Kedi Tuvalet Eğitimi ve Madde Madde Yapılması Gerekenler

kedi-kum-egitimi-yavru-kedi-kum-egitimi
kedi-tuvalet-egitimi-yavru-kedi-tuvalet-egitimi

Kedi tuvalet eğitimi aslında oldukça basit bir eğitimdir. Ancak bu kadar basit görünmesinin altında çok fazla detaylar vardır ki bunların neredeyse tamamı hayati detaylardır. Bu kurallardan herhangi birini atlamanız durumunda kedilerin tuvalet eğitimi konusunda gerçek bir başarısızlık öyküsü ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Peki kedilerde tuvalet eğitimi için kritik olan maddeler nelerdir?

 

kedi-tuvalet-egitimi-kedi-kumu-egitimi
kedilerde-tuvalet-egitimi

 

Kedi Tuvalet Eğitimi Sırasında Yapmamamanız Gerekenler

Kedi tuvalet eğitimi sırasında kokulu kumu mu yoksa kokusuz kumu mu tercih etmeliyim?

Kediler, kedi tuvalet kabını kendi tuvaletinin kokusundan tanıyıp bulabilmektedir. Bu yüzden minnoşunuz kedi kumuna alışana kadar bu kokuyu engelleyebilecek baskın kokulu kumlardan uzak durun. İlk başlarda kokusuz kedi kumu ile başlayıp zaman içinde dilediğiniz kum türüne geçiş yapabilirsiniz.

Kedi kum kabına ne kadar kum koymalıyım?

Kum kabına kum doldururken cimri davranmayın. Kum kabı dibindeki kum yüksekliğinin en az 7cm olmasına özen gösterin.

Yavru kedimin kum kabını nereye koymalıyım?

Birkaç aylık ve evinize yeni gelmiş yavru kediler için kedi kum kabını çok uzak bir konuma koymayın. Zaten yabancı olduğu bir evde ve henüz ailesinden yeni ayrılmışken çok uzaktaki tuvaletini bulamayıp altına kaçırabilir.

Kum kabını ne kadar sürede bir temizlemeliyim?

Kum kabını düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir. Minnoşunuz kirli tuvaletten hoşlanmayıp orada ihtiyacını gidermek istemeyecektir. İyi temizlenmemiş kumlar idrar yolları enfeksiyonu veya bağırsak sorunları gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu arada En yaygın kedi hastalıkları konusunda bilgi almak için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Her temizlik sonrası kum kabına, eksilttiğiniz kum miktarı kadar kum eklemeyi unutmayın. Kum kabı içerisindeki kum azaldıkça kediniz tuvaletini gömmekte zorlanacaktır ve bu durum onun hiç hoşuna gitmeyecektir.

Kum kabı deterjan ile temizlenir mi?

Hayır temizlenmez. Bazı dezenfektanlar ve çamaşır suyu kediler için zararlıdır. Bu yüzden kedi kum kabı temizliğinde bu ürünleri kullanmayın.

Hamileyim. Kedi kumu benim için zararlı mı?

İç-dış parazit aşıları eksiksiz yapılan kedilerden herhangi bir zarar gelmez. Ama siz hamileyseniz her ihtimale karşın kum kabından uzak durun. Bebeğinizi kucağınıza alana kadar kum temizleme için eşinizden destek alın. Hem o da bebeğinizin altını değiştirme konusunda alıştırma yapmış olur 🙂 .

İç dış parazit aşıları hangi sıklıkla yapılmalı?

İç dış parazit aşılarının fiyatı ne kadar?

İç dış parazit aşıları hangi hastalıkları engellemektedir?

 

kedi-tuvalet-egitimi-yavru-kedi-cis-egitimi
kedi-tuvalet-egitimi-yavru-kediler-ne-zaman-kumuna-alisir

 

Bu konu ile ilgili ayrıca kedi tuvalet eğitimi için 6 adım başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

Kedi Tuvalet Eğitimi Sırasında Yapmanız Gerekenler

Kedi tuvalet eğitimi sırasında yavru kedimin kum kabını nereye koymalıyım?

Yavru kedinizin ilk günler evinizde kısıtlı alanlarda dolaşmasına izin verin. Tüm evi dolaşıma açarsanız, ona istemeden altına kaçırabileceği kadar sınırsız bir alan sunmuş olursunuz.

Kedim için hangi kedi kumu markasını kullanmalıyım?

Bebeğiniz evinize geldiği ilk gün tuvaletini kumuna yapmayacak diye endişe ediyorsanız, bir süre onu sahiplenmeden önce alışmış olduğu kedi kumu markasını kullanmaya devam edin. Zaman içerisinde kendi tercih ettiğiniz kum markasına geçiş yapabilirsiniz.

Kedi kum kabı satın alırken nelere dikkat etmeliyim?

Kedinize tuvalet alışkanlığı kazandırmaya çalıştığınız için, içinde vakit geçirebileceği ve yeterince büyük olan bir kedi kum kabı tercih edin. Minnoşunuzun ne kadar hızlı büyüdüğüne inanmayacaksınız. Yetişkin dönemlerini de düşünerek ona uygun boyutta bir kum kabı alırsanız ilerde kabı küçük geldiği için yaşanabilecek kazaları engellemiş olursunuz.

Ayrıca kedi kum eğitimi sırasında ilk günler kapaksız, açık kum kabını tercih edin. Bu sayede bebeğiniz kumun kokusunu daha kolay alacak ve kum kabını daha kolay bulacaktır. Bir süre bu şekilde devam edip iyice alıştıktan sonra, kum kabının üst kısmını takarak devam edebilirsiniz.

