İki kediyi birbirine alıştırma ipuçları

iki-kediyi-birbirine-alistirma

Evinizde tatlı mı tatlı, minnoş mu minnoş bir bıdık var. Siz de muhteşem bir kedi annesisiniz. Evet biliyoruz! Sabahları işe giderken onun evde yalnız kalmasına yüreğiniz el vermiyor. “ Kediler evde yalnız sıkılır mı ? “ ya da “ Kediler yalnız kalınca üzülür mü ? “ diye düşüne düşüne kendinizi harap ettiniz. Bu yüzden de onun için yeni bir kedi sahiplenerek yalnızlığını gidermek en büyük arzunuz. Bu konuda size bir kötü bir de iyi bir haberimiz var. Kötü haber: Eve kinci bir kedi getirmek sandığınız kadar kolay bir iş değil. İyi haber ise iki kediyi birbirine alıştırma işlemi imkansız değil. Yeterince emek harcarsanız birlikte mutlu bir ömür sürmeye başlarlar.

Kedileri birbirine alıştırmak

Yeni bir kedinin evdeki kedi ile tanıştırılması oldukça zor ve özen isteyen bir iştir. Yapmanız gerekenlere odaklanmazsanız eğer, evdeyi kediyi mutlu etmek isterken onu daha da büyük mutsuzluklara sürükleyebilirsiniz. Çünkü bebeğiniz yeni gelen kediyi kollarını açıp karşılamayacak bundan emin olabilirsiniz. Bu yüzden iki kedinin tanıştırılması ve iki kedinin birbirine alıştırılması tamamen sizin kontrolünüzde olmalıdır.

 

iki-kediyi-birbirine-alistirma-yontemleri
iki-kediyi-birbirine-alistirma-yontemleri

 

Peki iki kedi birbirine nasıl alıştırılmalı? Gelin isterseniz adım adım süreci inceleyelim;

İki kedi birbirine nasıl alıştırılır?

Yeni kedinin evdeki kedi ile tanıştırılması

Tabiki yeni bir arkadaş kediniz için çok faydalı olacak. Siz işe gittiğinizde ya da tatile gittiğinizde kedinizin evde yalnız kalmaması için bir arkadaş çok faydalı olacaktır. Ancak kedilerin, kendi cinslerinden bir sosyal gruba dahil olmadan da gül gibi yaşayıp gidebildiklerini unutmamak lazım. Kedileri insanlardan ve köpeklerden ayıran en büyük özellik sanıyoruz ki budur.

Bu arada kedinizi evde yalnız bırakmak ile ilgili endişelerinizi gidermek ve tavsiyelerimi okumak için buraya tıklayarak ilgili yazıya ulaşabilirsiniz.

2 kedi nasıl anlaşır?

Bir de iki kediyi birbirine alıştırma ve iki kedinin birbirinden hoşlanması oldukça zordur. Kimi kediler yeni bir arkadaşı çabuk kabullenirken kimileri asla sosyalleşmezler. Böyle bir durumda kedinizi diğer kedilerle arkadaş olmaya zorlamamalısınız. Çünkü iki kedinin birbirine karşı olan nefreti tahmin edemeyeceğiniz sonuçlar doğurabilir 🙂 .

 

iki-kediyi-birbirine-alistirma-tanisma-ani-gerginligi
iki-kediyi-birbirine-alistirma-tanisma-ani-gerginligi

 

Eğer iki kedi arasında mama, uyku alanı, tuvalet kumu yeterliliği ve en önemlisi siz kedi annelerinin sevgisi konusunda bir rekabet yaratmazsanız eni sonu birbirlerine alışacak ve huzur içinde yaşamaya başlayacaklardır.

Ancak evde yaşamakta olan kediyi yeni bir kedi ile kaynaştırmak isterken taraflardan herhangi biri tehdit unsuru ile karşılaşırsa ev bir anda cehenneme dönüşebilir. Bu yüzden en önemli konu onları birbiri ile yavaş yavaş, adım adım tanıştırmaktır.

Yetişkin mi, yoksa yavru kedi mi sahiplenilmeli?

Yavru kediler evde yaşayan kedi için tehdit oluşturmazlar. Bu yüzden kediniz eve gelen kedi yavru olduğunda bundan daha az rahatsız olacaktır. Çünkü evdeki gücünün sarsılmadığını hala kontrolün kendi elinde olduğunu düşünecektir. Bu yüzden iki kediyi birbirine alıştırma konusunda endişeleriniz var ise yeni kedinizin yavru olmasında fayda var.

Büyük kedi yavru kediye zarar verir mi?

