Kedilerin kuyruk dili ve onlarla iletişim

Kedilerin kuyruk dili

Kediler evcilleşene kadar on milyonlarca yıl avlanarak yalnız bir hayat sürmüşlerdir. İnsanların avcı toplayıcılığı bırakıp yerleşik düzene geçmesiyle de durumlar değişmiştir. Bu dönemde insanlar yiyecek depolamaya başlamışlarıdır. İşte bu depolama sonucu oluşturulan tahıl ambarlarındaki farelerle haşır neşir olan kediler zamanla evcilleşip ve insanlarla iletişim kurmuşlardır. Bu iletişim sinyallerinden bir tanesi de kuyruklarıydı. Kuyruk hareketleri insanlığın hayatına kedilerin kuyruk dili diye bir terimi soktu. Peki kedi kuyruk dili detayları neydi gelin birlikte inceleyelim.

Kedilerin kuyruk hareketleri ne anlama gelir?

Kedilerde kuyruk dili oldukça detaylı bir lisandır. Sallama, saklama, titreme, kaldırma vb birçok hareket bizlere bir şeyler anlatıyordur. Peki nedir bu bıdıkların bize vermeye çalıştıkları detaylar? Kedilerde kuyruk hareketlerinin anlamı nelerdir? 

Kediler kuyruğunu neden kabartır?  – Kedilerin kuyruk dili 

Hepiniz zaman zaman kedilerin kuyruk kabartması gerçeği ile yüz yüze gelmişsinizdir. Özellikle benim gibi uzun tüylü bir kediniz varsa o kuyruk bir anda vücut genişliği ile eşit seviyeye gelir. Evde adeta bir tavus kuşu gibi gezer. Peki kediler kuyruğunu neden kabartır?

Kedinin kuyruğunu kabartmasının temel sebebi korku ve adrenalindir. Tüm canlılar kendinden büyük veya tehlikeli bir canlı ile karşılaştığında ya kaçar ya kavga ederler. Kavga etmek tehlikelidir. Kaçmak da gurur kırıcı olabilir. İşte kediler bu yüzden ikisini de yapmayıp tüm asaletiyle vücutlarındaki adrenalinle tüylerini kabartırlar. Kendilerini olduğundan daha büyük gösterirler ve kavga etmeden karşısındaki canlıyı durdurmaya/korkutmaya çalışırlar.

Kediler kuyruğunu neden kabartır sorusunun bir diğer cevabı da mutluluktur. Çoğu zaman yaş mama vereceğinizi anladığında kuyruğunu kaldırır, kuyruk tüylerini kabartır ve miyavlayarak etrafınızda dolaşmaya başlar. Çünkü mutluluğun yolda olduğunu anlamıştır 🙂

Bu arada kedilerde beslenme ile ilgili detaylı bir yazım da mevcut. Yazıma gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedilerde kuyruk sallama ne anlama gelir? – Kedilerin kuyruk dili 

Hızlı veya yavaş… Birçok kez kedinin kuyruğunu salamasına şahit olmuşsunuzdur. Hatta günün çoğunda sallıyorlar diyebiliriz. Kedilerde hiçbir hareket tek başına tam bir anlam taşımaz aslında. Tüm hareketlerin kombinasyonuna dikkat etmek gerekir. Ama kedinin kuyruğunu sallamasının tek başına da bir anlamı var elbette. Peki kediler neden kuyruk sallar?

Kedilerde kuyruk sallamanın 2 farklı anlamı mevcut. Bu anlamlardan bir tanesi pozitifken bir diğeri negatif anlam taşımaktadır.

Kedinin kuyruğunu yavaş sallaması – Kedi kuyruk dili

Kedinin kuyruğunu yavaş sallaması ya o anda dost canlısı olduğu ya da ortamda dikkatini çeken bir av / bir obje olduğu anlamına gelmektedir. Malum av gördüklerinde onu kaçırmamak için ağır ağır hareket etmeye başlarlar. Kuyruk da bu furyaya katılır.

