Kedilerde Tüy Dökülmesi Neden Olur?

kedilerde tüy dökülmesi
kedilerde tüy dökülmesi

Evde beslenen kediciklerle ilgili en büyük problemlerden biri tüy dökmeleridir. Kedi anneleri evlerinde sürekli minnoşunun tüyleri ile savaş halindedirler. Hatta birçok insan sırf kedilerin tüyleri çok döküldüğü için kedi sahiplenmek istemezler. Peki kedilerde tüy dökülmesi neden olur? Bu yazımızda kedilerin tüy dökme sebeplerini sizler için inceledik.

Paticiklerin rengarenk ve yumuşacık kürkleri belki de onların en sevdiğimiz özelliğidir. Birçok canlıda olduğu gibi kedilerde de kürkler vücut ısısını dengeler ve ciltlerini dış etkenlerden korur. Peki onlar için bu kadar önemliyse kedilerde tüy dökülmesi neden olur?

Kedilerde tüy dökülmesi onların doğasının bir parçasıdır. Bu yüzden konuya öncelikle kedilerin tüy döken varlıklar olduğunu kabul ederek başlamalısınız. Ancak bazen minnoşlar normal seviyenin üzerinde tüy dökmeye başlarlar ki bu durum tüm kedi annelerini hem üzer hem de evin temizliği ve insan sağlığı açısından endişelendirir.

Kedilerde tüy dökülmesi normal seviyenin üzerinde ise bunun birçok farklı sebebi olabilir. Bazı sebepler doğrudan kedinizin cinsi ile ilgili olduğu gibi bazıları da sağlık problemlerine bağlı olabilir. Bu yüzden bebeğinizin tüylerinin neden döküldüğünü doğru bir şekilde tespit edebilmeniz hayati öneme sahiptir.

Kedinizin tüyleri ne kadar ve ne sıklıkla dökülüyor, kediniz hangi cins ve ırka ait, kaç yaşında, cinsiyeti nedir, tüy yapısına ait özel bir detay var mı ve hangi koşullar altında yaşıyor gibi soruların cevabı kedinizin tüylerinin dökülme sebeplerini daha iyi analiz edebilmenize imkan tanır.

 

kedi tüy dökülmesi

Kedilerde tüy dökülmesi sebepleri

Kedilerde tüy dökülmesi sebepleri 5 ana kategoride gruplandırılmaktadır;

    1. Beslenme kaynaklı tüy dökülmeleri
    2. Mevsim kaynaklı tüy dökülmeleri
    3. Hastalık kaynaklı tüy dökülmeleri
    4. Hormonal değişiklikler kaynaklı tüy dökülmeleri
    5. Stres kaynaklı tüy dökülmeleri

Beslenme kaynaklı tüy dökülmeleri

Kedilerde tüy dökülmesi neden olur sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesi hatalı beslenmedir. Bebeğinizi beslediğiniz gıdaların protein içeriği onun ihtiyacından çok daha fazla ise, maması ihtiyacı olan vitaminleri yeterince içermiyor ise (yani kalitesiz mama kullaıyorsanız) veya gıdalardaki yağ dengesi kediniz için uygun değilse, bu gıdalar bebeğinizin tüylerinin dokülmesine yol açar. Özellikle B vitamini eksikliği tüy dökülmesine sebep olan faktörlerden bir tanesidir.

Bu yüzden onu beslediğiniz mamanın besin değerlerine dikkat etmeli, onu sofra gıdaları yani kendi yemeğiniz ile beslememeli, bozulmuş gıdalardan uzak tutmalı ve sürekli taze mama ile beslemelisiniz. Bu gıdaların kedinizdeki tüy dökülmesini arttırması dışında farklı sağlık sorunlarına da yol açabileceğini hatırlatmak isteriz.

Yavru kedi nasıl beslenmeli? 

Ayrıca yeterli su tüketimi de tüy dökülmesi durumunu kontrol altına almaktadır. Bu yüzden bebeğinizin su tüketimini takip etmelisiniz. Beklemiş ve oksijenini kaybetmiş suları kediler içmek istemez. Su tüketimini teşvik etmek için suyunu düzenli olarak tazelemeniz kritik.

