Kedilerde Doğum Hakkında Bilinmesi Gereken Her şey!

kedilerde doğum

Kedilerde doğum genellikle karmaşık değildir. Biliyorsunuz bu hınzırlar yılda birkaç kez kızgınlığa girebiliyor ve sonucunda da gebe kalıyorlar. Kedi doğumunda olaylar kendi kendine ilerleyebiliyor olsa da bazen kedi annelerinin desteği de gerekebiliyor. Bu yüzden bu yazımızda kedilerde doğum nasıl olur, kedilerin doğum süreci nasıldır, kedi nasıl doğurur, yeni doğum yapan kedi için kritik detaylar nelerdir, kedilerde doğum belirtileri nelerdir, doğum yapan kediye nasıl destek olunur gibi soruların cevaplarını paylaşacağız.

Sokak kedileri kendi kendilerine rahatça doğum yapabilmekteyken biz kedi anneleri evde kedi doğumu konusunda çokça evham yaparız. Bu çok normal bir durum. Ancak merak etmeyin. Birkaç basit yöntem ile doğumu yaklaşan kedinize ihtiyacı olan tüm desteği verebilirsiniz. Bunun için öncelikle kedilerde doğum nasıl olur ve kedi doğumu konusunda önemli birkaç detayı bilmeniz yeterlidir.

Tabi herşeyden önce hamile kediniz mutlaka düzenli veteriner hekim kontrolüne girmelidir. Bebeğinizin sağlığı için bu detayı kesinlikle atlamamanız gerekiyor.

Kedilerde Doğum Nasıl Olur?

Eğer bebeğiniz hamile ve doğum yaklaştı ise kendinizi minnoş torunlarınızın gelmesine hazırlayın. Kafanızda kedi nasıl doğurur soruları ile dolup taşmadan da bizim yazımızı okuyun 🙂

Bu arada kedilerin hamileliğinin ne kadar sürdüğü ve kedilerde hamilelik ile ilgili tüm detayları aşağıda linkini paylaştığım yazımda anlatmıştım. Bu yüzden bu detaylara ayrıca girmiyorum.

Kedilerde hamilelik süreci ile ilgili tüm detaylar ve kedi kaç ayda doğurur sorusunun cevabı için tıklayın!

Kedilerde Doğum Öncesi Süreç

Kedinin doğumunun yaklaştığını nasıl anlarız? Doğum öncesi belirtiler nelerdir? 

Doğumu yaklaşan kedi gittikçe halsizleşir ve vücut şişliği iyice artar. Sizden daha çok sevgi bekler. Oldukça yavaş hareket ederler. Bu dönemde onu çok heyecanlandıracak ve hoplatıp zıplatacak oyunlardan uzak durmanız sağlığı açısından kritiktir.

Bazı minnoşlar doğum öncesinde evin içinde sürekli peşinizde dolanırlar. Her fırsatta yatıp size göbeğini açarlar. Bu hareket “göbeğime masaj yap” mesajını içerir unutmayın! Kediniz bu şekilde talepkar ise onu bu rahatlatma masajından mahrum bırakmayın!

Doğumuna 2 hafta kalan kedilerde bazen de saldırganlık görülebilir. Böyle bir durum gözlemlediyseniz kedinizi kendi haline bırakmanızı tavsiye ederiz. Hassas bir döneme girdiği için ondan her zamanki davranışlarını devam ettirmesini beklemek acımasızca olacaktır.

Kedi nasıl doğurtulur?

Anormal bir durum yaşanmadıkça doğuma müdahale etmeniz gerekmez. Kediniz büyük bir ihtimalle kendi kendine doğuracaktır. Sadece bazı kilit noktalarda ufak müdahaleler yapmanız gerekebilir ki bu müdahaleleri yazının ilerleyen kısımlarında anlattım.

Kedi doğumunda yapılması gerekenler nelerdir? Kedi doğumu öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Her ne kadar kullanmama ihtimali yüksek de olsa doğum yaklaşınca kediniz için bir kedi doğum kutusu hazırlayın. Bebeklerini içinde tutabileceği ve orada rahatlıkla emzirmesini sağlayacak büyüklükte bir koli bulmanız ve tabanına yumuşak bir battaniye, havlu ya da pamuklu bir çarşaf koymanız yeterli olacaktır. Kedi doğum kutusunu evde mutlaka kuytu ve kedinizin kendini rahat hissedeceği bir yere koymanız önemlidir.

