Kediyle uzun yolculuk yapmak

kediyle uzun yolculuk
kedi ile seyahat, kediyle seyahat, kedi ile tatil, kediyle tatil, kedi ile uzun yol

Kediyle uzun yolculuk yapmak benim için tam bir fobi. Şimdiye kadar asla kedi ile seyahat yapmaya cesaret edemedim. Tatile giderken kediyi evde bırakmak çok korkunç gözüktüğü için de Bihter hayatımıza girdiğinden bu yana (yani 2.5 senedir) henüz hiç uzun bir tatil yapmadık. 🙂 Hiç uzun yolculuk yapmasak da bu korkumu yenebilirim umuduyla kedi ile uzun yolculuk konusunda pek çok araştırma yaptım. Bu yazımda da sizlere kediyle tatile gitmek konusunda hem araştırmalarımı hem de yakınlarımın deneyimlerini aktaracağım.

Kedilerle uzun yolculuk yapmaktan korkuyorsanız da mutlaka kediyi evde bırakıp tatile gitmek konulu yazıma bir göz atmanızı öneririm. Bu kısım tam bir profesyonel olduğum kısım 🙂 Yazıya gitmek için buraya tıklayınız.

Kediler yolculuk yapabilir mi? Kediler seyahat edebilir mi?

Kedilerle yolculuk yapmak elbetteki mümkün. Ancak tabiki kediyle yolculuk konusunun bir takım zorlukları mevcut. Kediler bulundukları ortama bağlı olan ve ortamını korumayı seven hayvanlardır. Bu sebeple aslında zorunlu olmadıkça kedi ile seyahat yapmak doğru bir yaklaşım olmaz. Ancak zorunlu hallerde bu yazımın sizlere faydası olacağı düşüncesindeyim.

Kediler uzun yolculuk yapabilir mi / kediler uzun yola gider mi sorularının cevabı aşağıdaki maddelerin duruma göre değişiklik gösterir;

  • Yolculuğunuzun süresi
  • Gideceğiniz yer
  • Kedinizin bedensel ve ruhsal sağlığı

Bu arada seyahatleri sık sık yaparsanız kediniz bir süre sonra bu duruma alışacak ve artık seyahat etmeye tepki bile vermeyecektir. Değişikliğe tepki veriyor da olsalar bir süre sonra her duruma alışan varlıklardır kediciklerimiz.

Kediler uzun yolculuğa dayanır mı?

Kedilerle uzun araba yolculuğu oldukça meşakkatli bir iş evet. Ancak kedinizin özel bir stres ya da sağlık sorunu yok ise yolculuğu sorunsuzca atlatacaktır (veya daha az sorun ile). Tabiki rotanıza vardığınızda birtakım stres göstergeleri yaşayacaksınız ama korkmayın geçecek. Burada verebileceğim tek tavsiye 1 haftadan kısa bir tatil planlıyorsanız mümkün mertebe kedinizle gitmemeniz. Çünkü kediniz vardığınız yerde stresini henüz yeni atlatmışken onu tekrar eve dönüş seyahatine çıkartmak yeniden strese girmesine sebep olacaktır.

Biliyorum kedilerle seyahat fikri kulağa çok hoş geliyor ama maalesef aynı fikir kediniz için korkutucu olacak 🙁 Bu yüzden mümkünse ona bakacak birini bulmayı deneyin.

Bu konuyla ilgili de kedileri evde yalnız bırakmak konulu yazıma da mutlaka göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Kediler kaç saat yolculuk yapabilir?

Az önce belirttiğim gibi kediler araca binmekten pek hoşlanmazlar. Bunu sadece araba gibi düşünmeyin. Uçak, otobüs vs herhangi bir araç için de geçerli. Kediden kediye değişiklik gösterse de evden çıkmak/seyahat etmek onlar için büyük bir stres göstergesidir. Bu yüzden kedi ile uzun yolculuk yapmaya karar verdiyseniz rotanızı buna göre oluştursanız iyi olur. Mümkün mertebe 5-6 saati geçmeyecek bir yolculuk planlarsanız kediyle uzun yol sizin için daha az bir zorlukla geçecektir.