Eğer 2 kediyi tanıştırma konusunda gerekli önlemleri alır, onları adım adım tanıştırırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Zaman içerisinde birlikte oyun bile oynamaya başlayabilirler. Ancak 2 kediyi tanıştırma konusunda acele ederseniz büyük kedi yavru kediye zarar verebilir.

iki-kediyi-birbirine-alistirma-yavru-kedi-sahiplenme
iki-kediyi-birbirine-alistirma-yavru-kedi-sahiplenme

 

Erkek kedi mi dişi kedi mi sahiplenilmeli?

Yine iki kedi arasındaki rekabeti minimuma indirmek için evdeki kedinin karşı cinsinden bir kedi sahiplenmeniz tanışma evresinin daha yumuşak geçmesini sağlayacaktır. Özellikle yetişkin bir ikinci kedi sahipleneceksiniz bu durum daha da önem kazanacaktır. Tabi kedilerin kısırlaştırma operasyonu geçirmiş olması da önemli. Yoksa bir anda torunlarınızı kucağınıza alabilirsiniz. 🙂 

Ayrıca kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili merak ettiklerinize ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İki kedi birbiri ile ne zaman tanıştırılmalı?

Yeni bir kediyi evinize getireceğiniz zamanı iyi belirlemeniz çok önemlidir. Özellikle evde kalabalık misafirlerinizin olduğu dönemde iki kediyi birbirine alıştırma, iki kediyi tanıştırmaya çalışmak hem evdeki kedinizi hem de yeni gelen kediyi oldukça rahatsız edecektir. Hatta mümkünse iki kedi birbirine alışana kadar bir süre eve misafir kabul etmeyin. Sizin de seyahat etmek zorunda olmadığınız bir dönemi seçmeniz oldukça önemli.

İki kedinin birbirine alışması ne kadar sürer?

Kedilerin birbirlerine alışmaları bir-iki gün veya birkaç hafta sürebilir. Tamamen alışıp rahat hissetmeleri ise birkaç ayı bulacaktır.

İki dişi kedi aynı evde yaşar mı? İki erkek kedi aynı evde yaşar mı?

Bu sorunun cevabı tabiki evet. Ancak evde uzun süredir bakımı üstlendiğiniz bir kedi var ve uzun bir aradan sonra ikinci bir kedi sahiplenecekseniz evdekinin karşı cinsi olan bir kedi sahiplenmek birbirlerine alışmaları konusunda işinizi kolaylaştırır. Ama bu kural elzem değildir. Doğru yöntemleri uyguladığınız sürece aynı cins iki kedi aynı evde rahatlıkla yaşayabilir.

Yavru kediler birbirine zarar verir mi? İki yavru kedi birbirine nasıl alıştırılır?

eğer kediler kardeş ise zaten birbirlerinin kokusu ile doğduklarından herhangi bir alışma süresine ihtiyaç olmayacaktır. Ancak kardeş olmayan 2 yavru kediyi bir araya getirdiyseniz dikkatli olmakta fayda var. yavru kediler birbirine zarar verebilecek kadar güçlü değillerdir. Ancak birbirlerine alıştırılmadan temasa geçmeleri psikolojilerini olumsuz etkileyebilir.


İki Kediyi Birbirine Alıştırma İçin Uygulanabilecek 12 Basit Yöntem

2. kedi seçimi

  1. Tercih yapabiliyorsanız evdeki kedinizin karşı cinsinden bir kedi sahiplenin. Bu durumda evdeki kedinizin yeni kediyi tehdit olarak algılamasını engellemiş olursunuz.
  2. Tercih yapabiliyorsanız yavru bir kedi sahiplenin.  Bu şekilde evdeki kedinizin otoritesini sarsmamış olursunuz.

Zaman

  1. Yeni kedinizi evinizin sakin olacağı bir dönemde sahiplenin. Kalıcı misafirleriniz, kalabalık organizasyonlar ya da seyahatleriniz arasına iki kediyi tanıştırma işlemini sıkıştırmayın.
  2. İki kediyi tanıştırma konusunda aceleci davranmayın. Onlara zaman tanıyın. Acele giden ecele gider unutmayın! 🙂
  3. Yeni kedinizi bir süre farklı bir odaya yerleştirin ve bu süre içinde iki kedinin yanyana gelmesini engelleyin. Bu sürede yeni kedinizin öncelikle size alışmasını sağlayın.

Eşyalar

  1. Yeni kedinize ona ait bir kum ve mama kabı hazırlayın. Çünkü evdeki kediniz kum ve mamasını yabancı bir kedi ile paylaşmak istemeyecektir
  2. Kedileriniz ayrı alanlarda yaşarken ayrı ayrı birer havluyu minnoşlarınıza sürtün ve havluya kokularının geçmesini sağlayın. Daha sonra havluları diğer kedinin olduğu ortama bırakıp birbirlerinin kokusunu ilk kez algılamalarını sağlayın.
  3. Havlu işlemini birkaç kez tekrarlayarak birbirlerinin kokularını tamamen sindirmelerini sağlayın. Havluları özellikle kedilerin baş çevresine sürterseniz daha fazla koku elde etmiş olursunuz.