Bu arada hazırlayacağınız kedi doğum kutusunun kenarları yavruların kaçmaması için yeterince yüksek olmalıdır. Sebebi bebekler doğunca kutu dışına çıkamasın ve evin içinde kaybolmasın. Tabi yükseklik anne kedinin kutuya giriş çıkışını da engellememeli (10 cm yükseklik yeterli olacaktır). Hatta bir kenarından ona kapı da yapabilirsiniz.

Bu arada kutuyu koyduğunuz bölgenin sıcak olmasına dikkat edin. Yavrular için ısı hayati öneme sahip. Bu yüzden balkon en son seçenek olmalı.

Kedilerde doğum belirtileri nelerdir?

Doğumu yaklaşan kedi doğum yapabileceği kuytu bir yer seçer. Siz ona doğum için pamuk yastıklar da ayarlasanız, o uygun yeri kendi seçecektir ve çoğu zaman sizin hazırladığınız alanı kullanmayacaktır. Hatta bazen yatağınızın içini doğum için en uygun yer olarak belirleyebilir 🙂 Bu yüzden kedi doğum yeri hazırlama konusunda çok da endişe etmenize gerek bulunmuyor.

Kedi, doğum yapacağı gün belirlediği kuytuyu iyice hazırlamaya başlar. Nefes alış verişleri hızlanır ve doğum kasılmaları başlar. Kasılmalar kedilerin doğum belirtisi arasında birinci sıradadır. Bu sırada kedinizin doğum kasılmalarını takip etmeye başlamalısınız. Kasılmalar otuz saniyede bire çıktığında doğum da iyice yaklaşmış anlamına gelir.

Kedilerde doğum kasılmalarını gözle görülür biçimde fark edemeyebilirsiniz. Ancak bu durumu hareketlerindeki tuhaf davranışlardan anlarsınız merak etmeyin.

Kedilerde doğum anı iyice yaklaştığında doğum yapacağı alanı tırmalamaya başlar, alana iyice yerleşir ve yüksek sesle mırlamaya başlarlar.

Kedi doğum yeri hazırlama

Kedi doğum yerini mutlaka kendi seçecektir. Sizin hazırladığınız doğum yerine doğurma ihtimali düşük olsa da bir yer hazırlamakta fayda var tabi. Kedi doğum yeri hazırlama için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  1. Doğum yerini mutlaka çok önceden hazırlayın. Kediniz o yeri iyice öğrensin.
  2. Mutlaka kuytu ve mümkünse aşırı aydınlık bir yer olmasın. Anne yavrularının güvende olduğu hissetsin.
  3. Geniş bir alan olmaya özen gösterin. Anne yavrularla rahatça içinde yaşabilsin.
  4. Kutu vb gibi etrafı çevrili olsun. Yavrular doğunca o alan içinde kalsın ve evin içinde kaybolmasın.
  5. Alt taban anne ve yavruların rahatı için polar gibi yumuşak bir battaniye veya yastık olsun.
  6. Bebeklerin sağlığı için hazırladığınız alan rüzgar almasın ve mümkünse sıcak olsun.
  7. Doğum çok yaklaştığında doğum sıvıları için ve bebeklerin dışkılaması için en altına mutlaka hasta bezi serin.
  8. Annenin tuvalet, mama ve su kabı mutlaka yakın bir yerde olsun.
  9. Hazırladığınız alan mümkünse yatak odanızda olsun. Çünkü doğum gece gerçekleşirse kediniz sizi yanında isteyecektir.

Kedilerde Doğum Anı – Kedilerin doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Kedilerde doğum öncesi kanama – Hamile kedinin kanaması

Doğumun hemen öncesinde kırmızımsı bir akıntı gelir. Bu durum bebekler artık geliyor anlamına gelmektedir. Kısa bir süre sonra plesentayı ve yavruyu görürsünüz zaten.

Kedi nasıl doğurur?

Kedi doğumu sırasında yavruların %70’i baş önde ayaklar arkada olacak şekilde dünyaya gelirler. Tıpkı insanlarda olduğu gibi doğum sırasında kasılmalar başlar ve bir süre sonra doğum gerçekleşir.

Kedi doğum anı nasıldır?

Doğum sırasında anne kedi ağlamaklı ve stresli olduğunu gösteren birtakım sesler çıkartır. Bu durumdan endişe etmeyin. Doğum kolay bir iş değil 🙁

Kedi doğum anında yatar ve popo yalama pozisyonundaki gibi bir bacağını kaldırır. Doğum bölgesini sürekli olarak yalayarak yavrunun doğmasını sağlar.