Mevsim kaynaklı tüy dökülmeleri

Tıpkı insanların saç dökülmesinde olduğu gibi, kediciklerin de tüy dökülme sebeplerinden bir tanesi mevsim geçişleridir. Bu yüzden ilkbahar ve sonbahar aylarında minnoşunuzun tüyleri daha fazla dökülür. Bu dönemlerdeyseniz endişelenmeyip sabır ile mevsim geçişinin sona ermesini beklemelisiniz J .

Mevsimsel tüy dökülmesinin ise çok etkileyici bir sebebi bulunmaktadır. Kış aylarında kediciklerin vücut ısılarını koruyabilmek için sık, kalın ve uzun tüylere ihtiyaçları bulunmaktadır. Yaz aylarında ise serinleyebilmek için daha seyrek, daha ince ve daha kısa tüylere ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden mevsim geçişlerinde önceki tüylerini dökerek yerine yeni mevsime uygun olan tüyleri çıkartırlar. Bu sayede de sıcaktan ve soğuktan çok az etkilenirler.

kedi tüy dökülmesi

Hastalık kaynaklı tüy dökülmeleri

Bebeğinizin tüyleri hastalık sebebi ile dökülüyor olabilir. Bu yüzden tüy dökülmelerini dikkatli bir şekilde gözlemeniz gerekmektedir. İç parazit, mantar, pirelenme, alerji gibi hastalıklar hastalık sebebi ile dökülmelerin başlıca sebeplerindendir.

Biliyorsunuz iç-dış parazit tedavisi/aşısı kediler için hayati öneme sahiptir. Bu tedaviler sadece hastalık için değil tüylerinin bakımı açısından da önemlidir. İç parazitler dışkı yolu ile bulaşır. Kediniz en çok sevdiği aktiviteyi yaparken yani kendisini yalarken dışkısındaki parazitleri dili ile vücudunun diğer bölgelerine dağıtabilir. Bu durum da tüy dökümünü arttırır. Hatta bu şekilde dökülen tüyler insan sağlığına da oldukça zararlıdır. Bu tüylerin yutulması ile tüylerin üzerindeki parazit yumurtaları insan vücuduna geçer ve kist hastalığına sebep olur. Hastalığa sebep olan tüyler değil tüylerin üzerindeki yumurtalardır. Bu yüzen de sağlıklı kedilerin tüy dökmesi insanları hasta etmez.

Güncel kedi aşı fiyatları

Bazı kedi türlerinde göz çevresi ve kulak çevresinde tüy dökülmelerine rastlanabilir veya bu bölgelerde hiç tüy çıkmayabilir. Kedinizin cinsine göre bu durum normaldir. Ancak dökülme ile birlikte o bölgede kabarıklık, kızarıklık veya kaşıntı gözlemliyorsanız kediciğinizin bir hastalığı olabilir.

Herhangi bir hastalıktan şüphelenmeniz ya da kedinizde anormal dökülmeler gözlemlemeniz durumunda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Yaygın olan kedi hastalıkları hakkında bilgi almak için tıklayın!

Hormonal değişiklikler kaynaklı tüy dökülmeleri

Özellikle çiftleşme döneminde veya gebe olan kedilerde tüy dökülmesi gözle görünür bir biçimde artmaktadır. Çünkü bu dönemlerde kedilerin hormonları düzensiz bir şekilde salgılanmaktadır.

Kedinizin yaşı da hormon salgılarını düzensizleştirebilmektedir. Örneğin yaşlı ya da yavruluktan ergenliğe erişen kedilerde tüy dökülmeleri hormonal sebeplerde artış göstermektedir.

kedi stresi

Stres kaynaklı tüy dökülmeleri

Stres kedilerin en önemli düşmanlarından bir tanesidir. Stres, insanlarda olduğu gibi kedilerin de vücudunda çok fazla olumsuz etki yaratmaktadır. Kedilerde tüy dökülmesi artışı yaşanması  da bu etkilerden bir tanesidir. Kedileri strese sokabilecek başlıca konular ise şu şekildedir;