Tanıştırma

  1. Minimum bir hafta ayrı odada yaşayan yeni kedinizi yavaş yavaş evdeki kedinizle tanıştırmaya başlayın. Bunu yaparken siz sadece odasının kapısını aralayın. Bırakın isterlerse onlar birbirlerini keşfetmeye çalışsınlar
  2. Bu uygulamayı yaparken kediler arasında bir gerginlik hissediyorsanız yeni kediyi bir süre daha odada tutmaya devam edin. Bu sürede havlu ve mama kaplarını çapraz değiştirmeye devam edin.
  3. Yeni kedi yavru ise evdeki yetişkin kediniz fiziken ona zarar verebilecek güçte olduğundan tanışma işlemlerini mutlaka yavru kedi taşıma kabındayken yapın.
  4. Tanışma anlarında mutlaka kedilerinizin yanında olun. Böylece istenmeyen bir gerginliği engelleyebilme fırsatınız olur.

Kedileri birbirine alıştırma yöntemleri (Alternatif)

İki kedinin tanışması için bir kafes ya da taşıma çantası kullanımı

İlk tanışma anları konusunda kendinizi gergin hissediyorsanız ya da tanıştıracağınız hınzırlara pek güveniniz yok ise 🙂 tanışma anlarını kedi taşıma çantası ya da kedi yavrulama kafesi ile yapmanızda fayda var. Bu sayede kavga, kovalama, birbirine zarar verme ihtimallerini tamamen ortadan kaldırmış olursunuz.

 

iki-kediyi-birbirine-alistirma-kedi-yavrulama-kafesi
iki-kediyi-birbirine-alistirma-kedi-yavrulama-kafesi

 

Kedi yavrulama kafesleri

Bu arada belirtmeden geçmeyelim kedi yavrulama kafesleri, yaklaşık 1 metreye 0.75 m ve 1 m yükseklikte, kapısı güvenli bir şekilde açık ya da kapalı tutulabilen, metal örgü kafeslerdir. Bu kafesler sayesinde minnoşlar hem etrafı gözlemleyebilir hem de kendini oldukça güvende hissederler. Ayrıca farklı kedilerle güvenli bir ortamda koku alışverişi yapabilirler. Tıslama ya da iniltileri gözlemleyerek sizde kedilerin birbirine ne şekilde tepkiler verdiğini/vereceğini gözlemleyebilirsiniz.

Eğer yeni kediniz yavru ise daha büyük boyutta bir kafes edinip, mama/su/kum/oyuncak vb tüm ihtiyaçlarını kafese koyup bir süre kafeste güven içinde yaşamasını da sağlayabilirsiniz. Yavru kediler yetişkin kedilere karşı koyamayacak kadar minnoş olduklarından bu en güvenli tanıştırma şeklidir.

Tanıştırma evresi

İki kediyi tanıştırma işleminde kafes ya da taşıma çantası kullanacaksanız eğer bu kafes ya da çantalara koyacağınız kedi yeni kediniz olmalı. Evdeki kediniz düzeni bozulmadan serbestçe dolaşabilmeli ki yeni kedi üzerine bir de kapalı kalma stresini yaşamasın.

Yeni kediyi kafese koyduktan sonra evde yaşayan kedinizin kafesin bulunduğu odaya girmesine izin verin ve bu tanışma anını dikkatlice gözlemleyin. Kediler birbirine karşı saldırganlık belrtisi gösterirler ise yüksek sesler çıakrtarak dikkatlerini dağıtmaya çalışın. Ödül maması vb ürünler ile de tanışmanın güzel bir olay olduğu konusunda onları teşvik edebilirsiniz.

Kafes olmadan bir araya gelme zamanını gözlemleriniz sayesinde anlayacaksınız. Bu gün geldiğinde dikkat dağıtıcı unsur olarak yine ödül maması veya yaş mamaya başvurabilirsiniz. Bu özel an için mutlaka arkasına saklanabilecekleri, yükseğe sıçrayabilecekleri mobilyaların bulunduğu bir oda seçin. Dövüşmeyip, birbirinden kaçmadıkları ilk an birbirlerini koklamaya başlayacaklardır. Bu ilk anı yakalayıp ikisini de ödül maması ile ödüllendirmeniz oldukça kritik. Unutmayın! Kedilerin eğitilemediği bilgisi tamamen yanlıştır. Doğru davranışlarla basit eğitimleri kedinize vermeniz mümkün.