Her kedide bu durum olmasa da bazı minnoşlar doğum sırasında elinizi hep üzerinde ve sevginizi kalbinde hissetmek ister. Bunu isteyip istemediğini anlayacaksınız zaten. Eğer bebeğiniz bu anda sizin desteğinizi istiyor ise, onu bu zor anında ihtiyacı olan sevgi ve ilgiden mahrum etmeyin.

Kedi doğumu kaç saat sürer? Kediler kaç dakika arayla doğurur?

Kedi doğumu kaç saat sürer sorusunun cevabı kedinizin kaç bebek beklediği ile orantılı olarak değişiklik gösterir. Her bir bebeğin doğumu arasında doğum için en az 30 dakika bulunur ve bu süre 2 saate kadar çıkabilmektedir. Kedilerin doğurma süresi de buna bağlı değişiklik gösterir.

Kedinizin doğumu tamamlanan kadar onu kendi haline bırakmalı ve uzaktan izlemelisiniz. Dikkatini dağıtan davranışlar doğumu sekteye uğratabilir. Ama sık sık kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Eğer onu bu anda rahatsız ederseniz doğumu yarıda bırakıp ertelemek isteyebilir.

Kedimin doğumu bitti mi? Kedi doğumu bittiği nasıl anlasilir?

Kızınız yavruları ile ilgilenmeye başladıysa ve sancıların göstergesi olan huzursuzlukları bittiyse üzerinden de 24 saatten daha uzun bir zaman geçtiyse doğum bitmiş demektir. Emin olamıyorsanız karnına dokunun. İçeride bebek varsa büyük ihtimalle hissedersiniz. Tabi nadiren de olsa 24 saat sonra dahi doğum yapan kedi görülebilmektedir. Ama bitip bitmediğini anlayacaksınız. Bu konuda endişe etmeyin.

Kediler kaç tane doğurur? Bir kedi kaç yavru doğurur?

Kedilerin ortalamada 5 yavru doğurduğunu düşünürsek kedi doğumunun ortalamada 5-6 saat sürdüğünü söyleyebiliriz.

Kedi doğum yapamıyor ne yapmalıyım?

Kedilerde doğum öncesi gelen kırmızı akıntıyı gördünüz ya da kediniz kasılmalarının başladığını gösteren hareketler yapıyor ama 1-2 saat geçmesine rağmen hala bir yavru çıkmadı ise bu durum bir problemin göstergesi olabilir. 2 saat kritik bir zaman dilimi. Böyle bir durumda kedi doğumunda bir problem yaşanmış olabilir. Bu yüzden de acilen bir veteriner hekim desteği almanız gerekmektedir. Maalesef nadiren de olsa bu şekilde veteriner hekim desteği almanız gereken durumlar yaşanabiliyor.

Not: Doğum sırasında bebeklerin çıkmadığını görüp çekerek çıkartmaya çalışmayın. Bunu yaparken bebeklere ya da anneye zarar verebilirsiniz. Böyle bir sorun yaşandığını farkederseniz ya kızınızı alıp hemen bir veteriner hekime götürün ya da götüremeyecek durumdaysa hekiminizi telefonla arayıp destek isteyin. Bazı hekimler acil müdahale gerektiği durumda evinize de gelebiliyorlar.

Kedilerde erken doğum olur mu? Kediler erken doğum yapar mı?

Nadiren de olsa kedilerde erken doğum mümkündür. Böyle bir durumda bebeklerin yaşaması çok düşük ihtimaldir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kedinize veteriner hekim müdahalesi zorunludur.

Kedilerde Doğum Sonrası Süreç

Doğum yapan kedi bakımı nasıl olmalı? Doğum yapmış kedi bakımı nasıl olmalı?

Öncelikle doğum yapan kedinizden çok yavruların durumu ile ilgilenmelisiniz. Yavrular doğar doğmaz annelerini emmelidirler. Ardından da anne onları temizlemelidir. Temizlemeli ki bebekler nefes alabilsinler ve yalama masajı sayesinde emdikleri sütü sindirip boşaltım yolları çalışabilsin. Ama eğer kedim yavrularını temizlemiyor diyorsanız bu durumda nemli bir bez ile masaj yaparak yavrulara bu konuda destek olmalısınız.