Yavru kedi uzun yolculuk yapabilir mi?

Yetişkin olanlara göre yavru kediyle uzun yolculuk daha kolaydır. Yavru oldukları için hem yolculuğa, hem taşıma kabına hem de gideceğiniz yere yetişkin olanlara göre çok daha kolay bir şekilde adapte olacaklardır. Bu sebeple yavru kedi araba yolculuğu konusunda endişe etmenize gerek bulunmamaktadır. Ya da kedinizle Yavruyken yaptığınız seyahate güvenerek yetişkinliğinde de aynı deneyimi yakalamayı beklemeyin. 

2 aylık kedi uzun yolculuk yapabilir mi?

2 veya 3 aylık kediler hem boyut olarak küçük olduğu için hem de adaptasyonu daha kuvvetli olduğu için uzun yolculuk yapmaya elverişlidirler. Hayatı henüz tanımaya başlıkları için korkuları da henüz tam olarak oluşmamıştır. Eğer kedinizi bu yaşlarda sürekli yolculuğa alıştırırsanız yetişkinlik dönemlerinde de bu konuda aşırı rahat edeceğinizin garantisini verebilirim. Bu hayattaki en büyük pişmanlığım da budur diyebilirim.

Bu arada yavru kediniz var ise yavru kedi bakımı ve yavru kedi beslenmesi ile ilgili yazıma da göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

Kedi ile uzun yolculuk için taşıma çantası kullanımı

Kedilerle uzun yolculuk yapmadan önce mutlaka bir kedi taşıma çantası edinmeniz gerekmektedir. Yolculuğunuz hangi araç ile olursa olsun kediyle tatile gitmek gibi bir planınız varsa yolculuk edeceğiniz araca uygun taşıma çantası edinmenizi tavsiye ederiz.

Bu arada kediler seyahat edeceklerini anladıkları an sizden köşe bucak kaçarlar ve taşıma çantasına asla girmek istemezler. Bu konuda işinizi kolaylaştıracak fikirler için mutlaka kediyi taşıma çantasına alıştırmak ve taşıma çantasına sokmak konulu yazıma bir göz gezdirmenizi tavsiye derim. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Kedi ile araba yolculuğu – Kediyle uzun yolculuk

Kediyle araba yolculuğu yapmanın zorluğu kedinizin karakterine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü bazı kediler araba yolculuğu sırasında çok sakin davranırken bazı kediler araba yolculuğu sırasında yol boyunca huzursuz olurlar ve miyavlarlar. Onlar huzursuz olduklarında da hem sizi huzursuz ederler hem de trafiği tehlikeye atabilirler.

Bu sebeple kedi ile uzun yolculuk konusunda almanız gereken bazı önlemler bulunmaktadır.

Kedi ile araba yolculuğuna ait detaylı bilgi ve öneriler için ilgili yazıma göz atabilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Kedi ile uzun otobüs yolculuğu – Kediyle uzun yolculuk

Kediyle otobüs yolculuğu araç ile olan yolculuğa göre daha zordur. Yolculuk kendi aracınızla yapıldığında, zaman zaman mola verebilir kedinizi kutusundan çıkartıp hava alıp rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak otobüs yolculuğunda bu durum söz konusu olmayacaktır. Dolayısı ile yolculuğun süresi ile orantılı olarak kedinizin stres ve huzursuzluğu da artacaktır. Ayrıca kediniz yol boyunca miyavlayabilir ve diğer yolcular bu durumdan rahatsız olabilir. Tüm bu sebeplerden dolayı kedi ile uzun otobüs yolculuğu, kedi ile seyahat konusunda tavsiye edilebilecek yöntemlerden biri değildir.

