Kedim hamile mi?

kedim hamile mi

Kedinizi çiftleştirdiniz ve aklınızı “kedim hamile mi?” sorusu meşgul ediyor. Bunu anlamak için doğru yere geldiniz! Bu yazımızda sizlere “kedim hamile mi?”, “kedilerin hamile olduğu nasıl anlaşılır?”, “kedilerde hamilelik sırasındaki riskler nelerdir?”, “kediler kaç ayda doğurur?” gibi soruların cevaplarını yanıtlayacağız.

Kedilerde gebelik ilk döneminde kendini pek belli etmez. Kedinizin hamile olup olmadığını ancak bazı minik göstergeleri inceleyerek anlayabilirsiniz. Bu göstergelere geçmeden önce kedilerde hamilelik ile ilgili birkaç ufak bilgi verelim;

Kediler kaç ayda doğurur? Kedilerin hamileliği ne kadar sürer?

9 hafta sürer kedilerin gebelik süresi . Bu sürenin ilk yarısında hareketlerinde çok fazla değişiklik olmaz. Avlanma içgüdüsü de ilk haftalarda devam eder. Kedilerin hamilelik döneminin ikinci yarısında ise karın iyice belirginleşmeye başlar.

Hamile kedi davranışları nasıldır?

Vücudunda artan progesteron hormonu sebebiyle gitgide hareketleri yavaşlar. Zamanın çoğunu dinlenmeye harcar. Gebe değilken çok dinlenmiyorlarmış gibi 🙂

Kedi hamilelik süresi ne kadardır? Kediler kaç ayda doğurur?

Bu arada kedilerde gebelik en az 57 en fazla da 70 gün sürer. Bu sürelerin dışında bir doğum göstergesi ile karşılaşırsanız mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Hamile kedi davranışları nasıl olur? Kedim hamile mi?

Kedimin hamile olduğunu nasıl anlarım diyorsanız şu belirtilere dikkat edebilirsiniz; kediler gebeliği süresinde normal zamanlardan daha sakin tavırlar sergilerler. Hareketleri yavaşlar. Kedilerde gebelik ilerledikçe tıpkı insanlarda olduğu için daha ağır hareket etmeye başlarlar.

Kedim hamile mi? Kedilerin hamile olduğu nasıl anlaşılır?

Kedinizi çiftleştirdiniz ve hamile olup olmadığını merak ediyorsunuz. Ya da sürekli dışarıda gezen bir kediniz var hamile olmasından şüpheleniyorsunuz. İlk zamanlarda bunu anlamak zor olsa da bakacağınız ilk yer kedilerin göğüs uçları olmalı.

Kedi gebeliği üç haftasını doldurduktan sonra göğüs uçlarında ciddi oranda belirginleşme ve eskiye göre daha net bir pembelik olur.

Kedi hamileliğinde, döllenmeden dört ya da 5 hafta sonra karnında golf topu büyüklüğünde yumrular hissedilebilir. Bu şişlikleri veterineriniz size göre daha kolay anlayacaktır. Şişlikler yeterli büyüklüğe geldiğinde karındaki bebiş sayısı dahi el muayenesi ile tahmin edilebilir. Çok kısa bir süre sonra da karın iyice belirginleşmeye başlar.

Ama unutmayalım ki kedilerde gebelik 5 haftadan önce gözle fark edilemez.

Kedim hamile mi? Kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir?

Kedilerin hamilelik belirtilerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Kediniz daha sevecen, daha ilgiye-sevgiye aç bir hale gelir
  • Tükettiği mama miktarı belirgin bir şekilde artar
  • Karnı 2 yana doğru genişler (kedinize üstten baktığınızda karın bölgesinde iki yana doğru çıkıntıları rahatça gözlemlersiniz)
  • Hareketleri gittikçe ağırlaşır ve daha çok uyumaya başlar

Kedim hamile mi? Hamile kedinin memesi nasıl olur?

Normalde elinize zor gelen memeler artık kolayca farkedilecek boyuta ulaşır. Bu büyüme kedilerde gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. Rengi de eskiye nazaran daha net bir pembe hali alır.

Kedim hamile mi sorusuna cevaplarımızı bulduk. Şimdi gelin kedilerde hamilelik konusunda birkaç önemli bilgi daha edinelim.

Kedilerde hamilelik sırasındaki riskler nelerdir?

Nasıl ki insan gebeliğinin ilk 3 ayı riskli dönem ise kedilerin hamileliğinde de benzer bir risk süresi vardır. Bu süre kediler için gebeliğin ilk 3 haftasıdır. Bu sürede aldığı ilaçlar, beslenmesi ya da geçirebileceği hastalıklar bebeklerin gelişimini ciddi oranda etkileme olasılığına sahiptir.

Hamile kediye aşı yapılır mı?

Özellikle gebeliğin ilk 3 haftasında aşı yapılması bazı risklerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple mümkün mertebe gebelik öncesi aşıların tamamlanması önem arz etmektedir. Bu sayede kediniz emzirdiği ilk sütüyle bebeklerinin bağışıklığını daha iyi bir şekilde güçlendirmiş olur.

Hatta bu kural sadece hamile kedi için değil evde gebe olmayan kediniz için de geçerli. Evinizde hamile bir kedi varken diğer kedilerinize de aşı yaptırmamalısınız. Biliyorsunuz aşı, hastalıkların zayıflatılmış mikrobununun vücuda enjekte edilmesidir. Bu sayede vücut zayıflatılmış mikrop ile savaşmaya başlar ve o hastalığa karşı bağışıklık kazanır. Yani diğer kedinize zerk edilen mikrop bir şekilde hamile kedinize de geçebilir.

