Kediler neden miyavlar?

Kediler neden miyavlar

Kediler diğer canlılara nazaran oldukça gevezelerdir. Miyavlar, tıslar, mırlar, mırıldar. Birçok farklı ses ile derdini rahatlıkla karşı tarafa anlatır. Evcil kedilerin konuşma dili bu kadar gelişmişken yabani kediler oldukça sessizdirler. Bu da evrimleşme sırasında iletişime ne kadar ihtiyaç duyduklarının bir göstergesidir. Kedi iletişim dilinin en tatlı seslerinden birisi de kedi miyavlamasıdır. Bazen bizi mutlu eder, bazen de vanımızdan bezdirir 🙂 Peki kediler neden miyavlar?

Miyav ne demek?

Öncelikle miyav ne demek bunu öğrenerek başlayalım; miyav kedilerin çıkardığı sesi tanımladığımız bir kelimedir. Miyav adını verdiğimiz bu sesi kediler insanlarla iletişim kurmak için kullanırlar.

Kediler neden miyavlar? Kedi miyavlaması ne anlama gelir?

Evcil kediler doğduktan sonra 3 ay içinde hayatları boyunca kullanacakları sesleri öğrenirler. Bu sesler o kadar çeşitlidir ki yetişkin bir kedinin yaklaşık 30 farklı ses ile iletişim kurabildiği bilinmektedir. Köpeklerde ses dağarcığı bu sayının neredeyse yarısı kadardır. Bu 30 farklı sesten en tatlısı ise kedi miyavlamasıdır. Peki kediler neden miyavlar?

Kedilerin miyavlaması konusunda en ilginç bilgi kedilerin birbirlerine değil yalnızca insanlara miyavlamalarıdır. Buna daha önce dikkat etmemiş olabilirsiniz. Bundan sonra sokak kedilerine dikkat ederseniz birbirlerine miyavlamadıklarını görebilirsiniz. Bu yüzden de kediler niye miyavlar sorusunun cevabını “insanlarla iletişim kurmak için” şeklinde özetleyebiliriz. Peki kedilerin miyavlama anlamları nelerdir? 

Kedilerin miyavlama anlamları

Kedi miyavlaması anlamları içinde bulunulan duruma göre değişiklik göstermektedir. Kediler kuyrukları veya kulaklarıyla da bize birçok şey anlatmaya çalışırlar. Ama biz çoğunlukla kedi miyavlamasına tepki veririz. Bu zibidiler de bunu hemen öğrenip miyavlamayı bize bir silah olarak kullanmaya başlarlar. Bu arada dilerseniz kedi miyavlaması ve anlamları yazımı bitirdikten sonra buraya, buraya ve buraya tıklayarak kedilerin kuyruk, kulak, bıyık vb. uzuvlarıyla sizlerle nasıl iletişim kurduklarını da öğrenebilirsiniz. Şimdi gelelim kedilerin miyavlama anlamlarına;

Kedi miyavlaması birçok farklı anlama gelir. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • Kediniz size sadece “merhaba” diyordur
  • Acıkmıştır ve sizden mama istiyordur
  • Sıkılmıştır onunla oyun oynamanızı istiyordur
  • Dışarı çıkıp gezmek istiyordur
  • Sizinle sohbet ediyordur
  • Kapalı kapıların açılmasını istiyordur

Kedi miyavlaması ne anlama gelir bizim evden örnekler

Gördüğünüz gibi kedilerin miyavlama anlamları içinde bulunulan duruma göre değişiklik gösteriyor. Bu anlamları çözebilmek için kedinizi izlemeniz, hangi tip miyavlamayı hangi zaman aralığında ve nerede/ne şekilde yaptığını izlemelisiniz. Zamanla her kedi miyavlamasının ne anlama geldiğini anlayacaksınız. Kendi kızımdan örnek vermek gerekirse;