Uçakta evcil hayvan taşıma – Kediyle uzun yolculuk

Evcil hayvanla uçuş konusunu düşündükçe tüylerim diken diken oluyor. Kedimden önce ben strese giriyorum. Çünkü evcil hayvanların uçakla taşınması her ne kadar mümkün olsa da bu seyahat sırasında bebeğinizin strese girmesinin dışında bazı istenmeyen durumlar yaşanabiliyor maalesef. Bu sebeplerden dolayı henüz bu konuyu deneyimleyemedim ama kedisi ile uçağa binen birçok arkadaşım var. Üstelik kedi ile uluslararası seyahat yapan arkadaşım dahi var. Hayranlıkla dinliyorum deneyimlerini 🙂

Bu arada evcil hayvan ile uçuş konusunun hem kendiniz hem de uçuş şirketleri açısından birçok kural ve prosedürü mevcut. Yolculuğunuz uluslararası ise prosedürler daha da artıyor. Bu sebeple uçakta evcil hayvan taşıma ile ilgili detaylara ulaşmak için uçakta kedi taşıma / uçakta hayvan taşıma ile ilgili yazıma göz atabilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Kedi yolculuk ilacı – Kedi ile uzun yolculuk

Uzun yolculukta kedi uyutma konusu ile ilgili pek çok farklı görüş mevcut. Biliyorum uzun yolda kedi taşıma oldukça zor ve endişe verici ama bunun karşılığı olarak kedileri yolculukta uyutma çözümü de bence doğru bir yaklaşım değil. Hatta yanlış bir yaklaşım da diyebilirim.

Piyasada birçok kedi yolculuk sakinleştirici ilaç, kediler için yolculuk hapı, kedi seyahat sakinleştirici gibi ürünler mevcut. Bu ürünlere internetten aratarak da ulaşabiliyorsunuz. Ancak %100 zararsız ve bitkisel olduğu iddaa edilen yolculukta kedi uyutma ilacı dahi bebeğinize zarar verebilir. Sonuç olarak hem satıcının dürüst olup olmadığını bilemezsiniz hem de aldığınız ürünün kedinize dokunup dokunmayacağını. Bu yüzden burada ilaç ismi vermek istemiyorum.

Kesinlikle veteriner hekiminize danışmadan hiçbir şekilde kedi yolculuk ilacı kullanmayınız. 

Yolculuk için kedi uyutma – Kedi ile uzun yolculuk

Kediniz taşıma çantası içerisinde seyahat edeceği için zaten yolculuğun büyük bir bölümünde uyuyacaktır. Bu yüzden yolculuk için kedi uyutma konusunda ekstra bir aksiyon almanıza gerek bulunmayacaktır. Zaten anestezinin aklınıza bile gelmediğine inanmak istiyorum. Asla asla böyle bir yola başvurmayınız. Kediniz yolculuk başında strese girip miyavlayacak ve yolculuk uzadıkça da yorulup/ortama alışıp bir süre sonra kutusu içinde uyuyacaktır zaten korkmayın.

Yolculukta kedi sakinleştirici tavsiyeler

Arabada kedi sakinleştirme, uçak veya otobüs yolculuklarına göre bir nebze daha kolaydır. Bu bölümdeki tavsiyelerimin çok uzun yol olmasa da 2 saatlik yol olan yazlığımız ve evimiz arasında gidip gelirken bize çok faydası oldu. Umarım sizlere de faydası dokunur;

Bu tavsiyelere geçmeden önce belirtmek isterim ki kediniz kızgınlık döneminde ise mümkün mertebe seyahatinizi erteleyin. Kızgınlık dönemindeki kediler normal zamana göre daha huysuz ve stres altında olurlar. Üstelik bu dönemindeki kediniz yolculuk boyunca kaçma eğilimi gösterecektir. Kızgınlık dönemindeki kedi ile yolculuk yapmak zorundaysanız seyahat boyunca ekstra dikkatli davranmanızı tavsiye ederim.

