıyor diyorsanız kedileri koltuklardan uzak tutmak için bir diğer çözüm tırmalamayı en çok sevdiği bölgelere kedi mobilya koruyucu koyabilirsiniz veya bu alanları mobilyaya zarar vermeyecek şekilde özel tırmalama alanları haline getirebilirsiniz.
Mesela standart bazaların alt kısmında kullanılan kumaşlar kedilerin tırmalamayı en çok sevdiği cinsten tırtıklı bir kumaş olur. Dolayısı ile ne yaparsanız yapın hem sert hem de tırtıklı olan bu alanı tırmalamaktan vazgeçmeyecektir. Bu yüzden o bölgeyi jüt halat ve bir panel ile kaplarsanız en azından ona daha rahat bir tırmalama lanı sunarsınız ve iplikleri çıkmış bir baza görünümünden de kurtulmuş olursunuz.
Kedi tırnak kesimi – Kedilerin kanepeleri tırmalamasını engellemek
kedinizin kanepeleri ve mobilyaları tımalamasının bir sebebi de tırnaklarının çok uzamış olması da olabilir. Tırnaklarını düzenli kesmeniz de mobilyalarınızı tırmalamasını minimuma indirecektir. Ancak bu işlem dikkat ve özen isteyen bir iştir. Tırnakların nasıl kesileceği ile ilgili daha önce detaylı bir yazı yazmıştım. Bu yüzden ayrıntıya girmiyorum. Yazıya gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Kedileri koltuklardan uzak tutmak için
Kediler neden koltukları tırmalar diye kendi kendinize soruyorsanız aslında bu sorunun birkaç basit cevabı mevcut. Kediler genelde tay tüyü veya kadife desenli kumaşları tırmalamaz. Bu alan onların turmalamayı sevdiği yüzeylere hiç benzemez çünkü. Ancak koltuk kumaşınız bazaların kenar kumaşları gibi tırtıklı bir kumaşa sahipse kediniz o koltuğu affetmez 🙂 Böyle bir koltuğunuz varsa kedilerin kanepeleri tırmalamasını engellemek sizin için imkansız hale gelir. Yeni koltuk alacaksanız buna dikkat edin mutlaka.
Ama sırf kedim kanepeyi tırmalıyor diye yeni koltuk alamayacağınıza göre aşağıda örneğini paylaştığım ürün ilginizi çekecektir.
Kediler hangi kumaşı tırmalamaz
Kediler hangi kumaşları tırmalamaz bilmiyorum ama kediler hangi kumaşları tırmalar iyi biliyorum 🙂 Az önce anlattığım tarzda tırtıklı kumaşları affetmezler 🙂 Tırmalayası olmayanı da tırmalatır bu kumaşlar 🙂 Tam olarak nasıl bir kumaştan bahsettiğimi aşağıda paylaşıyorum.
Kedinin koltuğa çıkmaması için ne yapabilirim
Üzülerek söylemeliyim ki bu pek mümkün değil. Size burada bazı yöntemler anlatıp başarısızlıkla sonuçalanacak birtakım eğitimler vermenizi sağlayabilirim. Ama bu durum sizlerin vaktini boşa harcamama sebep olur.
Bu arada bırakın koltuğa çıksın. O sizin bebeğiniz ve yaklaşık 10-15 sene onunla aynı evi paylaşacaksınız (Allah hepsine uzun versin). Eviniz onun da evi. Eşiniz, anne/babanız veya ev arkadaşınız size artık bu koltuğa oturma deseydi hoşunuza gider miydi? 🙂
Bu arada yukarıdaki tüm yöntemleri denediniz ama hala kedim mobilyaları tırmalıyor diyorsanız da minnoşunuzun canı sağolsun! Sizin bıdık da inat bir kediymiş demekki. Bu onu sevmeye, onun annesi olmaya engel değil değil mi?
Bebeklerinizle mutlu günleriniz, uzuuuuun yıllarınız olsun…
Bir yanıt bırakın