Zorunlu Kedi Aşıları Hangileri? Kedi Aşı Çeşitleri Neler?

kedi-asi-cesitleri-kedi-asi-takvimi-karma-asi
kedi-asi-cesitleri-kedi-asi-takvimi

Zorunlu kedi aşıları kedi annelerinin bilgi sahibi olması gereken en önemli konudur. Aşılar, tıpkı insanlarda olduğu gibi hayati öneme sahiptir. Özellikle yavru kediler kedi hastalıkları konusunda zayıf bir bağışıklığa sahiplerdir. Bu yüzden yavru kedilerde aşılama konusunun atlanmaması gerekmektedir.

Bağışıklığı zayıf kediler virüslere karşı savunmasız hale gelirler. Bu virüslere savaş açmak için en önemli silah ise kedi aşılamadır.

Kedinize iğne yapılması fikri yüreğinizi burkuyor olabilir. Bu konuda hiç endişelenmeyin. İlk aşısını yaptırdığınızda aslında ağrısız ve acısız bir prosedür olduğunu görüp rahatlayacaksınız. Sadece kedi aşı günlerinde bebeğinizde halsizlik ile karşılaşacaksınız ki bu durumla aşı olan insanlarda dahi karşılaşılabilmektedir.

Kedinize hangi aşıları yaptırdığınız konusu kadar hangi aşıyı ne zaman yaptırmanız gerektiği konusu da oldukça kritiktir. Bunun için kedi aşı takvimi sıkı sıkıya takip edilmelidir.

Kedi aşı takvimi ile ilgili detaylı bilgi için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca kedinizin aşılarını takip etmeyi kolaylaştıran uygulamamız hakkında sizleri haberdar etmek isteriz; Kedi Aşı Takvimi Uygulaması. Uygulama hakkında detay bilgi almak için tıklayın!

Kedinize aşılama yapılmadan önce mutlaka bir veteriner hekim muayenesi yapılmalıdır. Veterinerinizin şüphelendiği bir durum olduğunda sizden ek testler isteyebilir veya bahsettiğimiz aşıların dışında farklı tedavi yöntemleri de önerebilir.

Zorunlu kedi aşıları nelerdir? Kedi aşı çeşitleri nelerdir?

Kediler için yapılması zorunlu olan 3 temel kedi aşısı bulunmaktadır. Kediler için temel aşılar aşağıdaki gibidir;

  1. Kedi Karma Aşısı
  2. Kedi Lösemi Aşısı (Leukemia)
  3. Kedi Kuduz Aşısı

Kediler için yapılması gereken 3 temel aşı dışında aşağıdaki 2 kedi tedavi yöntemi de hayat boyu uygulanmalıdır;

  1. Kedi İç parazit Aşısı
  2. Kedi Dış Parazit Aşısı

Kedi İç Parazit Aşısı Nedir?

Minnoşunuzun temel kedi aşıları yaptırılmadan önce mutlaka parazit tedavilerinden biri olan iç parazit aşısının yapılması gerekmektedir. İç parazit aşısı için bebeğinizin 1.5-2 aylık olması yeterlidir.

Evden hiç çıkmayan bir kediye iç parazit aşısı gerekir mi?

Yavru kediler virüslere karşı aşırı savunmasız oldukları için parazitler konusunda tehlike altındadır. İç parazitler aynı zamanda yetişkin kediler için de önemli bir tehlikedir. Kediniz evden çıkmada dahi sizin ayakkabınız ile evinize getirdiğiniz mikroplar ya da yıkamadan onu sevdiğiniz eliniz yüzünden bir virüs kapabilir.

Eğer kedinize henüz iç parazit tedavisi yapılmasıysa bu durum onu ciddi derece hasta edebilir. Bu yüzden iç parazit aşısı yapılana kadar minnoşunuza çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

İç parazit insanlara bulaşır mı? İç parazitler insanlara zarar verir mi?

Kedilerde beslenme veya kedi aşıları konusuna gereken özen gösterilmediği durumda bağırsaklarında iç parazit oluşumu gerçekleşir ve bu iç parazit dışkılama yolu ile dışarı atılır. İç parazit durumu oluşan bir kedi yalanma işlemi ile birlikte poposundaki parazit yumurtalarını tüylerine yayar.