Bu arada kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Arabada kedi yolculuğu için tavsiyeler – Kediyle uzun yolculuk

  • Kedinizi uygun bir box’a yerleştirerek seyahat edin
  • Box’ını güvenlik ve onu korumak için arka koltuğa emniyet kemerini de takarak sabitleyin
  • Mümkün ise yolculuk boyunca kedinizin yanında oturun. 
  • Yol boyunca onunla konuşun veya şarkı söyleyin.
  • Ara ara ona dokunun 
  • Kutu içerisine mutlaka sevdiği bir oyuncak koyun
  • İmkanınız varsa geniş bir kafes ile yolculuk yapın 
  • Tedbir olarak kutusunun dibine tek kullanımlık emici hasta bezlerinden serin ve kedi yolculuk pedi olarak kullanın.

Daha detaylı tavsiyeler için kedi ile araba yolculuğu ile ilgili yazıma da göz gezdirebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Uçakta kedi yolculuğu için tavsiyeler – Kediyle uzun yolculuk

  • Kesinlikle kedinizi bagaja / kargoya vermeyin. 
  • Sadece kabinde evcil hayvan kabul eden uçuşları tercih edin.
  • Kabin boy kedi taşıma çantası edinin.
  • Tedbir olarak kutusunun dibine tek kullanımlık emici hasta bezlerinden serin.
  • Sık sık ona dokunun ve konuşarak sesinizi duyurmaya çalışın.

Kedim yolculukta miyavlıyor – Kediler yolculukta neden miyavlar?

Korkmayın kedilerin yolculukta miyavlaması oldukça normal bir durumdur. Çünkü kediler seyahatten hoşlanmazlar. Yolculukla miyavlamayan kedi annesiyseniz de kendinizi aşırı şanslı hissedebilirsiniz.

Kedim yolculukta kusuyor – Kediler yolculukta neden kusar?

Bu durum her kedide yaşanmasa da normal bir durumdur. Sebebi fazla mama yemesi veya yol stresi olabilir. Kusmasını engellemek için eğer çok uzun bir yolculuğa çıkmıyorsanız yol boyunca ona mama su vermeyebilirsiniz. Zaten yolun büyük kısmında uyuyacağı için çok sorun olmayacaktır.

Ayrıca aracınızı daha yavaş ve dengeli de sürebilirsiniz. Hızınız artmazsa ya da araç sürekli sallanmazsa hem kusmasını hem de korkmasını ve dolayısı ile de strese girmesini engelleyebilirsiniz.

Bu arada kedilerde kusma ile ilgili detaylı bilgiye ilgili yazımdan ulaşabilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Kediler uzun yolculukta neden ağzını açar?

Bu durum bir stres ve heyecan göstergesidir. Ağzını açmasının dışında dili dışarda ve bir köpek gibi hızlı nefes alıp verdiğini de gözlemleyebilirsiniz. Yolculuk sonunda yeni bir lokasyona varacağınız için kedinizin stresi devam edecektir ve bu sebeple de bir süre daha kediniz bu şekilde nefes alıp vermeye devam edecektir. Korkmayın zamanla geçecektir.

Uzun yolculuk sonrası kedi davranışları

Uzun yolculuk sonrası kedilerdeki stres belirtileri devam eder. Çünkü kediler bulunduğu ortamın değişmesinden hoşlanmazlar. Bu belirtiler en az 24 saat olmak üzere 3-4 gün sürebilmektedir. Dolayısı ile yolculuk bittikten sonra kedinizle ilgilenmeye ve onu rahatlatmaya çalışmalısınız. Ödül mamaları, yaş mamalar, sessiz sakin bir ortam sağlama ve onu okşama bu süreyi kısaltacaktır.

Ayrıca rotanıza varınca onu kutudan çıkmaya zorlamayın. Kutusunu sakin bir köşeye koyup önüne bir paket yaş mama ve mutlaka su koyun. Kafesin kapısını açın ve onun kendi isteği ile kutudan çıkmasını bekleyin. Çünkü kutudan çıkıp yeni bir ev ile tanışmak onun için ayrıca bir stres kaynağı olacak.