Bu arada bebeklerin bu ilk anda emdikleri süt tıpkı insanlarda olduğu gibi yavru kedi bağışıklığı için oldukça kritiktir. Hayatını devam ettirmesini sağlayacak besin ve antikorları bu ilk emme sırasında alırlar. Ama nadir de olsa anneler bebeklerini emzirmeyebiliyorlar. Böyle bir durumda yeni doğan kedilere özel olarak üretilen sütlerden hazır bulundurmanızda fayda var. Tabi alacağınız ürünü mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Tabi yeni doğan bebeklerde bir boğaz yarışı başlar. 🙂  Tüm bebekler en çok süt gelen memeye doğru yönelecek ve birbirlerinin emmelerini engelleyeceklerdir. Bu yüzden emme sırasında herbirinin yeterince emdiğinden emin olmalısınız. Eğer geride kalan ve ememeyen bir yavru farkederseniz emmesini sağlayın.

Bu arada doğumun gerçekleştiği odanın sakin ve sessiz olmasına özen gösterin. Eğer çocuğunuz var ise bu süreçte birkaç gün çocuğunuzu bebeklerden ve annelerden uzak tutmanızı tavsiye ederiz.

Kediler doğum sonrası kanar mı?

Doğumun ardından anne kedi plesentayı vücudundan dışarı atar ve plesentayı da göbek bağları ile birlikte yer. Bu iç güdü kedilerin doğada yaşadığı dönemden kalma bir içgüdüdür. Anne kediler bu sayede diğer yırtıcı hayvanların etrafta savunmasız minik yavrular olduğunu anlamasını engeller. Özetle kedinizin o parçaları yemesi çok normal bir durum. Tiksinecek ya da endişe edecek bir durum yok 🙂

Lohusa kedi davranışları nasıldır?

Yeni doğum yapmış bir kedinin en önemli görevi yavrularını beslemek ve onları korumaktır. Bu yüzden bebeklere dokunurken dikkatli olmalısınız. Sizin onlara dokunmanızı istemeyebilir ve saldırganlaşabilir. Hele sokakta doğum yapmış bir kedi gördüyseniz arkanıza bile bakmadan oradan kaçmalısınız 🙂

İlk günün doğum yorgunluğu sonrası büyük ihtimalle ertesi gün normal hayatına devam edecektir. Kedilerde doğum sonrası halsizlik son derece normaldir. 6 tane yavru doğuran bir kedinin biraz dinlenmeye ve kendine gelmeye ihtiyacı olacaktır. Eğer anne kedi bebekleri bırakıp evin başka köşesinde uyuyor ise endişe etmeyin. Bebeklerini emzirdiği sürece her annenin biraz nefes almaya ihtiyacı var değil mi? 🙂

Yeni doğum yapan kedi ne yer? Yeni doğum yapan kediye ne verilir?

Doğum yapan kedilerdeki hormonal değişimler sebebi ile genellikle iştahları azalır ve enerjileri düşer. Bu yüzden lohusa kedi, besin değeri yüksek mamalarla beslenmelidir. Kedi mamaları arasında besin değeri en yüksek olanı ise genellikle yavru kediler için üretilen mamalardır. Bunun için en iyi örnek royal canin – mother and babycat ürünü. Bu ürünü hem anne kediye verebilirsiniz hem de kuru mamaya geçiş döneminden sonra yavrularınız için de kullanabilirsiniz.

Mama dışında su tüketimi de oldukça önemlidir. Lohusa kediniz için sürekli olarak taze su bulundurun ve suyunu sık sık yenileyin.

Bu arada kedilerde özel beslenme gerektiren durumlar başlıklı yazımıza da bir göz atmanızı tavsiye ederim. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayın!

Kedilerde Doğum Sonrası Yavru Bakımı

Yeni doğan kediler temizlenir mi?

Kedi doğumu sonrası her anne kedi yavrularını yalayarak temizler. Bu kediler için bir doğum ritüelidir. Doğada bunu yapmalarının en büyük sebebi nefes almalarını sağlamak, sindirim ve boşaltım sistemlerini çalıştırmak, ıslak yavruları kurutmak ve bu sayede üşümelerini engellemektir.

Bu arada çoğu zaman bebeklerin göbek bağını dahi kesmenize gerek kalmaz çünkü anne o bağı yiyerek yavruları göbek bağından ayırır. Bu doğum ritüeli aynı zamanda yavrular için bir nefes alma komutudur. Anne kedi hızlı adımlarla ilk olarak bebeğinin ağzını ve burun deliklerini yalayarak yapışan mukusu temizler ve bu sayede yavru nefes alabilmeye başlar.