Kedi paraziti insana ne yapar? Kedi paraziti insana geçer mi?

İnsanlar parazit içeren tüyleri yuttuklarında akciğer veya karaciğerlerinde kist oluşumu gözlemlenebilir. Ayrıca bu parazitler gebelikte düşüğe dahi sebep olabilmektedir. Eğer kedinizin iç parazit aşıları 2-3 ayda 1 düzenli olarak yapılıyorsa bu konuda korkmanıza gerek yok! Çünkü enfekte olmamış, yani parazit içermeyen kedi tüyü, yutulsa dahi insanlara hiçbir şekilde zarar vermez!

İç parazit hapı kusturur mu?

Kedinizin herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor ise iç parazit hapı kusturmaz. Eğer kediniz aşı sonrası kustu ise mutlaka veteriner hekiminize danışın. En doğru yönlendirmeyi hekiminiz yapacaktır.

Kedi Dış Parazit Aşısı Nedir?

En bilinen dış parazit pirelerdir. Tabiki pire dışında kedilerin taşıdığı birçok dış parazit çeşidi bulunmaktadır.

Dış parazitlerin belirtileri nelerdir?

Dış parazitin en belirgin belirtileri kaşınma, kürk üzerinde belirginleşen kepekler, kaşıntı veya tüy dökülmesidir. Kulak akıntıları ile de karşılaşılabilmektedir.

Dış parazit bulaşıcı mıdır? Dış parazit insanlara bulaşır mı?

Dış parazit kediler arasında oldukça bulaşıcıdır. Bu yüzden aynı evde yaşayan birden fazla kedi birbirlerine parazitlerini bulaştırabilmektedir. Bu yüzden dış parazit tedavisi iç parazitte olduğu gibi aksatmamanız gereken bir tedavidir.

Kediler arasında bulaşıcı olan dış parazitler insanlara bulaşmazlar. Sadece pireli kedilerle temas edildiğinde, herkesin bir dönem yaşadığı gibi bu pireler üzerinize atlayabilir ve sizden kaşıntıya sebep olabilecek minik ısırıklar alabilir 🙂 . Bunun dışında dış parazitlerin insanlara karşı herhangi bir riski bulunmamaktadır.

 

kedi-asi-cesitleri-yavru-kedi-asilari-yavru-kedi-asi-cesitleri
kedi-asi-cesitleri-yavru-kedi-asilari

 

Kedi Karma Aşısı Nedir?

İsmi tanıdık geliyor değil mi? Evet yeni doğan bebeklerde de 1 yaşına kadar karma aşı yapılır. Kediniz de sizin bebeğiniz olduğuna göre karma aşı olmasından daha doğal birşey olamaz 🙂 .

Kedilerde karma aşı gerekli mi? Kedilerde karma aşı ne işe yarar?

Karma aşı kedi aşı çeşitleri arasında en önemli olan aşılardan bir tanesidir. Kedi karma aşısı 2 aylık olan minnoşlara deri altında uygulanan bir aşıdır. Karma aşı, bebeğinizin parazit tedavilerinden sonra olduğu ilk iğneli aşısı olacaktır.

Karma aşı Feline Parvo, Feline Herpes ve Feline Calici Virüs etkenlerini içermektedir.

Kedi karma aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Kedi karma aşısı ne zaman yapılmalıdır sorunun cevabı için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Kedi karma aşı kaç doz uygulanır? Karma aşısı kaç doz yapılır?

Bebeğinize, yapılan ilk doz karma aşıdan yaklaşık 21 gün sonra ikinci doz karma aşı uygulanır. Bu konuda sizi veteriner hekiminiz zaten yönlendirecektir. 16 haftalık olduğunda ise üçüncü doz karma aşı uygulanır ve 1 yaşından sonra her yıl yılda 1 kez olacak şekilde karma aşı yapılmaya devam eder.

Karma aşı hangi hastalıklara karşı korur? Kediye karma aşı yapılmazsa ne olur?

Karma aşı bebeğinizi özellikle aşağıdaki hastalıklara karşı korumaktadır.