    • Eve gelen yeni bir kedi veya farklı tür bir hayvan
    • Kedi annesinin ilgisizliği
    • Aile bireylerinin ilgisizliği ve uzun süre yalnız kalma
    • Ortamının değişmesi
    • Strese girmesine ve korkmasına sebep olacak bir olay yaşaması
    • Tüylerinin traş edilmesi
    • Yıkanmaya çalışılması

Önemli olan kedinizi strese sokan faktörün ne olduğudur. Sebebini bulup bunun çözümü için aksiyon aldığınızda kedinizin sağlığının da hızlı bir şekilde iyi yönlü değişiklik göstereceğinden emin olabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi kedilerde tüy dökülmesi son derece normal bir olaydır. Ancak bazı anormallikler sebebi ile dökülmelerde artış yaşanabilmektedir. Eğer kediciğinizi düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçiriyorsanız korkmanıza gerek yok. Herhangi bir anormallik durumunda sizi en doğru yönlendirecek kişi veteriner hekiminizdir.

Content Protection by DMCA.com

4 yorum

  1. Cok guzel bilgiler genel manada begendim lakin kulagindaki Tyler neden dokulur bilgisine ulasamadim Ben kapim onunde kedilere kopeklere evsel yemekler sut vs ile besleyen bakan biriyim vs bu hayvanlari seven DEGER veren bir insan olarak ilgileniyorum. Bu konuda ne yapabilirim Lutfen yardimci olurmusunuz

    • Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Kulaklarda tüy dökülmesinin sebeplerini atlamışız çok haklısınız. Öneriniz ile birlikte bu başlığı da yazımıza ekliyor olacağız.
      Sorunuzun cevabına gelince; Kedilerde kulak tüylerinin dökülmesi önemli bir problemin göstergesi olabilir. Kulak uyuzu, enfeksiyon veya kulak mantarı, kulakta tüy dökülmesine sebep olabilmekte. Dökülmeler kulağın arkasına doğru yayılıyor ise dış parazit ya da strese bağlı bir dökülme de yaşanıyor olabilir. Bu problem, önlem alınmazsa daha büyük hastalıklara davetiye çıkartabilir.
      Mümkün ise ilgilendiğiniz ve bu problemi yaşayan minnoşu vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürün. Bazı belediyeler ücretsiz veterinerlik hizmeti veriyor. Bunu araştırabilirsiniz.
      Bu arada evsel yemekler ve kedilere verdiğiniz süt de buna sebep oluyor olabilir. Bizlerin yediği yemekler ve özellikle süt minnoşların bünyesine ağır geliyor. Bu şekilde beslemeye devam edecekseniz yağsız, baharatsız ve ağır besinler içermeyen ev yemekleri ve sulandırılmış süt ile beslemenizi tavsiye ederiz. Uygun fiyatlı kedi mamalarından da faydalanabilirsiniz. Kedi beslenmesi konusunda detaylı bilgi için “Kedilere ev yemeği verilir mi?” ve “Kedilerde beslenme nasıl olmalıdır?” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Faydalı olacağından eminiz.

  2. ILIK SUYLA BIR SAMPUANLA YIKAMAK SORUNLARI GIDEREBILIRMI. HENUZ IKI AYLIK YAVRU AYAK KIVRIMLARININ UZERINDE YAKLASIK 10 GUNDUR DOKULMELER BASLADI SUREKLI KENDISINI YALIYOR KIRU VE YAS MAMA VITAMIN TAKVIYESIDE YAPILIYOR HENIZ BIR VETERINERE GOTURULMEDI. BU SORUN HARICI BAKIM VE DAVRANISLARI DAHIL BUTUN AKTIVITELERI NORMAL DEVAM EDIYOR. NE ONERIRSINIZ. MERHEM KREM IGNE VESAIR… SEVGI SAYGI SELAMLAR

    • Merhaba, öneride bulunabilmek için veteriner olmak lazım. kedinizin sağlığını tehlikeye atmak istemeyiz. Bu yüzden bir veterinere göstermeniz faydalı olacaktır. Ciddi bir problemi yoksa eğer herhangi bir ücret talep de etmeyebilir.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*