  • Hafta sonu sabahları kahvaltı hazırlarken kedim sürekli miyavlıyor. Bu da yaş mama istediği anlamına geliyor. Çünkü kilo problemi olduğundan yaş mamasını sadece hafta sonu sabahları veriyoruz.
  • Akşam saat 22:00’den sonra üst kata çıkıp merdiven başında miyavlaması bizim de yukarı çıkıp artık yatmamızı istediği anlamına geliyor. Çünkü gece yatmadan önce, en hareketli olduğu saatlerde, üst katta onunla oyun oynuyoruz. Dolayısı ile artık oyun zamanı geldiğini bize hatırlatıyor.
  • Uzun süre onunla ilgilenmediğimizde yanımıza gelip, bir yandan sürtünüp bir yandan sitem edercesine miyavlıyor. Bu da onunla ilgilenmediğimizi ve artık sevilmek istediğini anlatıyor.
  • Hijyen sebebi ile hiçbir şekilde tuvalete/banyoya girmesine izin vermiyoruz. Dolayısı ile tuvaletteyken kapı önünde biz çıkana kadar sürekli miyavlıyor. Bu da “ben de gelicem açın şu kapıyı” anlamına geliyor.
  • Bazen de peşimize gelip aşırı yüksek sesle ve ısrarla miyavlıyor. Bu da ona genelde mama vermeyi unuttuğumuzda yaşanıyor. “Eyvahlar olsun kaç saattir mama koymadım” diyerek koşup mama koyuyorum ve neredeyse mama tabağını yiyecek gibi saldırıyor mamaya. 

Bizim zibidide kilo problemi olduğu için günlük öğününü gramla ve parça parça veriyoruz. Bu yüzden mama sebepli miyavlama bizde çokça yaşanıyor. Bu arada kedinizde kilo problemi olup olmadığını anlayabilmek için buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz. Aşırı kilo birçok sağlık sorununa sebep olabildiği için bu konuyu ihmal etmemenizi tavsiye ederim.

Yavru kedim sürekli miyavlıyor neden?

Yavru kediler daha çok ilgiye, daha çok bakıma ve daha çok iletişime muhtaçtırlar. Dolayısı ile etrafında iletişim kurabileceği bir anne kedi veya insan yoksa yavru kedi sürekli miyavlıyor durumu ile karşı karşıya kalırsınız. “Yalnızlıkyavru kedi niye miyavlar sorusunun en temel cevabıdır.

Yavru kediler neden miyavlar? 

Yavru kedilerin miyavlaması konusunu birkaç başlık altında inceleyebiliriz.

Evdeki yavru kedi yalnız kalınca miyavlıyor

Yavru kediler hele ki 3 aydan küçüklerse yalnız bırakılmamalıdırlar. Anneleri yoksa mutlaka bir insanın ona refakat etmesi gerekmektedir. Bu yüzden de yavru kediler yalnız kalınca sürekli miyavlarlar. Yavru kedilerde kedi miyavlaması dışında ilgili birçok dikkat edilmesi gereken detay bulunmaktadır. Bu detaylara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yavru kedi çok miyavlıyor neden?

Yavru kedi çok miyavlıyorsa ya annesini kaybetmiştir, ya açtır ya da bir sağlık sorunu vardır. Annesini buldunuz, bulamayıp kucağınıza alıp sevip ısıttınız veya karnını doyurdunuz ama hala miyavlıyorsa mutlaka bir veteriner hekime göstermek ve sağlık kontrolü yapılmasını sağlamak gerekir.

Yeni doğan kedi sürekli miyavlıyor neden?

Yeni doğan kedilerin sürekli miyavlaması normal. Bu şekilde miyavlayıp mırlayarak sürekli olarak anne kedi ile iletişim kurarlar. Yeni doğmuş yavru kedi neden sürekli miyavlar diyorsanız ya ona ilgi göstermelisiniz ya da onu annesi ile zaman kaybetmeden buluşturmalısınız.

Miyavlayan kedi nasıl susturulur?