  1. Kedi Gençlik Hastalığı 
  2. Kedi Gribi veya Kedi Nezlesi
  3. Kedi Üst Solunum Enfeksiyonu

Bu hastalıklarla ilgili tüm detaylardan buradaki yazımızda bahsettiğimizi belirtmek isteriz.

Karma aşı kedide halsizlik yapar mı?

Evet karma aşı kedide bir süre halsizlik yapar. Ama bu halsizlik günler sürmez. Aşının ertesi gün kedinizin toparlanmış olması gerekir. Eğer halsizlik uzun sürdüyse ya da kedinizde halsizlik dışında farklı tepkiler gözlemliyorsanız hiç vakit kaybetmeden veteriner hekimizi aramalısınız.

Kedi Lösemi Aşısı Nedir?

Kedi lösemisi insanlarda olduğu gibi bağışıklık sistemini etkileyen viral bir hastalıktır. Kedilerde lösemi aşısı 11 haftalık iken uygulanmaktadır.

Kedilerde lösemi aşısı gerekli mi?

Lösemi aşısı hakkında kedi anneleri arasında süregelen bir tartışma mevcuttur. Kimisi gerekli olduğunu savunurken kimi kedi anneleri için de lösemi ( Leukemia ) aşısı gereksizdir hatta tehlikeli bile olabilir. Çünkü kedilerde hali hazırda lösemi virüsü var ise aşı olduktan sonraki 24 saat içinde ölüm riski ile karşı karşıya gelebileceği düşünülmektedir.

İçinizde bir endişe var ise lösemi aşısı öncesi test yaptırarak içinizi rahatlatabilir ve aşılamayı bundan sonra yaptırabilirsiniz.

Lösemi aşısı (Leukemia) kedilerde görülen ve %85 oranında ölüm ile sonuçlanan hastalığa sebep olan FeLV virüsü için yapılmaktadır ve sadece FeLV Negatif kedilere uygulanabilmektedir.

Kedi Lösemi Hastalığı – FeLV virüsü hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!

Kedi lösemi aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Detaylı cevabı için tıklayın!

Kedi lösemisi insana geçer mi?

Kedi lösemisi insana bulaşır mı sorusunun cevabı hayır. Kedi lösemisi kedilere has bir virüstür ve insanlara bulaşmaz.

kedi-asi-cesitleri-karma-asi-ic-dis-parazit-tedavisi-kuduz-asisi
kedi-asi-cesitleri-kedi-asilari-ne-zaman-yapilmali

 

Kedi Kuduz Aşısı Nedir?

Kedilerde kuduz hastalığının en kritik noktalarından bir tanesi de insanlara bulaşabilmesidir. Yani kuduz hastalığı kediniz için olduğu kadar siz kedi anneleri için de tehlikeli bir hastalıktır.

Kedide kuduz olur mu? Yavru kedi kuduz olur mu?

Kedi kuduz bir hayvan tarafından ısırıldı veya yaralandı ise yavru veya yetişkin farketmez kedi kuduz olabilir.

Kuduz hastalığı kedilere nasıl bulaşır?

Bir kedinin kuduza yakalanabilmesi için mutlaka ama mutlaka kuduz hastalığını taşıyan farklı bir hayvan tarafından ısırılması veya tırmalanması gerekmektedir.

Kuduz hastalığı insanlara nasıl bulaşır? Kediden kuduz geçer mi?

Kuduz hastalığının insanlara geçmesi de hayvandan hayvana geçme yöntemleri ile aynıdır. Kuduz bir kedi sizi ısırdıysa ya da yaralayacak kadar tırmaladı ise kediden insana kuduz bulaşır. Kedi kuduz aşısı da bu hastalığa karşı yapılmaktadır.

Kedi tırmalamasından kuduz olunur mu? Kedi tırmalarsa kuduz olunur mu?

Kuduz bir kedi sizi tırmaladı ve derin yaraladı ise evet kedi tırmalamasından kuduz olunur. Bu yüzden eğer sokak kedisi tırmalamasına maruz kaldıysanız mutlaka mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Kedilere kuduz aşısı yapılmalı mı?

Evet! Kuduz aşısının yasal olarak tüm evcil hayvanlara yapılması zorunludur.

Kedim evden hiç çıkmıyor. Kuduz aşısı gerekli mi? Ev kedisi  kuduz olur mu?