Aralarındaki gerginlik tamamen kaybolana, kıvrılıp kucak kucağa uyumaya başlayana kadar, siz yanlarında olmadığınızda onları ayrı odalarda tutmaya özen gösterin.

 

iki-kediyi-birbirine-alistirma-tanisma-ani
iki-kediyi-birbirine-alistirma-tanisma-ani

 

Birbirlerine alıştıklarını farkettiğinizde sosyalleşmelerini ve birbirleri ile oyun oynamalarını desteklemek amacı ile uzun bir ipin ucuna iki ayrı oyuncak bağlayarak ikisini de oynatın. Bunun faydasını mutlaka göreceksiniz.

İki kediyi tanıştırma sırasında mutlaka dikkat edin

  1. Tanışma anı için iki kediyi birbirlerine doğru itmeyin. Bırakın kendi kendilerine karşılaşsınlar.
  2. Birbirlerine karşı olası bir saldırıda kesinlikle onları kucağınıza almayın. Hafif bir şekilde elinizi ıslatıp, üzerlerine silkeleyip dikkatlerini dağıtın. Ya da en sevilen oyuncakları veya bir ödül mamasını cebinizde hazır bulundurun.
  3. Kafes ya da taşıma çantasını sadece tanışma anlarında kullanın. Bunun dışındaki zamanlarda farklı odalarda bulunmalarını sağlayın. Günlerce kafeste tutmak kedilerin hatta hiçbir canlının psikolojisine iyi gelmez.
  4. Alışma süresi boyunca iki kediye de aynı mesafede ilgi gösterin. Birbirlerini kıskanmalarına imkan vermeyin.
  5. Ve en önemlisi sabır gösterin. Aceleye gerek yok! Zamanla nasıl da adım adım birbirlerini sevdiklerini göreceksiniz.

 

iki-kediyi-birbirine-alistirma-iki-kedinin-birbirine-alisma-suresi
iki-kediyi-birbirine-alistirma-iki-kedinin-birbirine-alisma-suresi

 

Sizlere yeni minnoşlarınızla mutlu bir hayat dileriz… 🙂

 

 

Content Protection by DMCA.com

3 yorum

  1. Evde üç tane kedim var en büyükleri 1 yaşında Oscar erkek,1 yaşında miya dişi ve 5 aylık boncuk erkek. Boncuk sonradan geldi ilk başta Oscar onu çok hırpaladı evde istemedi ama 3. Gün ben bunları küçük bir odada yalnız bıraktım oylelikle alıştılar hepsi çok iyi anlaşıyor diyemicem çünkü iki erkek bir oldu sanki baba oğul gibi heran beraberler beraber sarılarak uyuyorlar beraber geziyorlar kızı resmen dışladılar 🤭

  2. Merhaba
    7 8 ay once eve 4 5 aylik bir sokaktan kurtardigim cok hirpalanmis disi bir kedi ( arabian mau) getirdim. Evimizde bulunan 6 yasindaki iran kurmasi disi ( kisirlastirilmis) kedi ilk gunden beri ona saldirmadi ama yanina da sokmadi arada oyun da oynadilar cok iyi gidiyor derken. Bizim evin asil sahibinin tuyleri malum cok cok uzadi .Gecen hafta tras ettik sicak bir ulkede yasiyoruz ve tras maliyetleri yuksek hem de kisa kestirince cok mutlu oluyor diye 2mm kestirdik yuzu kesilmiyince cok cirkin oluyor diye kafasi ve yuzunu de kisa kestirdik.Eve geldik kafesi actik eski kedi yemek yemege kostu yedikten sonra birden bizim yaklasik 10-12 aylik kedi saldirmaya basladi ( 7 8 aylik iken kisirlasmisti) . 6 gun gecti hala saldiriyor . Bunlar kokulari ile anlasmiyormuydu. Ne yapacagimi sasirdim Yardimci olabilirmisiniz?. 40 yildir kedileri tanirim bu gordugum en garip davranis ??
    Yardimci olmak isteyen mesaj atarsa sevinirim
    [email protected]
    Iyi gunler
    Selim

    • kedilerin gerçekten sağı solu belli olmuyor. Dönemsel agresiflik sergileyebiliyorlar. Bu güne kadar gördüğüm tüm örneklerde bu saldırganlıkları en çok mama yeme esnasında yapıyorlar. mamasını çalan hırsız gözü ile saldırmış olabilir. Mutlaka zamanla sakinleyecektir ancak bu süreye kadar mama kaplarını birbirlerine çok uzak koymakta fayda var. Başka yorumu/gözlemi olan varsa yorumlara ekler umarım.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*