Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?

scottish-fold-shorthair

Kedi beslenmesi oldukça detay, bilgi ve birikim gerektiren bir konudur. Bebeğinizin sağlığını ayakta tutan en önemli yol kedi beslenmesi konusundan geçer. Diğer önemli bir konu da aşılarını düzenli takip etmediğinizdir. Peki kedilerde beslenme konusunda detaylara yeterince hakim misiniz?

Kedilere hangi aşılar yaptırılmalıdır?

Kedi aşı fiyatları için tıklayın!

Kedi beslenmesi konusundaki 4 önemli detaya geçmeden önce kedilerde alerji konusundan bahsetmek istiyoruz. Evet, insanlarda olduğu gibi kedilerde de alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Peki kedilerde alerji yapan yiyecekler nelerdir?

Kedilerde alerji

Kedilerde alerji yapan yiyecekler nelerdir?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilere de yediği bazı besinler alerji yapabilmektedir. Bu yüzden kedinizi beslendikten sonra iyi gözlemlemeniz ve herhangi bir alerjik reaksiyondan şüphelenmeniz durumda veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Bu alerjik reaksiyonlar kaşınma veya tüy dökme şeklinde ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca yaygın kedi hastalıkları için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Şimdi gelin kedi beslenmesi konusundaki 4 önemli detaya değinelim;

Kedilere mama nasıl verilmeli?

Plastik, tüm insanlığa olduğu gibi kedinize de zarar verir. Çünkü plastik kap içerisinde uzun süre bekleyen kedi maması ve suyu, plastiğin kanserojen madde üretmesi ve bu maddenin besine geçmesi ile kedinize zararlı hale gelecektir.

Kedi mama kabı nasıl olmalı?

Bu yüzden kedinizin mamasını ve suyunu; çelik, porselen veya cam kaselerde vermeye özen göstermelisiniz. Kırılmama özelliğinden dolayı, çelik mama kapları kediniz için en uygun olan mama kabı çeşididir. Zaten birçok kedi, plastiğin kokusu sebebi ile bu kaplara konan mamaları ya da suları tüketmek istemez.

Kedi mama kabı nereye konulmalı?

Kediler beslenirken kolayca rahatsız olabilir ve eğer rahat değillerse mamayı yemeyebilirler.  Bu yüzden mama kabını gürültülü, diğer kedi veya köpeklerin ya da çocukların olduğu kalabalık bölgelerden uzak bir noktaya konumlandırmanız kritiktir.

Mümkünse kabını, mama yerken yüzü size dönük olacak şekilde konumlandırmanız çok daha rahat beslenmesini sağlayacaktır. Aksi halde duyduğu sesler ya da hareketleriniz sebebi ile o sırada sizi göremediği için beslenmesini yarıda kesecektir.

 

kedilerde-beslenme

Kedi su tüketimi

Kediler genel olarak az su tüketir ve uzun süre beklemiş suları da tüketmek istemez. Su içmek kediniz için hayati öneme sahip olduğundan kedinizin suyunu sık sık tazelemeniz önemlidir.

Musluktan akan suyu içmeyi tercih eden kedi sayısı oldukça fazladır. Bu yüzden bazı alışveriş sitelerinde kediler için üretilmiş özel su şelaleri görebilirsiniz. Bu aletler suyu devir daim yapmak sureti ile suyu her zaman taze tutup kediniz için çekici hale getirir.

Örnek bir su sebili için tıklayın!

Kedi mama kabı temizliği

Kedinizin mama ve suyunu tazelerken kapları mutlaka yıkamalısınız. Unutmayın! Mama ve su kaplarında hijyene aykırı bir durum oluştuğunda kediniz bu hijyenik olmayan mamaları yiyip hasta olabilir.

Kedilerde kuru mama kullanımı nasıl olmalıdır?

Kuru mama kedinizin ihtiyacı olan tüm besinleri içerse de her kuru mama markası bebeğiniz için faydalı değildir. Bu yüzden kuru mama satın alırken mutlaka besin değerlerini incelemeli ve ondan sonra satın almalısınız.

Kedi maması içeriği nasıl olmalıdır?

Protein açısından zengin, karbonhidratı az veya hiç olmayan kaliteli kuru mama markalarını seçmeniz bebeğiniz için faydalı olacaktır.

Kedilere yaş mama verilmesi

Kuru mama içeriğinde su miktarı az olduğu için sürekli kuru mama tüketen kedilerde böbrek hastalıkları ile karşılaşma riski yüksek olmaktadır. Bu yüzden kediniz zaman zaman su içeriği yüksek yaş mamalar veya kuru mama ile birlikte yeterli seviyede su tüketmelidir.

Kedi sadece yaş mama ile beslenir mi?

Hayır beslenmez. Sürekli yaş mama yemesi kedinizde mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir ve vücut su dengesini bozar. Yaş mama kuru mama ile birlikte tüketilmeli ve kuru mamaya göre daha az tüketilmelidir.

Kedime hangi mamayı vermeliyim?