Bu bilginin ardından evden hiç çıkmayacak kediniz için bu aşının gereksiz olduğunu düşüneceksiniz. Ama ya bir gün kediniz isteğiniz dışında dışarı çıkarsa? Ya da evinizin kapısını açtığınızda ya sizi kuduz bir hayvan karşılarsa?

Ayrıca hani olmaz ya birgün bebeğiniz evinize gelen bir misafirinizi ısırabilir. Bu olayın ardından misafirinizin gideceği doktor ona ilk olarak kedinizin aşılarını soracaktır. Eğer yasal olarak zorunlu bu aşıyı yaptırmadığınız ortaya çıkarsa bir kedi annesi olarak sizin de başınız ağrıyabilir.

Kedilere kuduz aşısı ne zaman yapılmalı?

Bebeğiniz 3. ayını doldurduktan sonra vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurup kedinizin kuduz aşısını yaptırmalısınız.

Kuduz aşısı ne kadar süre korur? Kuduz aşısı kaç yıl korur?

Kediniz yetişkinliğe eriştikten sonra yılda 1 kez olacak şekilde kuduz aşılarını devam ettirebilirsiniz.

Kedi kuduz aşısı ne zaman yapılmalıdır? Detaylı cevabı için tıklayın!

Ayrıca kuduz hastalığı ile ilgili detaylı bilgi için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kedime aşı yaptırmıyorum. Kedilere aşı yapılmazsa ne olur?

Kedi aşılarını yaptırmadığınız sürece bebeğinizi birçok hastalığa açık hale getirirsiniz. Hiç evden çıkmıyor demeyin. Hastalığın nereden geldiği belli olmaz 🙁


Şimdi gelin isterseniz zorunlu kedi aşılarını bir kez daha sıralayıp bu yazımızı özetleyelim;

  1. Kedi iç parazit aşısı
  2. Kedi dış parazit aşısı
  3. Kedi karma aşısı
  4. Kedi kuduz aşısı
  5. Kedi lösemi aşısı

 

Bebeklerinize sağlıklı günler dileriz….

 

Content Protection by DMCA.com

22 yorum

  1. Kardesim, ben evde yıllardır kedi beslerim. Hiç asida yaptirmadim. Hic borinede bisey olmadi. Veriyorsunuz insanlara korkuyu asi yaptirmaya zorluyorsunuz. Sizin yuzunuzden insanlar evlerinde hayvan besleyemiyor. Yavruluk doneminde 5 asiya 700 lira ardindan her sene en az 400 lira asi parasi, hayvan besleme isini de lux yaptiniz.

    • aşı yaptırmamak tabiki sizin kişisel tercihiniz. Nihayetinde sokak kedilerine de aşı yapılmıyor ve bir şekilde yaşıyorlar. Sorun yaşam kaliteleri ve sizin karşılaşabilecekleri hastalıkları bebeğinizden uzak tutmak isteyip istememeniz.

      aşıların yıllık fiyatlarını sayfamda paylaştım. Uygun fiyatlı aşı yapan bir klinik bulursanız senelik 400 liradan çok daha uyguna yaptırabilirsiniz aşıları. Bu aşıları yaptırmayıp ilerde bir hastalığa yakalandığında senelerdir vermeniz gereken aşı fiyatlarından çok daha fazlası tedavi ücretlerine gidebilir (çevremde yaşayan çok kişi oldu oradan biliyorum). Bebeğiniz hastayken yaşayacağınız üzüntüden basetmiyorum bile. Hiçbir tutar bu üzüntünün karşılığı olamaz.

      Bu yüzden de bu hastalıklara göğüs germek ve aşıları yaptırıp yaptırmamak tamamen kişisel tercih. Ben sayfamda aşıların nelere yol açabileceğinden bahsediyorum. kalan kısım sizin tercihinize kalıyor.

        • Bizim hekimimiz bize yaptırmamızı önermişti. Bu yüzden yaptırdık ve bir zararını görmedik çok şükür. Ben sağlık dünyasında keşfedilmiş bir tedavi ya da önleme yöntemi varsa buna güvenip kullanma taraftarı bir insanım. Daha sonra pişman olmaktansa baştan elimden geleni yaptım demek daha çok güven veriyor. Ama tabiki evde duran kediler için her türlü hastalık riski çok çok düşük olduğu için hekiminize de danışarak yaptırmamayı tercih edebilirsiniz.