Anne kedi yavrularını temizlemezse bu noktada sizin de müdahale etmeniz gerekir. Ancak bu müdahale noktasında çok dikkatli olmalısınız ki anne kedi yavrularını reddetmesin.

Eğer kediniz deneyimsiz ve doğan yavruların plesantasını yırtamıyor ise de yine yardım zamanı gelmiş demektir. Aynı durum göbek bağının koparılması için de geçerli. Bu hareket kedi doğumu kolaylaştırma konusunun en önemli maddesi. Ama bu müdahaleye başlamadan önce kedinizin bunu gerçekten beceremediğinden emin olmalısınız. Aksi halde doğuma müdahale yapmanız doğumun gidişatını negatif etkileyebilir.

Yeni doğan kedi yıkanır mı?

Yeni doğan kedi yıkanır mı sorusunun cevabı çok net HAYIR! Bebekler için vücut ısısı oldukça önemli. Eğer yıkarsanız hem vücut ısılarını düşürebilirsiniz hem de anne kedinin yavrulara olan ilgisini kaybetme riskini yaşarsınız. Bebekleri anne yalayarak temizleyecek zaten. Siz kesinlikle yavruları yıkamaya kalkmayın!

Yeni doğan kedi ne ile beslenir?

Yeni doğan kediyi sadece anne sütü ile beslemelisiniz. Onlara belirli bir süreye kadar herhangi bir besin verenize gerek bulunmuyor. Bir süre sonra ise dengeli bir şekilde beslemeye çalışmalısınız. Bu konuda ayrıca bir yazımız olduğu için burada detaylara girmiyorum. Yavru kedi beslenmesi ile ilgili diğer tüm detaylar için buraya tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

Anne kedi yavruları ile çiftleşir mi?

Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde hem anneleri hem de kardeşleri ile çiftleşebilirler. Bu yüzden evinizdeki bebek sayısı katlayarak artabilir. Bu yüzden kediniz doğrum yaptıktan sonra yavrularla aynı evde yaşayacak ise, üzerinden yeterli süre geçince hem anneyi hem de bebekleri kısırlaştırmanız hayati bir öneme sahip. Kısırlaştırma ile ilgili tüm soruları yine ilgili yazımda paylaşmıştım. Buraya tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

 

Content Protection by DMCA.com

8 yorum

  1. Merhaba kedim doğum yapalı 2 hafta oldu ama bir gece yavruları terk edip gitti. Bir gün sonra geri döndü ve yanında erkek kedi vardı. Çiftleşmek için mi yavruları bırakıp gitti tekrar gidebilir mi ne yapmamız gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
      2 hafta önce doğum yapan bir kedinin çiftleşmek için kaçtığını sanmıyorum. Bazen anne kediler tıpkı insanlarda olduğu gibi bebekten uzaklaşıp kendine zaman ayırmak isteyebiliyor endişe etmeyin. yanındaki erkek kediyi o getirmemiştir. muhtemelen kızgınlığa giren bir sokak kedisi onun peşine takılıp gelmiştir çiftleşme umuduyla.

  2. Merhaba iş yerinde beslemiş olduğum kedi doğum yaptı bugün 3. Gün halsizlik var üstünde ve karnı hala biraz şiş 2. Gün yanına gittiğim zaman ölü bir yavru bulup gömmüştum acaba karnında hala yavru olup olmadığını nasıl anlarım.

  3. merhabalar
    9 aylık kedim 50 günlük hamile ancak bu zamana kadar veterinere görünmedik ve kedim bebekken anne sütü de az almis biz eve aldığımizda 4 aylikti ve cılız kötü bir durumdaydi. Şu anda da 3 kilo maalesef ki pek yemiyor.Ve 50 günlük hamile olmasina rağmen çok hareketli bu süreçte ona nasıl katkıda bulunabiliriz

    • acıktığında mutlaka yiyecektir. Bazı kediler zayıf yapılı oluyor. endişelenmeyin. ama bir veteriner hekim görüşü alarak besleyici vitamin maltları verebilirsiniz. Hem kedinize hem bebeklere faydası olacaktır. Ama özelikle kediniz hamile olduğu için mutlaka bir hekim tavsiyesi ile ürün alın.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*