Kapalı tuvalet kabına alışması için kum kabını bir süre de kapısız bir şekilde kullanmanız faydalı olacaktır. Birkaç gün de bu şekilde devam ettikten sonra tuvaletin kapısına takıp normal hayatınıza merhaba diyebilirsiniz.

Kedimin kumunu hangi sıklıkla değiştirmeliyim?

Kedi kum kabı temizliği oldukça önemlidir. Bu yüzden günlük temizliği dışında en az 2 haftada 1 kez kedinizin kumunu tamamen değiştirin. Çok fazla kirlendiğini ve koku yapmaya başladığını farkettiyseniz hem kedinizin, hem de kendinizin sağlığı için 1 haftayı bile beklemeden kumu tamamen değiştirin. Kedilerin kumlarındaki mikroplarından hasta olabileceğini unutmayın.

Her komple kum değişiminde kum kabını sıcak su ile iyice yıkayıp mikroplardan arınmasını sağlayın. Bu işlemi yaparken kediniz için zararlı olabilecek temizlik maddelerinden uzak durmalısınız.

Hamileyseniz ve kedinizin kum kabını sizin temizlemeniz gerekiyor ise kum temizliğini mutlaka lastik eldivenlerle yapın. Kuma temas etmeyin ve işlemin sonunda ellerinizi özenle yıkayın. Bu önlemler; aşılı ev kedilerinde çok nadiren karşılaşılabilen ve doğmamış bebeklerde ciddi sorunlara neden olabilen toksoplazmoz riskini minimum düzeye indirmektedir.

 


 

Kedi tuvalet eğitimi sırasında yapmanız ve yapmamanız gereken konuları inceledik. Şimdi gelin isterseniz maddeleri kısaca özetleyelim;

Kedi kum eğitimi sırasında yapılması gerekenler

  1. Kum eğitiminin başında kokusuz kedi kumu markalarını tercih edin
  2. Bir süre kedinizin evinize gelmeden önce kullandığı kedi kumu markasını kullanın
  3. Yavru kedi kum eğitimi sırasında açık kum kabı kullanın, kapalı kum kabına geçişi aşamalı olarak gerçekleştirin
  4. Kedinizin yetişkin olduğunda da kullanabileceği büyüklükte bir kedi kum kabı satın alın
  5. Kum kabı dibindeki kum yüksekliğinin en az 7cm olmasına özen gösterin
  6. Evinize yeni gelmiş yavru kediler için kedi kum kabını çok uzak bir konuma koymayın
  7. Kedinizin kumunu günlük olarak temizlemeye özen gösterin
  8. Temizlik sonrası eksilen kum kadar kum kabına kum ekleyin
  9. Kum kabını 2 haftada 1 kez tamamen boşaltıp yeni kum ile doldurun
  10. Komple kum değişimi sırasında kum kabını mutlaka yıkayın
  11. Kedinizin kum kabını sadece sıcak su ile yıkayın. Kedilere zararlı olan dezenfektan veya çamaşır suyu kullanmayın
  12. Hamileyseniz tedbir amaçlı kum temizleme işini başkasına devredin
  13. Hamileyseniz ve kedi kumu temizliğini siz yapmak zorundaysanız eldiven takın ve işlem sonrası ellerinizi iyice yıkayın

 


 

Kedi kumu eğitiminde tüm bu maddelere dikkat etmenize rağmen ” kedim tuvaletini kumuna yapmıyor ” diyorsanız ya da her zaman kumunu kullanan kediniz bir anda kum kabının dışına ihtiyacını gidermeye başladıysa bunun birçok farklı sebebi olabilir. Peki kedilerin kumuna yapmamasının 6 muhtemel sebebi nedir?

Kedilerin Kumuna Yapmamasının 6 Muhtemel Sebebi

  1. Kedi kumu fazla kirlenmiş olabilir ve bu yüzden kumuna yapmak istemiyor olabilir
  2. Onu strese sokacak bir süreç yaşıyor ve dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilir (evde yeni bir evcil hayvanın varlığı, bebek sahibi olmanız, travma yaşatacak bir olay yaşamış olması vb.)
  3. Cinsel olgunluğa ulaşmış, kızgınlık dönemine girmiş olabilir
  4. Evde kum olarak işaretleyebileceği başka bir eşya ile karşılaşmış olabilir (saksı dibindeki toprak, dekorasyon amaçlı kullanılan ince taş veya kumlar vb.)
  5. Size kızmış, sizi protesto ediyor ya da sizi cezalandırıyor olabilir (onu cezalandırmanız, yüksek sesle bağırmanız, sevdiği aktiviteleri yapmasını engellemeniz vb.)
  6. İdrar yolları ile ilgili bir sağlık problemi yaşıyor olabilir

 

kedi-tuvalet-egitimi-kedim-kumuna-yapmiyor
kedi-kum-egitimi-kedim-kumunun-disina-cis-yapti

 

Yavru kedim kumun dışına çişini yaptı. Ne yapmalıyım?

Öncelikle sakin olun. Yavru kediniz evinize yeni geldiyse bu bir problem değil. O daha minicik bir yavru kedi. Bazı kazaların yaşanmış olması çok normal. Birkaç ufak hareket ile yavru kedinizi kumuna alıştırabilirsiniz.

  1. Kedinizin çişini kağıt bir peçeteye çektirin.
  2. Kedinizin çişini ve ona ait kokuyu hapseden kağıt peçeteyi, kedinizin kumunun üzerine koyun.
  3. Kedinizin çişini kaçırdığı yeri iyice temizleyin ve oradan çiş kokusunun tamamen çıktığından emin olun.
  4. Kedinizin kendi kokusunu sadece kumundan alıp, ihtiyacını kedi kumu üzerinde gidermesini bekleyin

 

Minnoşlarınız ile kazasız günler dileği ile… 🙂

 

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*