      • Kuduz aşısı için yaptığınız yorum gülünecek cinsten. En son ne zaman kuduz bir hayvan gördünüz? Köpek sahipleri için özellikle sosyal yönü iyi değilse problem olabilir birini ısırırsa falan ama kalan durumlarda sadece evde yaşayan bir kedi için kuduz aşısı saçmalık. Ayrıca vaccine accociated sarcoma denen bir illet var. 1000’de 1 bile olsa kuduz riski 0’ken insanları o riski almaya yönlendirmeniz yanlış. Neyse benim başıma geldi öğrendim. Bunu okuyan ve daha fazla öğrenmek isteyen birileri varsa gerekli booster shot sıklığını da araştırsınlar. 3 sene diyen kaynak çok. Bizde yasal zorunluluk diye 1 sene yapıyorlar. Hem para kazan hem hayvanı riske sok.

        • Köpekler için oluşan riski bilemiyorum tabi. Zira burası kediler için oluşturulmuş bir blog sitesi. Bunun dışında bizim danıştığımız hekimlerin hiçbiri böyle bir riskten bahsetmiyor. Ama tabi sizin başınıza geldiği için bu deneyimi bizlerle paylaşmanız çok kıymetli. Öncelikle bunun için teşekkür ediyorum.

          Etrafta kaç kuduz hayvan gördüğüm konusuna gelince; bebeğimi bir hastalıktan korumak için çevremde bu hastalığı görmem gerektiğini düşünmüyorum. Ben elimden gelen bir önleme şekli varsa bu yöntemi uygulama taraftarı olan bir anneyim. Bilim adamları çalışmış ve ortaya bir aşı çıkarmış. Devlet de bunu hem hayvan hem halk sağlığı için zorunlu tutmuş. Her kediye yapılıyor ve kuduz aşısından hasta olan bir bebek yorumunuza kadar duymamıştım hiç. Dolayısı ile aşıya güvenmem için yeterli bu bilgiler. Ama sonuç olarak aşı genel olarak kişisel bir tercih. Ben yazılarımda fikirlerimi paylaşıyorum ve sağlık ile ilgili konularda her zaman hekim görüşüne yönlendirmeye özen gösteriyorum. Dolayısı ile sonrası anne-babaların tercihine kalıyor.

          Mesela bugüne kadar etrafımda corona virüs de görmemiştim ama bi anda bütün dünyayı sardı. Bu açıdan da düşünmek lazım tabi. Çok araştırdığınız ve başınıza geldiğini ilettiğiniz için vaccine accociated sarcoma konusunda deneyimlerini bizimle paylaşmak isterseniz ben seve seve sitemde isminiz ile birlikte yayınlarım.

          • Anne, baba, bebek bu nesorumsuzca bir iş kedi kedidir köpek köpekdir insan ayrı bir düşünen varlıktır insan muamelesi yapıp bebek demek çok yanlış benimde kedim var kendini gerçek bir kedi gibi hissetmeli

          • öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. tüm okuyucularımın görüşlerine elbette saygı duyuyorum. ben kendimi kedimin annesi olarak görüyorum. onu da evladım. Benim gibi birçok kişi de benzer duyguları paylaşıyor. paylaşmayan okuyucularımız ise kendilerine ve kedilerine diledikleri gibi hitap edebilir tabiki. Ama benim için kedi kedi değildir. kedi evlattır. Evlat olmaya da devam edecektir ve bu görüş yalnızca bana aittir. bu yüzden de kendi yazılarımda kendi uygun gördüğüm ifadeleri kullanmayı tercih ediyorum. teşekkürler.