Miyavlayan kedi nasıl susturulur sorusunun cevabını alabilmeniz için önce kedinizin neden miyavladığını çözmeniz gerekir. Yukarıdaki sebeplerden biri ise bu yönde aksiyon alarak kedinizi susturabilirsiniz.

Kediler neden miyavlar? Diğer tüm detaylar

Sokak kedisi sürekli miyavlıyor neden? Sokaktaki kediler neden miyavlar?

Herhangi bir insanla iletişimi olmadan sürekli miyavlayan sokak kedisi bir sorunun işaretidir. Yani kediyi uzaktan izliyorsunuz ve kendi kendine miyavlıyor ise bu kedi büyük bir ihtimalle evden kaçmış ve sahibini kaybetmiştir. Bunun dışında bir sağlık sorunu olabilir veya üşüyordur.

Ancak sokak kedisi sürekli miyavlıyor, size bakıyor ve peşinizden geliyorsa sizden mama ve sevgi istiyor demektir. Bunu yaşamak içi bir kediye sadece bir kez mama vermeniz yeterli. Bu akıllı bıdıklar bu iyiliği asla unutmaz ve daha çok iyilik yapmanız için sizi teşvik eder 🙂

Kedim yalnız kalınca miyavlıyor neden?

Kediniz yalnız kalınca miyavlıyorsa size çok alışmış ve yalnızken canı sıkılıyor demektir. Kedinizin sürekli yanında kalamıyorsanız ona arkadaş olarak ikinci bir kedi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Bu arada bu seçeceği düşünüyorsanız da iki kediyi birbirine alıştırma ipuçlarını mutlaka okumalısınız. Çünkü kedileri tanıştırmak sandığınız kadar kolay bir süreç değil. İlgili yazıma gitmek için buraya tıklayın.

Kedim tuvaletini yaparken miyavlıyor neden?

Kediler tuvaletini yaparken neden miyavlar sorusunun cevabı kediden kediye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak en temel sebebi tuvaletini yaparken zorlanmasıdır. Kabız olmuş olabilir. Bu yüzden yaş mama vererek sindirimini düzenlemeyi deneyebilirsiniz. Kabızlık devam ediyor ise de veteriner hekim kontrolünde ilaç tedavisini değerlendirebilirsiniz. Kabızlık da en temel beslenme sorunlarından bir tanesidir. Kedilerde sağlıklı beslenme ile ilgili detaylara ulaşmak için buraya tıklayınız.

Kedim tuvaletini yapmadan önce miyavlıyor neden?

Kedim tuvaletini yapmadan önce miyavlıyor diyorsanız yine bu sorunun cevabı kabızlık olabilir. Veya boşaltım yollarında yaşanan bir tahriş olabilir. Bunların tamamının dışında sizin ortamdan uzaklaşmanızı da istiyor olabilir. Kediler tuvalet alışkanlığı konusunda hassastırlar. Kuytu ve sote yerlerde olmak isterler. Bu yüzden tuvaletini yaparken ortamdan uzaklaşarak hala miyavlayıp miyavlamadığını gözlemleyebilirsiniz.

Kedinizin tuvalet eğitimi hakkında sorunlar yaşıyorsanız da bu yazıma göz gezdirerek çözümü konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kediler tuvaletini yaptıktan sonra neden miyavlar?

Mutlaka size bir şey anlatmaya çalışıyordur. Gidip mutlaka kakasını kontrol edin. Kakasını kapatamamış olabilir, kakasında bir problem olabilir, kakası üzerine bulaşmış olabilir. Ama mutlaka size bir şey anlatmaya çalışıyordur unutmayın.

Kedim sabahları çok miyavlıyor neden? Sabahları kediler neden miyavlar?

Kedim sabahları çok miyavlıyor diyorsanız bunun 2 basit sebebi olabilir. Ya çok sıkıldı ya çok acıktı. Çünkü siz uyurken gece boyunca kediniz oynadı, kudurdu ve enerji harcadı. Artık uyanmanızı, onunla ilgilenmenizi ve onu beslemenizi istiyor. 

