Kedilerin kilo çizelgesi – İdeal kedi kilosu nasıl olmalıdır?

kedilerin-kilo-cizelgesi-sisman-kedi-nasil-zayiflar
kedilerin-kilo-cizelgesi-sisman-kedi

Kendi kilomu kontrol altına alamamışken “İdeal kedi kilosu da nereden çıktı?” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 . Maalesef onların sağlığı için en kritik konulardan bir tanesi de kedilerin kilo çizelgesi.

Kedinizin ideal kilosu konusuna geçmeden önce isterseniz kedilerde obezite konusuna bir göz atalım;

Kedilerde obezite

Kedilerde obezite çok yaygın (Her 5 kediden 1 tanesi) bir problem olmakla birlikte kedi annelerinin çoğunlukla göz ardı ettiği bir konudur. Hatta bir çok kedi annesine kediciklerinin şişmanlığı çok sevimli gelir. O kadar sevimlidir ki onun hareket edemediği için zorlanarak yaptığı hareketler komik göründüğü için 1 numaralı sosyal medya paylaşımı haline gelir.

Halbuki minnoşların obezite derecesinde şişmanlığı tıpkı insanlarda olduğu gibi ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Hatta gönlünce hareket edemedikleri için şişman kediler mutsuz bir hayat sürmektedir. Kediniz aşırı kilosu sebebi ile eklem ağrısı, cilt problemleri, diyabet ve kalp krizi riski ile bile karşı karşıya gelebilir.

Kedilerde obezitenin bu denli sorun olmasının en büyük nedeni kedilerin bir şehir hayvanı haline gelmesi ve evden dışarı çıkmadıkları için yeterince enerji harcayamamalarıdır. Bu da enerji alımının sınırlanması gerektiği anlamına gelmektedir.

Kedilerin günlük kalori ihtiyacı

Örneğin, ortalama 4 kilo olan bir sokak kedisinin günlük kalori ihtiyacı 300 kcal iken ev kedilerinde bu ihtiyaç 100 kcal’e kadar düşmektedir.

Kedinizin normal kilosunda olup olmadığını anlamanız da çok zor olabilir. Özellikle uzun tüylü bir cins kediniz var ise o tüylerin ardında yatan aslanı farketmeniz sizi zorlayacaktır. Hatta bu uzun tüyler kediniz olması gerekenden daha zayıf ise bunu da anlamanızı engelleyecektir.

Minnoşunuzun obezite kontrolünü evinizde yapabilmeniz için kedilerde kilo çizelgesi hakkında bir paylaşımda bulunmak istedik. Kedinizin ideal kiloda olup olmadığını onu tartmadan el muayenesi ile de anlayabilirsiniz.

Ayrıca kedinizin aşı takibini yapabildiğiniz ama aynı zamanda kedi kilo takibini de sağlayabileceğiniz uygulamamız hakkında sizleri haberdar etmek isteriz; Kedi Aşı Takvimi Uygulaması. Uygulama hakkında detay bilgi almak için tıklayın!

Kedilerin Kilo Çizelgesi – Zayıf kedi nasıl anlaşılır?

Kedi kilo çizelgesine göre sizin de kedinizde aşağıda belirttiğimiz belirtiler var ise; üzgünüz, minnoşunuz olması gerekenden daha zayıf. Fazla kilolu kedilerde olduğu gibi zayıf kedilerin de kilosunun kontrol altına alınması gerekmektedir. Peki kedilerin zayıf olduğu nasıl anlaşılır? Zayıflığın göstergesi olarak kabul edeceğimiz belirtilerden bazıları ise şu şekildedir;

    • Kısa tüylü kedilerde kaburgalar net bir şekilde gözle görünüyor ise,
    • Kedinizin karnı belirgin bir şekilde içeriye doğru çökük ise,
    • Kedinizi el ile kontrol ettiğinizde bel omurlarını, kaburga kemiklerini ve kalça kemiklerini kolayca hissedebiliyorsanız,

Minnoşunuzun kilosu olması gerekenden daha az demektir.

Kediler neden zayıflar?

Ayrıca kedilerde ani kilo kaybı varsa bu yaygın kedi hastalıklarından bir tanesinin belirtisi olabilir. Böyle bir durumda bebeğinizi acilen bir veteriner hekime göstermeniz gerekmektedir. Ama öncesinde kedi hastalıkları ile ilgili olan yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kedim çok zayıf. Ne yapmalıyım?

Kediniz olması gerekenden daha zayıf ise onun için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Eğer bu güne kadar yapmadıysanız, kedinizi besin değeri yüksek ve kaliteli mamalar ile beslemeye başlamalısınız,
    • Yaş mama tüketimini arttırarak kedinizin daha fazla mama tüketimi yapmasını sağlayabilirsiniz,
    • Vitamin ve ödül maması takviyeleri ile beslenme döngüsünü çeşitlendirebilirsiniz.

Unutmayın! Tüm bunları uygulamadan önce mutlaka ama mutlaka bebeğinizi veteriner hekime göstermelisiniz ve veterinerinizin bu konudaki tavsiyelerini almalısınız. Beslenme alışkanlıklarından daha büyük bir problem sebebiyle de minnoşunuz kilo alamıyor olabilir. Bu yüzden veteriner hekim değerlendirmesi çok kritiktir.