  2. Şimdi size şu şekilde diyeyim .ben 35 yaşındayım bu zamana kadar dışarda ne kedi ne köpek kuduz bir hayvan görmedim ..kaldı ki evden dışarı hiç çıkmayan bir kedinin olduda evden kaçtı kuduz kediye rastlaması sonra isrirlmasi sonra sizin onu tekrar bulup eve getirmeniz yolda yürürken kafanıza meteor düşmesi ile eşdeğer ..boşuna kedilere asi yapılmasına karşıyım ..ayrıca lösemi aşısı ile ilgili yabancı makaleleri okursanız onunda yaptırmaktan vazgecersiniz ..bana kalırsa tek vurulması gereken asi iç parazit ( kedi çiğ et türü şeyler yemiyorsa evde sinek falan gibi canlılar yoksa oda gereksiz )

    • 7 aylık bir golden british kedim var. Yavruyken karma ve mantar aşıları yapılmış. Kuduz ve lösemi yaptırıp yaptırmamak arasında gidip geliyorum. Çok ta hassas bir kedi, gereksiz aşı yaptırıp zarar vermekten de korkuyorum açıkçası. Yorumunuz mantığıma yattı. Mantar aşısı açısından düşünceleriniz nelerdir? Mantar oldu kedim bir kere.

      • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
        lösemi aşısı olmazsa olmazlardan. bunu mutlaka yaptırın. ama kuduzu evden çıkmayan bir kedi ise en azından pandemi süreci geçene kadar bir süre erteleyebilirsiniz. ama en sonu onu da yaptırın mutlaka. kedilerde mantar aşısı konusunda herhangi bir bilgim yok. hiçbir veteriner bu konuda bir bilgi vermedi bana açıkçası. size belki kediniz mantar geçirdiği için önerilmiş de olabilir tabi bilemiyorum. ama zorunlu temel aşılar arasında bulunan bir aşı değil tabi.

        • Mantar aşısı için veteriner önerdiğinize göre Siz Vet.değilsiniz.O halde Lösemi ve Kuduz için MUTLAKA yaptırmalısınız nasıl diyebilirsiniz ki Lösemi açısından çok ciddi zarar gören öyle çok vaka biliyorum ki ben de.Fikir söylemek ayrı,İddialı konuşmak ayrı değil mi.Kusura bakmayın bu da benim düşüncem .Hekim olmayan kişilerin çok iddialı konuşmasını doğru bulmuyorum

          • şöyle ki; kendi kızım için sürekli olarak farklı veteriner hekim görüşleri alıyorum. Aşılarla ilgili benzer ikilemleri özellikle pandemi döneminde ben de çokça yaşadım. her defasında farklı cevap almayı beklerken her hekimden bu aşıları mutlaka yaptırmam gerektiğini ve aksatmamam gerektiğini söylediler. Mantar durumu hiç başıma gelmediği için bu konuda kimseye danışmadım da. bu yüzden de aktarabileceğim bir deneyim olmadığından hekim görüşü önerdim.

            Hiçbir bebeğin sağlığı ile oynayabilecek bir yorum yapmam mümkün değil. bu yüzden özellikle yazımın da içinde aşılardan önce hekim kontrolü yaptırın diye de özellikle belirtiyorum. Her kedinin farklı bir durumu olabilir çünkü. Bunu hekim de olsam fiziki muayene yapmadan buradan söyleyemem zaten.

            Bu arada lösemi aşısı sebebi ile sorun zarar gören kedicikleri deneyimlemeniz ve bu deneyimi de burada paylaşmanız bizim için çok kıymetli. Zaten platformun ana amacı da bu. Teşekkür ediyorum bu bilgilendirmeyi yaptığınız için. Mutlaka faydası olacaktır.

  3. Kuduz aşısı konusunda herkes ayrı bir kafadan atıp tutmuş kuduz hayvan görmedim diye. Önce gidip bi kuduzu araştırın nasıl acı çektirerek öldürdüğünü öğrenin ondan sonra riski tekrar hesaplayın. Bu hastalık evcil hayvana yarasalardan veya varsa etrafta gelincik, kirpi, köstebek gibi kedilerin merak edip yanaşabileceği küçük hayvanlardanda bulaşabilir. Sadece Mersinde bile kaç tane mahalle karantinaya alındı kuduz kedi köpek yüzünden (Kuduz testleri pozitifti). Ayrıca daha 2-3 sene önce Adanada bir kişi kuduz yüzünden öldü. Hastalığın ciddiyetini düşünürsek önlem almaktan zarar gelmez hiçbir zaman.