Hangi mamayı kullanacağınızı karar verene kadar mamaları küçük paketler halinde almanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu bıdıklar bazı mamaları çok sevdikleri gibi bazılarını da ağzına sürmeyebiliyorlar. Boşa masraf yapmanızı istemeyiz 🙂 . Eğer bir yavru kediniz var ise yavru kedi beslenmesi konulu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Kedilerin diş sağlığı nasıl korunmalı?

Bu arada söylemeden geçmeyelim. Kuru mama bebeğinizin diş sağlığı ve tartar oluşumu için son derece faydalıdır.

Kedilerde diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Kedim kuru mama yemiyor. Neden?

Kedinizin kuru mamayı yememesinin sebebi ağız içerisinde bir hastalığın işareti olabilir. Diş etlerinde hassasiyet, diş çürükleri veya tartar oluşumu gibi problemler kuru mama yemesine engel olabilir. Veya satın aldığınız kuru mama taneciklerinin büyüklüğü, şekli veya sertliği kedinizin ağız yapısına uygun olmayabilir. Böyle bir durum farkettiğinizde veteriner hekiminize danışmanızda büyük fayda var.

Ayrıca kediler 4-5. aylar arasında bebek dişlerini döküp yerine ömür boyunca kullanacakları dişlerini çıkartırlar. Bu dönemdeyken kediniz kuru mama tüketimini azaltabilmektedir.

Kedilerde yaş mama kullanımı nasıl olmalıdır?

Kediye yaş mama ne sıklıkla verilmeli?

Tüm kedicikler yaş mamayı çok sever. Ama yaş mama tüketimi kesinlikle her gün olmamalı. Çünkü aşırı yaş mama tüketimi de kedinizin sağlığı için zararlıdır. Haftada 1 yaş mama tüketimi sağlığı için yeterli bir seviyedir.

Yaş mama içeriği nasıldır?

Yaş mama içerisinde tam da onların ihtiyacı olan bolca protein ve bolca su bulunmaktadır. Böbrek sağlığı, vücudunun su ihtiyacı için kedinize mutlaka düzenli olarak yaş mama vermelisiniz. Bu arada kedinize yaş mama verdiğiniz zamanlar günlük öğünündeki kuru mama miktarını bir o kadar azaltmanız önemli.

 

kedilerde-yas-mama-kullanimi

 

Yaş mama bozulur mu? Yaş mama kaç günde bozulur?

Özellikle yaz aylarında, buz dolabına koysanız dahi, yarım kalmış yaş mamalarda bakteri oluşumu oldukça hızlı yaşanmamaktadır. Bu yüzden 1 paket yaş mamanın tamamını aynı gün tüketmek konusunda özenli davranmalısınız.

Kuru mama bozulur mu?

Kuru mamayı buzdolabında saklamanıza gerek bulunmamaktadır. Oda sıcaklığında tutmanız yeterlidir. Çok sıcak ortamlar her türlü besin kaynağı için olduğu gibi kuru mama için de zararlıdır. Direkt güneşe maruz bırakmamalısınız. Ayrıca kuru mama bozulmaz ama bayatlar. Bayatlayan mamayı da kediniz yemek istemez. Bu yüzden kuru mamayı mutlaka hava almayan bir kapta muhafaza ediniz.

Kedi beslenme programı nasıl olmalıdır?

Kediler kaç gram mama yemeli?

Kediler sık sık, az miktarda ve gün boyu beslenmeye uygun canlılardır. Bu yüzden mama kabı mümkün mertebe boş kalmamalı ama ağzına kadar da dolu olmamalıdır. Çünkü bazı minnoşlar beslenmenin ayarını kaçırıp obezite ile karşı karşıya gelebilmektedir. Üstelik kedilerde obezite sandığınızdan çok daha fazla görülmektedir.

Kediniz olması gerekenden fazla yiyor ise ona verdiğiniz mamayı gram gram ölçerek vermelisiniz. Unutmayın! Kediniz siz ne kadar verirseniz o kadar yiyebilir. Bu yüzden obez olmasının bir sorumlusu kendi iştahı ise diğer sorumlusu maalesef sizsiniz!

Kediler günlük kaç gram mama yemeli? Kedime günde kaç gram mama vermeliyim?

Kedinizin günlük mama gramajının ne kadar olduğu bilgisi kedi mamalarının arkasında bulunan o minik yazılar içinde bulunmaktadır. İlginç olan şudur ki kediler büyüdükçe mama gramajları düşer. Çünkü ihtiyacı olan besin ve hayat aktvitesi azalmaktadır. Ortalama gramaj 50 gr’dır. Ancak mama içeriğine göre bu gramaj değişebilmektedir.

Yavru kedi kaç gram mama yemeli? Yavru kedi günde kaç gram mama yer?

Yavru kediler için de yine yetişkin kedilerde olduğu gibi ona uygun olan mama paketinin arkasında kaç gram vermeniz gerektiği yazar. Ortalama günlük öğün 70 gr’dır. Ancak mama içeriğine göre bu rakam değişiklik gösterebilmektedir.