Kedilerin Kilo Çizelgesi – İdeal kedi kilosu nasıl anlaşılır?

Minnoşunuz aşağıda belirttiğimiz tariflere uyuyor ise sevinebilirsiniz. Son derece sağlıklı bir kiloda demektir. Bunun sebebi sizin iyi bir kedi annesi olmanız mı, yoksa kedinizin son derece tok gözlü bir yaramaz olması mı bilemiyoruz tabi 🙂 . Peki ideal kedi kilosu nasıl tarif edilir? Hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Bir kedi kaç kilo olmalı? Kedim kaç kilo olmalı?

    • Kediniz minimum yağ tabakasına sahip ve kaburgaları ideal seviyede belirgin ise,
    • Kedinize üst kısımdan baktığınızda; kaburgalarının hemen arkasında gözle görülür bir bel oyuntusu var ise,
    • Karnı çok hafif bir şekilde içeriye doğru çökük ise,
    • Vücudunda belirgin bir orantısızlık yok ise,

Minnoşunuz tam da olması gerektiği kiloda demektir. Bebeğinizi bu güne kadar olması gerektiği gibi besleyip, yeterince egzersiz yaptırdığınızı anlıyoruz. Aynı düzende devam ederek kediniz ile bir ömür boyu sağlık içinde yaşayabilirsiniz.

Bebeğiniz şişman değil ama resimde gördüğünüz minnoşunki gibi tüyleri onu şişman gösteriyor da olabilir. Ne şanslısınız ki pofuduk tüylü yumuş yumuş bir kediniz var 🙂 . Yukarıda detaylarını verdiğimiz adımları uygulayıp kedinizin şişman olmadığını tespit ettiyseniz sırada tüy dökülmesi probleminiz var demektir. Çünkü pofuduk tüyler maalesef kedilerde tüy dökülmesi problemine davetiye çıkartır. Peki kedilerin tüyleri neden dökülür? Bu konuda ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kedilerin Kilo Çizelgesi – Şişman kedi nasıl anlaşılır?

Yazımıza başlarken de belirttiğimiz gibi; maalesef her 5 kediciğin biri bu gruba dahil oluyor. Üstelik kedinizin şişmanlaması veya zayıflaması tamamen sizin elinizde olduğundan minnoşunuz bu gruba dahil ise bunda payınız büyük 🙁 .

Bu durum, yüksek yağ ve yüksek enerjili gıdaları kendi istediği zaman tüketen ve yeterince kalori harcamayan kedilerde daha çok karşılaşılmaktadır. Ama bu sizi korkutmasın. Çözülemeyecek bir problem değil. Öncelikle kediniz şişman mı onu anlayalım;

    • Kedinizin kaburgalarının üzerinde kalın bir yağ tabakası var ise,
    • Bel ve karın oyuntusu belirgin şekilde ayırt edilemiyor ise,
    • Kedinize yukarıdan baktığınızda orta kısmına doğru gözle görülür bir kalınlaşma/şişkinlik var ise,
    • El ile kontrol ettiğinizde kedinizin kaburgaları hissedilmiyor ise,

Minnoşunuz maalesef obez veya obez olma yolunda ilerliyor demektir. Onu çok seviyor ve onunla birlikte daha uzun yıllar yaşamak istiyorsanız bu konuda bir an önce aksiyon almanız gerekmektedir.

Şişman bir kediniz var ise ne yapmalısınız? Şişman kedi nasıl zayıflar?

Şişman kedi nasıl zayıflar? Kediniz obez veya obezite yolunda hızla ilerliyor ise onun için yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

    • İlk iş olarak günlük mama miktarını kontrol altına almalısınız.
    • Kullandığınız mama içeriğini kontrol edip kedinizin diyetine uygun içerikte bir mama kullanmaya başlamalısınız.
    • Mama kabında sadece günün belirli saatlerinde tüketmesi gerektiği kadar mama bulundurmalısınız.
    • Kedinizi daha fazla su tüketmesi için teşvik etmelisiniz.
    • Her gün min 15-20 dk olmak üzere onunla hareketli oyunlar oynamaya özen göstermelisiniz.
    • Çok sık ödül maması gibi ek gıdalar veriyorsanız bu konudaki tüketimi azaltmalısınız.

Tüm bu yöntemleri uygulamadan önce mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız. Unutmayın! Kediniz için kullanacağınız ideal mama içeriği ve ideal mama miktarı konusunda en doğru bilgiyi veteriner hekimizden alabilirsiniz.

Kedinizin fazla kilosu olup olmadığını el ile muayene ederek de kolayca anlayabilirsiniz. Bu konu ile ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Aylara göre kedi kilosu

Aya göre kedinin standart kilosu yoktur. İdeal kedi kilosu için ancak bir kilo aralığı verilebilir. Bunun dışında kedinin boyuna ve cinsine göre de kilosunun normal olup olmadığı değişiklik gösterebilmektedir. Kedinizin cinsine göre ideal kilosunda olup olmadığını kedi cinslerini incelediğimiz yazılardan kontrol edebilirsiniz. Kedi cinsleri sayfamıza ulaşmak için tıklayın!

 

Sağlıklı, fit kedileriniz olması dileği ile… 🙂

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*