  4. Bir ay önce iki yaş civarı bir kesi sahiplendim.Belki biraz bakımsızlıktan biraz da cinsi gereği akciğer enfeksiyonu var.Veteriner kısırlaştırma için yüzde 50 masada kalır dedi vazgeçtik.Parazit alışı dışındaki aşılar içinde riskli yaptırmanızı tavsiye etmem dedi ama kararı bize bıraktı..Yaptırmazsam hastalanma riski var yaptırırsam da bu risk var ama hangisi daha riskli bilemedim 😞

    • Burada en kritik aşılardan biri karma aşı. Kediniz evden çıkmıyorsa kuduz aşısı daha az kritik olacaktır. Belki lösemi aşısını da sağlığı için yaptırmayabilirsiniz ama karma aşı olmayışı çok başka hastalıklara da yol açabilir. Bu yüzden 1-2 farklı veteriner hekimden daha görüş alarak ondan sonra bu duruma karar vermeniz en iyisi olacaktır.

  5. Bu tür duygusal yorumlamalar yerine konu hakkında yapılmış araştırmalar sonucu ortaya çıkan makaleleri okursanız aslında bu kadar büyütülecek meseleler olmadığı ortaya çıkıyor. Temel nokta kedinizin evden çıkıp çıkmaması ve başka canlılarla ne düzeyde teması olduğudur. Başka kedilerle yakınlaşması yoksa lösemi aşısı gereksiz, genel olarak başka hayvanlarla teması yoksa kuduz aşısı gereksizdir. Karma aşı genellikle sahibin insiyatifine bırakılır. Parazit aşısı ise şiddetle tavsiye edilir. Özetle 3 ayda bir parazit aşısını yaptırın gerisi keyfinize kalmış. Ne yazık ki aşı da ciddi getirisi olan bir sektör haline gelmiş ve insanlar korkutularak sokakta rastlamanın bile mucize olduğu kuduz gibi bir hastalık ev kedisine bulaşır korkutması ile aşıya yönlendiriliyor. Bir veteriner sitesinde kediniz balkondayken yarasa tarafından ısırılabilir gibi absürt bir teori yazılmıştı kuduzun bulaş yolu olarak, gerisini siz düşünün.

    • yarasa konusu komik tabi ancak benim bizzat birden fazla veteriner hekimden aldığım yorum karma ve lösemi aşılarının çok kritik olduğuydu. Pandemide kızımızı veteriner ortamına götürmek istemedik. Bu yüzden de evde enseden yapılan iç-dış parazit damlamalarına yönelmiştik. aşı zamanı gelince hekimize hiç evden çıkmıyor, getirmek de istemiyoruz ne yapalım dediğimizde kuduz aşısını erteleyebileceğimizi (aslında ertelemesek daha iyi olacağını) ama karma aşı ve lösemi aşısını mutlaka yaptırmamız gerektiğini ısrarla söyledi. Hatta hala kuduz aşısnı yaptıramadık ama hekimimiz çok kesin konuştuğu için karma ve lösemi aşılarını yaptırıyoruz.

  6. Parazit, karma yapıldı.Karma aşı sonrası sürekli uyudu, mama yemedi. Dokunmamızı istemedi. Derisi ürperdi titredi. Ertesi gün normale döndü.Karma tekrardan sonra Kuduz aşısı yapılacak. Lösemi yaptırmayacağım. Yan etkileri çok fazla, bazı kedilerde çok ağır seyredebiliyormuş, veterinere detaylı sordum. Kuduz aşısını da bir kaç sokak ötemizde oturan bir tanıdığımızın kedisi balkonda 2. Kez yarasa yakaladığı için yaptıracağım. Teras ve balkonlu bir evde oturuyorum. Kedimi ve kendimizi riske edemem. Yarasa konusu bu nedenle komik değil.Yaşanılan coğrafya ya göre değişir bulaş riski. Kardeşimin 2 kedisi, 2 köpeği var. 1 yaşına kadar aşılarını yaptırdılar, bir daha hiç bir aşı yaptırmadılar. Köpekler 12 yaşlarında, kediler de 8 yaşında. Gayet sağlıklılar. Bana da kendileri gibi yapmamı tavsiye ettiler. İlk 3 aşıyı yaptırmaya devam etmeyi şimdilik düşünüyorum. Herkese sağlıklı bir hayat diliyorum..

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*