Kedilerde obezite

Hazır kuru mama veya hazır yaş mama kullanıyorsanız kedinize vermeniz gereken günlük mama miktarına mama paketlerinin üzerinden ulaşabilirsiniz. Paketler üzerinde kedinizin yaşına veya kilosuna uygun beslenme miktarları yer almaktadır. Ama bu her zaman paketteki miktar kadar mama vermeniz gerektiği anlamına gelmez.

 

kedilerde-obezite

 

Zaman zaman kedinizin kilo kontrolünü yapmalı, olması gerekenden daha kilolu ise daha az, olması gerekenden daha zayıf ise daha çok mama ile beslemelisiniz. Ayrıca böyle bir durum tespit ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kediniz fazla kilolu olabilir mi? Ya da olması gerekenden daha mı zayıf? İlgili yazımızı okuyarak kedinizin ideal kilosunda olup olmadığını anlayabiliriniz.

Kedilere kaç saatte bir yemek verilmeli?

Bunun için net bir saate bulunmamaktadır. Önemli olan günlük gramajı aşıp aşmadığınızdır. Kediler kilo problemi bulunmuyorsa az az ve sık sık mama yemeyi tercih ederler. Bu yüzden mama kabı sürekli dolu olmalıdır.

Ancak ” kedim geceleri çıldırıyor ” ya da ” kedim geceleri uyutmuyor ” diyorsanız akşam üzeri mama kabını kaldırıp, onunla yeterince oyun oynadıktan sonra ve yatma saatinizden hemen önce mamasını verirseniz o da siz de geceleri rahat bir uyku çekersiniz.

Kedinin mama kabı hep dolu mu olmalı?

Kedinizin kilo problemi yoksa mama kabını sürekli olarak dolu bırakabilirsiniz. Ama sizin kediniz de benimki gibi minik bir şişko ise sadece yemesi gerektiği kadar gramı öğünlere bölerek mama kabına koymalı ve mama kabını sürekli dolu tutmamalısınız.

Mama hangi koşullarda saklanmalı?

Mama kabına koyduğunuz mamalar birkaç saat kapta duracak ise kabın üzerini örterek mamayı taze tutmanız kritik. Çünkü pisicikler bayatlamış mamayı yemekten nefret ederler.

Ayrıca kuru mamaları hava almayan ve tazeliğini koruyan kaplarda tutmalısınız. Birçok mama paketi ağzındaki kilitler sayesinde bunu sağlıyor. Ancak mama paketinizin kilidi yok ise mamayı mutlaka hava almayan kaplara aktarmanız gerekir.

Yaş mama buzdolabına konur mu?

Yaş mamalar açılmadığı sürece oda sıcaklığında saklanabilir. Ancak açıp yalnızca bir kısmını tükettiyseniz mutlaka buzdolabında saklamalı ve kalan miktarı biran önce tüketmelisiniz.

Yaş mama kaç günde tüketilmeli? Yaş mama kaç saatte bozulur?

Açtığınız yaş mamayı kalanı buzdolabında saklamak koşulu ile 2 gün boyunca kedinize verebilirsiniz. 2. günden sonra mama içerisinde bakteri oluşumları başlayabilir ve bu bakteriler kedinize zarar verebilir.

Kısırlaştırılmış kediye normal mama verilir mi?

Kısırlaştırılmış kediye normal mama verilir mi sorusunun cevabı hayır! Verilmez. Mecbur kalmadıkça Kısır kediye normal mama vermemeliyiz. Çünkü kısır kedilerle kısır olmayan kediler arasında ciddi bir enerji tüketimi farkı vardır ve ihtiyacı olan kalori ve vitaminler baştan aşağı farklılık gösterir. Eğer kısır kediye normal mama verirseniz kediniz ihtiyacından fazla kalori edinecek ve ciddi biçimde kilo almaya başlayacaktır. Bu da tüm sağlığını olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple kısır kediye normal mama verilir mi sorunun cevabı kesinlikle “hayır”dır.

Kısırlaştırılmış kedi maması normal kediye verilir mi?

Peki kısırlaştırılmış kedi maması normal kediye verilir mi? Bu sorunun cevabı da hayır. Kısırlaştırılmış kedilere özgü mamalar karbonhidrat ve dolayısı ile kalori açısından fakirlerdir. Kısır olmayan kediler ise kısır olanlara göre daha hareketli olduklarından ciddi bir kalori ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sebeple kısır olmayan kediyi kısır kedi mama ile beslemek kedinizin ihtiyacı olan kaloriyi/besini alamamasına sebep olur. Bu durumda zamanla kediniz zayıflar ve ilerleyen dönemlerde bebeğiniz sağlığını kaybeder. Bu sebeple zorunlu olmadıkça kedinize uygun mamaları kullanmanız gerekmektedir. 

 

Miniklerinize sağlıklı günler dileriz….

 

 

Content Protection by DMCA.com

1 yorum

  1. Petinizin kilo vermesine nasıl destek olabilir siniz?
    İnsanlarda olduğu gibi sadece diyet değişikliği kalıcı bir çözüm değildir. Alışkanlıkların ve yaşam biçiminin de değiştirilmesi gerekir. Diyetin bir parçası olarak, kilo kontrol programı ile birlikte egzersiz programı da önerilmelidir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*