Bu arada kedinizi üzmek istemiyorsanız tatilde onu cafeye, plaja, eğlence mekanlarına yanınızda götürmeyin. Güvende ve serin kalabileceği ev ya da otel odasında bırakın.

Kediniz bu sürede size küsme belirtileri gösterebilir. Endişe etmeyin zamanla geçecek. Ancak tüm bu sebeplerden dolayı kedinizi 1hafta 10günden daha uzun yapacağınız tatillerinizde yanınızda götürmenizi tavsiye ederiz. Aksi halde sadece kediniz değil siz de üzülürsünüz 🙂 

Biz ev ve yazlık arası gidip gelirken eve vardığımızda stresini azaltmak amacı ile gimcat’in anti stress maltını (stres önleyici kedi maltı) kullanıyoruz. Bu ne ilaç ne de sakinleştirici. İşe yarıyor mu açıkçası ondan bile tam emin değilim. Diğer vitamin maltlarında olduğu gibi tamamen ek besin takviyesi gibi düşünebilirsiniz.

Bu arada kediler için kullanabileceğiniz ek besinlerle ilgili detaylı için ilgili yazıma göz gezdirebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Tüm yazımdan da anlaşılacağı üzere kedi ile uzun yolculuk yapmak oldukça zor ve meşakkatli bir iş. Ama kedinizde aklınız kalmadan seyahat etmek de ayrı bir mutluluk. Sizler de bu konuyu deneyimlediyseniz tecrübelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşabilir ve diğer tüm kedi annelerine kediyle uzun yolculuk konusunda tavsiyelerde bulunabilirsiniz.

Content Protection by DMCA.com

12 yorum

  1. Kedimle yakın zamanda ilk etapta 10 saat (uçakla),sonrasında 13 saatlik (trenle) yolculuk yapma fikrim var. Fikrim var diyorum çünkü çok endişeliyim de aynı zamanda. Bu yolculuğu kaldırabilir mi? Yakın zamanda neredeyse 1 günlük bir yolculuk nasıl etkiler kedimi bilmiyorum. Kafam çok karışık ve bazen Türkiyede sahiplendirmeyinde düşünüyorum. Kedimi yanımda götürme fikri bencillik mi bunu da çok sorguladım. Sizin fikrinizi de öğrenmek istiyorum.

    • Onu sahiplendirmeniz 1 günlük bir yolculuktan çok daha fazla zarar verecektir. Tatiliniz uzun sürecekse ve gittiğiniz yerde onu koruyabilecekseniz yanınızda götürebilirsiniz. 3-4 günlük bir gezi olacaksa tabiki tüm tedbirleri alarak evde bırakmak en mantıklısı. Kediyi evde yalnız bırakmak konulu yazımı da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

      Bunun dışında yeterince güvenli bir ortam sağlayıp, onunla iletişiminizi yol boyunca sıkı tutarsanız tabiki ilk etapta strese girecektir ama kısa sürede durumu kabullenecektir merak etmeyin.

  2. 15-20 günlük bir karavan turu düşünüyorum. İlk yolculuk varış noktasına 9 saat. Sonra iki, üç gün aralıklarla iki , üç saat yolculuk. Ve kamp alanında konaklama. Kendimle hiç yolculuğa çıkmadım. Evde bıraksam her gün gelip kontrol edecek birileri var. Ama uzun bir tatil. Onu bırakmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? Onun için en iyisi ne olur?

    • yolculuk sıkıntı olmayacaktır. başta miyavlamalar insanı üzüyor ama bir süre sonra alışıyorlar. bütün yolu uyuyarak geçiriyorlar. Bu konuda endişe etmeyin. ancak karavan alanı çok dar. açık alanda onu zapt etmeniz de çok zor. karavanda kapalı tutsanız günlerce o dar alanda ciddi sıkıntı çeker. dışarı çıkarsanız alışık değilse kaybolma riski taşırsınız. eğer güvenebileceğiz onunla ilgilenecek birisi varsa kesinlikle bunu tercih edin. ancak gidip bir ev tatili yapacaksanız yanınıza almayı tavsiye ediyorum. eğer bu yorumu okuyup karavan deneyimi olan varsa umarım yorumlara ekler.