Tabi kedinizin aşı olmasını gerektiren bir takım sağlık sorunları da olabilir. Bu durumda mutlaka veteriner hekiminizin yönlendirmesini dinlemenizde fayda olacaktır. Unutmayın ki doktorlar bizim ve bebeklerimizin sağlığı için yıllarca eğitim alıyor. Bu yüzden de onların tavsiyelerinin üzerinde hiçbir tavsiye geçerli değildir.

Kedi doğum hesaplama – Kedim hamile mi

Eğer kedinizin çiftleşme zamanını biliyorsanız bunun üzerinden 57 ila 70 günü sayarak kedinizin doğum yapacağı tarihi yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz. Tam bir tarih hesaplamak mümkün olmaz. Doğumun iyice yaklaştığını ancak kedinizin huzursuz davranışlarından anlayabilirsiniz. Bu da kedilerde gebelik döneminde “gözlemin” önemini arttırır.

Doğumdan bir kaç gün önce kedinizin huzursuzlandığını gözlemleyeceksiniz. Bu huzursuzluk, doğumun yaklaştığının ve kedinizin kendine doğum için uygun bir yer aradığının göstergesidir.

Kediniz bu dönemde bir alanda daha fazla zaman geçirmeye başladıysa bilin ki bebişler oraya doğacak 🙂 Ama tabi size bir sürpriz yapıp yatağınızın içinde doğum yapması da mümkün 🙂 Önceden doğum alanında vakit geçirmeye başlar ki bu alana iyice kokusunu bırakabilsin. Bu sayede bebişler annelerinin kokusu ile dolup taşan bir alanda dünyaya gözlerini açarlar.

Kediler kaç yaşında hamile kalır? Kediler ne zaman hamile kalır?

İlk kızgınlığa girmelerinin ardından biyolojik olarak hamile kalma yetisine sahip olurlar. Bu da yaklaşık olarak 7 aylık olduğu süreye karşılık gelir.

Ayrıca kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili detaylı bilgi için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın!

Kedinizin 1 yaşından önce gebe kalması hem onun hem de doğacak bebeklerin sağlığını riske atar. Bu yüzden kediniz 1 yaşını doldurmadan onu çiftleştirmemeniz en sağlıklı yöntemdir.

Kedilerde hamilelik ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

Yavruları sahiplendirme

Doğacak yavrular için yeni evler bulmadan kedinizi çiftleştirmeyin. Biliyorsunuz kediler bir batımda ortalama 5-6 yavru doğuruyor. Onları sahiplendirecek birilerini bulamazsanız evde bir anda 6-7 kedi ile baş başa kalabilirsiniz. Bu size hem maddi hem de manevi bir yük oluşturur. Bu tarz risklerle karşılaşmamak için ise kedinizi kısırlaştırmayı düşünebilirsiniz. Bunla ilgili yazımızı okumak için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın!

Hamile kedi beslenmesi – Hamile kedi bakımı

Kedinizin hamileliği sürecince onu iyi besleme özen göstermelisiniz. Kuru ve yaş mama oranını iyi ayarlamalı, besin değeri açısından zengin mamalarla beslemelisiniz. Ayrıca yeterli oranda su tüketmesini sağlamalısınız. Kedilerde sağlıklı bir beslenme için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın!

Çiftleşecek eş seçimi

Kedinizi çiftleştireceğiniz babanın bir hastalığı olup olmadığını sorgulayın. FIV ya da FeIV gibi bir hastalığı var ise bebeklerinizin hasta doğması ve kısa süre içerisinde onları kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu hastalıklarla ilgili detaylı bilgi için ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın!

Evde yaşayan bir kediniz varsa kesinlikle bir sokak kedisi ile çiftleşmesine izin vermeyin. Bu durum hem kedinizin hem de doğacak bebeklerinin hastalık kapma riskini en üst seviyeye çıkartacaktır.

 

Bebeğinizin sağlık bir hamilelik geçirmesi dileği ile…

Content Protection by DMCA.com

5 yorum

    • sokak kedileri kendi aralarında belirttiğiniz gibi daha dirençli kedilerdir. ancak komün bir hayat yaşadıkları için birbirlerine hastalıklarını geçirirler. özellikle ölümcül olan fip virüsü sokak kedileri arasında çok yaygındır. dolayısı ile sizin hassas olan ev kediniz bir sokak kedisi ile çiftleşirse kedinizin hastalık kapma riski oldukça yüksek olur.

      • Bahçemde sokak kedilerine bakıyorum, biri yanımda yatarken karnında kıpraşmalar oldu. Yeni gelen genç bir kedi, belki bir yaşında bile değildir.
        Bu kıpraşım hamile demek mi oluyor?

  1. Kedim kızgınlığa girdi bir eş bulduk ve 3 günlüğüne çiftleşmeleri için erkek kedinin evine bıraktık. Fakat 3 gün sonra hâlâ kızgınlığı devam ediyor. Bu gebe kalmadığını mı gösterir?

  2. Bahçemde sokak kedilerine bakıyorum, biri yanımda yatarken karnında kıpraşmalar oldu. Yeni gelen genç bir kedi, belki bir yaşında bile değildir.
    Bu kıpraşım hamile demek mi oluyor?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*