Kedilerin hızlı kuyruk sallaması – Kedi kuyruk dili

İşte bu tehlikeli bir kuyruk sallama biçimi. Kedilerin hızlı kuyruk sallaması bir şeye kızdıkları anlamına gelir. Birazdan ya kaçacaklardır ya da pati darbesini indireceklerdir. Bunu en güzel şu şekilde gözlemleyebilirsiniz. Güzel güzel uyurken gidin onu sevin. O kadar çok sevin ki artık bundan rahatsız olsun. Bir süre sonra kuyruğun hızlanmaya başladığını göreceksiniz. Bu mesajı anlamamaya ısrar ederseniz pati darbesi ve ısırıklara hazır olun 🙂

Bu hareketi tüy bakımı yaparken onu çok zorladıysanız, yani istememesine rağmen zorla tüylerini tarıyorsanız da gözlemleyebilirsiniz. Benim kızım en çok bu zamanlarda hızlı hızlı kuyruk sallar. Yani “beni taramaya devam edersen birazdan patiyi yiyeceksin” der. Ben de azıcık daha zorlayıp hemen bırakırım.

Bu arada tüy bakımı detayları ile ilgili bilgi almak için de bu yazıma göz gezdirebilirsiniz.

Kediler uyurken neden kuyruk sallar? – Kediler yatarken neden kuyruğunu sallar?

Kedilerin uyurken kuyruk sallaması aslında uyuyorum ama etrafımda olan biten herseyin de farkındayım mesajıdır. Gerçekten derin uyuduklarında anlarsınız zaten. Derin uyuduklarında bırakın kuyruk sallamayı kaldırıp başka yere koysanız ruhu duymaz.

Bu şekilde uyuyan kediniz aslında canı sıkıldığı için uyuyor olması muhtemelen. Bu durumda onu eğlendirmek için sizler için geliştirdiğimiz iPhone ve iPad uygulamamıza göz atabilir ve kedinizi eğlendirerek mutlu edebilirsiniz. Detayları okumak için tıklayın!

Kediyi severken kuyruk sallaması – Kedilerin kuyruk dili 

Kediyi severken kuyruğunu sallaması yukarıda da belirttiğim gibi ya pozitif ya da negatif anlam taşıyabilir. Kuyruk hızlandıkça anlamı negatife döner. Ama siz onu severken tatlı tatlı, ağır ağır kuyruk sallıyorsa korkmanıza gerek yok. Bebeğiniz durumdan gayet memnun.

Kedinin kuyruğunun ucunu sallaması – Kedilerin kuyruk dili 

Kedinin kuyruk ucunu sallaması aslında o anki durumla ilgili kedinizin farkındalığını gösterir. Kediniz “şu anda olan bitenin ve etrafımın farkındayım ve bu durum bende pozitif veya negatif herhangi bir duygu oluşturmadı” mesajı veriyor size. Görüyorum ama tepkisizim diyor yani.

Kedilerin kuyruk titretmesi ne anlama gelir?

Kedinin kuyruğunu titretmesi öfkenin ve avlanmanın işaretidir. 

Eğer kediniz yerde uzanırken kuyruğunun ucunu titretmeye başladıysa ortada onu rahatsız eden veya tahrik eden bir durum var ama henüz bu duygu onu harekete geçirmek için yeterli değil demektir. 

Ancak kuyruğun tamamı titremeye başladıysa diğer işaretlere bakmanızı tavsiye ederim. Muhtemelen kulaklar geri yatmış, gözlerini fal taşı gibi açmış ve bir şeye sabit bir şekilde bakıyordur. Vücudu da iyiden iyiye gerilmiştir. Böyle bir durumda ona sakın dokunmayın! Yoksa siz de bu merak, öfke veya avlanma hissinden nasibinizi alırsınız.

Elinize dikkat çekici bir kedi oltası alıp sallamaya başlarsınız bu durumu gözlemleyebilirsiniz. Sallamaya başladığınızda kediniz iyice yere çöker ve dikkat kesilir. Hemen birazdan ava atlayacağı için de yaşadığı heyecan ile kuyruğu titretmeye başlamıştır 🙂 Ava odaklanırken sabit kalıp tasarruf ettiği enerji kuyruktan çıkıverir.