      • Kedi sahiplenmeyi düşünüyorum fakat Fransa’da yaşıyorum ve yazın Türkiye’ye gidiyoruz bu yolculuk yaklaşık 2-3 gün sürüyor.Kedi sahiplenmeyi çok düşündüm karar verdim ve çok istiyorum.Napmam lazım cevaplar mısınız lütfen?

        • öncelikle kedi ile yolculuk oldukça meşakkatli bir iş. 2-3 gün sürebilecek bir yolculukta mutlaka onu rahat ettirecek molalar vermeniz ve mama yemesini ve tuvaletini yapmasını sağlamanız lazım. Çünkü kediler yolculuklarda tuvaletini yapmazlar genelde. Zorlu durumlarda tuvaletlerini tutabildikleri kadar tutarlar. Bu da sorun oluşturabilir.

          arabada ona mutlaka geniş ve kapalı bir alan sağlamalısınız. Kedinin huyuna göre bu durum değişir ama mümkün mertebe kapalı hafif karanlıkta kalacağı geniş bir alan onu daha rahat ettirecektir. Dışarıyı çok açık bir şekilde görmesi endişesini arttıracaktır çünkü. Molalarda onunla gözgöze gelip severek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda çok dikkatli olmalısınız. Korku ile açık bir araba kapısından kaçıp gidebilir. Bu riske karşı çok dikkatli olmalısınız.

          Bir de bu seyahatleriniz uzun sürecek ise bu meşşakkate katlanmalısınız. Yani gelip 2 hafta kalıp döneceksiniz o çocuğa da yollarda yazık edersiniz. ama bütün yaz kalıyorsanız katlanılabilir. Kediniz de alışacaktır zamanla bu yolculuklara.

          Tabi ülkelerden geçerken her ülkenin evcil hayvan kabul kurallarını da mutlaka önden incelemek gerekir. resmi bir evcil hayvan pasaportu olması ve aşılarının tamamının yapılıyor olması hemen hemen her ülkenin aradığı bir kural. Sadece ülkeden ülkeye zorunlu aşıların çeşitleri değişebiliyor.

  3. Kedimle ilk defa otobüs yolculuğuna çıkacağım eğer çok miyavlarsa bagaja koyabileceklerini söylediler sakinleştirici de vermek istemiyorum ama bir sorun olur diye de çok korkuyorum ne yapacağım bilmiyorum ve yolculukta asla ama asla uyumuyor daha önce kendi arabamızla yolculuk yaptık 1 dk bile uyumadı.

    • bagaja konulmasına kesinlikle izin vermeyin. Bu konuda daha yolcu dostu bir firmayı tercih edin. o bagajdan sağ çıkmama ihtimali çok çok yüksek. ve çocuğun bagajdaki yolculuk boyunca aklı çıkar. Uyumaması önemli değil aslında. Benim kızım da uyumuyor ama sesi de pek çıkmıyor. Birkaç deneme yapabilirsiniz arabayla akşamları gezerek ve alıştırabilirsiniz. Bu arada sakinleştirici verilmesinin bagajda yolculuk yapmasından çok daha risksiz olduğunu düşünüyorum.

  4. 13 saatlik bi araba yolculugu yapacagiz ve kedim de gelecek ama cok korkuyorum bisey olmasindan daha once hic yolculuk yapmadi bir veterinere gidip uyku ilaci alicaz 10 gun orada kalacagiz sizce riskli mi?

  5. Antalya’ya tatile gideceğiz ve yaklaşık 1 hafta kalacağız. Yaşadığımız yer ile arası 4 saat ve kedimi de götürmek istiyorum çünkü evde kendi başına kalmaktan nefret ediyor. Aynı zamanda yolcuğu da çok seviyor diyemem, ama çok fazla problem de çıkartmıyor. 1 hafta için götürmeli miyim?

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*