Kedim geceleri çok miyavlıyor neden?

Kediler neden gece miyavlar sorusunun en temel cevabı kızgınlık dönemidir. Kediler genellikle kızgınlık dönemlerindeyken geceleri miyavlar ve sizi uykusuz bırakırlar. Bu yüzden kedim geceleri miyavlıyor diyorsanız Kızgınlık dönemi ile ilgili detayları öğrenmenizde fayda var demektir. Detaylar için buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.

Erkek kedim sürekli miyavlıyor neden?

Yukarıda belirtilen sebeplerden bağımsız olarak erkek kediniz  sürekli olarak miyavlıyorsa kızgınlığa girmiş olabilir. Erkek kedilerin kızgınlık dönemi ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Dişi kedim sürekli miyavlıyor neden?

Yukarıda belirtilen sebeplerden bağımsız olarak dişi kediniz sürekli olarak miyavlıyorsa kızgınlığa girmiş olabilir. Dişi kedilerin kızgınlık dönemi ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kısır kedim sürekli miyavlıyor

Eğer kediniz kısırlaştırılmış ise miyavlama sebebi mutlaka yukarıda anlattığım nedenlerden biridir. Miyavladığı anları dikkatlice gözlemleyerek sebebini rahatlıkla çözebilirsiniz.

Kedim sürekli bana bakıp miyavlıyor neden?

Kedim yanıma gelip miyavlıyor, kedim beni görünce miyavlıyor veya kedim sürekli bana bakıp miyavlıyor diyorsanız kediniz ya acıkmış ya da size çok bağımlı demektir. Karnı tok ise mutlaka ona karşı ilginizi arttırmalısınız.

Kedim uyurken miyavlıyor neden?

Bunu sürekli yapmazlar ama nadiren de olsa uyurken miyavlayabilirler. Bu durum muhtemelen rüya gördüklerinde yaşanır. Hatta tik gibi minik titremeler ve sıçramalar da bu miyavlamaya eşlik eder.

Kedim sürekli kapıda miyavlıyor neden?

Kedim kapıya gidip miyavlıyor diyorsanız ve kediniz dışarı çıkıp gezen bir kedi ise kesinlikle dışarı çıkmak istiyor demektir. Dışarı çıkmayan kediler içinse bu durum ya kızgınlık belirtisidir ya da kapı dışından yabancı bir kedi/hayvan kokusu alıyor demektir.

Kediler yolculukta neden miyavlar?

Kediler için yolculuk büyük eziyet. Bu yüzden kediler yolculukta neden miyavlar sorusuna “neden miyavlamasın?” cevabını vermek daha doğru olur. Bu konu oldukça uzun detaylara sahip olduğundan sorunun cevabı için kedilerle yolculuğu konu edinen yazıma göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Sokaktaki yavru kedi sürekli miyavlıyor neden?

Sokaktaki yavru kedi sürekli miyavlıyorsa çok çok büyük ihtimalle annesini kaybetmiş demektir. Bu şekilde bir olay bizim başımıza gelmişti;

Siteyi yıkıyordu yavrunun sesi. Normalde bir yavru kedi böyle sürekli feryat figan miyavlamaz. Aradık taradık sesin kaynağını bulduk. Bir evin dış kısmında bulunan kapalı bir dolap içinden geliyordu sesi. Dolaba yaklaştığımızda miyavlaması kesildiğinden çok zor tespit ettik yerini. Youtube üzerinen anne kedi miyavlaması videoları açarak anne kedi sesine tepki vermesini sağlayıp miyavlama sesinden yerini bulmuştuk. Bir şekilde dolaba girmiş ve çıkamamıştı. Dolabı açar açmaz annesine koşup hemen meme emmeye başlamıştı. Biz de bir yavruyu kurtarmanın haklı gururu ile mutlu bir şekilde hayatımıza devam etmiştik 🙂

Kedim hamile sürekli miyavlıyor neden?