Bu arada çiş veya kaka yaparken de kedilerde kuyruk titremesi gerçekleşir. Bunu yavru kedilerde daha kolay gözlemlersiniz. 

Bu arada kedilere tuvalet alışkanlığı kazandırma konusundaki yazımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedinin kuyruğunu yere vurması ve sert sallaması neden olur?

Kedinin yatarken kuyruğunu yere vurması, özellikle güm pat çat diye diye vurması hayra alamet değildir. Bu durum kedilerin hızlı kuyruk sallaması ile aynı anlama gelir ama pat pat sert bir şekilde sallaya başladıysa bu çok ciddi bir öfkeyi ifade eder.

Ya camdan kovalayamayacağı ve avlayamayacağı bir kuş görmüştür, ya alanına yaklaşmış yabancı bir kedi görmüştür. Ne gördüyse görsün içinde ciddi bir öfke birikmiş demektir. Bu anlarda genellikle ikikiki gibi bir sesle çenesini titrettiğini de görürsünüz. Bu sesi en çok kuş ve sineklere çıkartırlar. Benim kızım büyük bir sinek gördüğünde bu hareketlerin dışında suratında öfkeli bir ifade takınıyor. Yüzünden ne kadar öfkeli olduğunu anlıyorsunuz resmen.

Kediniz ne kadar minnoş huylu olursa olsun bu anlar yaşanırken ona pek dokunmayın. Siz de bu öfkeden nasibinizi almayın 🙂

Kediler neden kuyruğunu diker?

Kedilerin kuyruğunu dikmesinin son derece pozitif bir anlamı vardır. İşten eve geldiniz, kapıyı açtınız ve o da ne? Kediniz kuyruğunu dikmiş miyavlayarak size doğru geliyor. İşte bu “seni seviyorum” demenin en güzel şekillerinden biridir. Eğer o dikelmiş kedi kuyruğunun ucu hafif kıvrılmış ve titriyorsa mesaj “aşkından ölüyorum” olarak evrilir.

Aynı zamanda kediler birbirilerine sevgi göstermek için de aynı yöntemi kullanırlar. Birbirine karşı kuyruğunu dikeltmiş kediler asla kavga etmez. Çünkü birbirlerine tehlike olmadıklarını çoktan vermişlerdir.

Dişi kedilerin kuyruğunu dikmesinin bir sebebi daha vardır. o da kızgınlık dönemi. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi genelde kuyruğu dik ve poposu havada gezer. Bu konuda detaylı bir yazım olduğu için burada tekrar detayına girmiyorum. Merak edenler buraya tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirler.

Kedinin kuyruğunu kendine dolaması

Kediniz kuyruğunu ayaklarının dibine dolamış şekilde oturuyorsa etrafını izliyor demektir. Bunu kollarını göğsünde kavuşturmuş bir insan gibi düşünebilirsiniz. Hafif ürkek, korkmamış ama hafif bir güvensizlik içinde ve kendimi nasıl korusam diye düşüncelere dalmış bir halde oturuyor demektir. Yani şair burada “bana çok bulaşma biraz mesafeli kalalım” diyor.

İşte böyle bir kuyruk bize neler anlatıyor neler. Ama unutmayın asla tek bir kuyruk hareketiyle duygusunu tam olarak anlayamazsınız. Kulak, bıyık, göz, gövde ve kuyruk kombinasyonları her zaman o kuyruk hareketine farklı bir mana katabilir. Korkmayın siz de zamanla bu kombinasyonlara alışacaksınız. Onu görür görmez ne demek istediğini anlayacaksınız. Ama bu seviyeye gelene kadar kedinizi anlama konusunda aşağıdaki yazılarıma da göz gezdirmenizde fayda var.

Kedi mırlaması ne anlama gelir

Kedileri anlama – Kedilerin yüz ifadelerinin anlattıkları

Genel ve pati hareketlerinden kedinizi anlayın

İletişim en yüksek seviyede olduğu, mutlu, anlam dolu günler diliyorum.

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*