Hamile kedim sürekli miyavlıyor diyorsanız doğum yaklaşmış demektir. Bunun dışında hamile kedinizin sevgi ve ilginize her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğu için sizden ekstra ilgili ister. Doğum yaklaşmışsa kedilerde doğum konulu yazıma da mutlaka göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Kedim duvara bakıp miyavlıyor neden?

Kabul edelim bu durum ürkütücü oluyor. Hele ki gece gece duvara bakıp miyavlıyorsa uyku gözünüze zor giriyor 🙂 Bu durumun net bir cevabı yok ama tahminim kediniz duvardan bir koku aldı ve bu yüzden size bu kokuyu anlatmaya çalışıyor.

Kedim beni göremeyince miyavlıyor neden?

Genelde siz odadayken uyudu ve siz odadan çıktıysanız yaşanır bu durum. Onu yalnız bırakıp evden gittiniz zanneder. Hemen ona seslenip sesinizi duyurursanız anında susar ve koşarak yanınıza gelirler.

Kedi miyavlaması çeşitleri

Kedi miyavlamasını insan sesi olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki her insanın kendine ait bir ses tonu varsa kedilerde de yine aynı şekilde kendilerine özel bir miyavlama tonu ve şekli vardır. Peki kedi miyavlaması çeşitleri nelerdir? Aşağıdaki başlıklarda bu çeşitleri sizler için derledim.

Kediler neden ağlar gibi miyavlar?

Kedim ağlar gibi miyavlıyor diyorsanız bunun cevabı çok basit: duygu sömrüsü! Bu zibidiler istedikleri olsun diye uzata uzata, minnoş ve narin bir sesle miyavlayarak size duygu sömrüsü yaparlar. Bunu yaparken de gözlerinizin içine içine bakarlar. Bu miyavlama çeşidini çoğunlukla fazladan mama istediğinde ve ona mama vermediğinizde gözlemlersiniz.

Kediler neden sessiz miyavlar?

Genelde sessiz miyavlayan kediler ya çok çekingendirler ya da çok ses çıkarmalarına bile gerek kalmadan sizden istediğini alıyorlardır. Sessiz miyavlamanın kendine özel farklı bir anlamı bulunmuyor yani. Bu arada kedinizin kendi ses tonu kısık da olabilir tabii. 

Kediler neden titreyerek miyavlar?

Kediniz titreyerek miyavlıyorsa korkmuş ve stres altında demektir. Bu ciddi bir sorundur ve mutlaka çözülmesi gerekmektedir. Bunun için bir veteriner hekim desteği alabilirsiniz.

Kedim acı acı miyavlıyor neden?

Kedim acı acı miyavlıyor diyorsanız kedinizi genel bir gözlem muayenesinden geçirmenizde fayda var. Her yerini inceleyip dokunun. Bir yeri incinmiş olabilir. Dokunduğunda tepki veriyorsa zarar gören bölgeyi bulmuşsunuz demektir. Tabi fiziksel bir zarar olmadan hastalanmış ve ağrı/acı çekiyor olabilir. Bu durum devam ediyorsa veteriner hekim kontrolü mutlaka gereklidir.

Kediler neden miyavlamaz?

Bir de bu çeşit minnoşlar mevcut tabi. Pek miyavlamaz oldukça cool davranırlar. Bunun sebebi ya zaten bir şey istemesine gerek kalmadan onun her ihtiyacını karşılıyor olmanızdır ya da kedinizin sizinle iletişim kurmak istemeyişidir. Bazı kediler insanlarla konuşmayı çok sevmez. Bu cinsleri öğrenebilmek için kedi cinsleri başlığı altında incelediğimiz cinslere göz atabilirsiniz.

Tatlı miyavlamalarla dolu sağlıklı günler diliyorum…

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*