Kedi sahiplenmek ile ilgili kritik noktaları “Kedi sahiplenmek İsteyenler Ne Yapmalı?” adlı yazımızda paylaşmıştık. Kedi sahiplenmek istiyorum diyorsanız bu yazımızda ise kararınızı vermeden önce kendinizi son kez test etme imkanı sağlıyoruz. Testten sonra çevrenizdeki bir minnoşu veya kedi sahiplendirme platformlarında sizi bekleyen bir bebeği sahiplenebilirsiniz. Ama önce kedi annesi olmaya hak kazanabilecek misiniz ona bakalım 🙂
Kedi sahiplenmek konusunda temel sorular;
Hayvan sahiplenmek, bir kedinin hayatının değiştirmek ciddi bir iştir. bu yüzden lütfen soruları kafanıda iyi muhakeme ederek karar verin.
1.Daha önce kedi sahibi bir arkadaşınızın evinde vakit geçirdiniz ve bu durumdan keyif aldınız mı?
Kedi sahiplenme konusunu düşünenlere bunu mutlaka tavsiye ediyoruz. Bu deneyim hiç aklınızda yokken sizi kedi sahiplenmeye yöneltebileceği gibi bu kararınızdan vazgeçiredebilir. Arkadaşınızın kedisi kucağınızda gezerken ne hissettiğinizi düşünün. Bu düşünce sizi doğru karara yönlendirecektir.
Bu maddenin ardından arkadaşınızın kedisini birkaç gün kendi evinize getirmeyi düşündünüz değil mi? 🙂
Buna yeltenmeyin. Kediler bulunduğu ortamları sahiplenirler ve oradan ayrılmak istemezler. Eğer yavru bir kediyi ya da yetişkin bir kediyi evinize getirirseniz mekan değiştireceği için mutsuz olacaktır ve bu minnoşların normalde nasıl davrandıklarını gözlemlemeniz imkansız olacaktır.
2.Kendinizi kedi sahiplenmek konusunda sorumluluk almaya hazır hissediyor musunuz?
Ortalama kedi ömrü ne kadar biliyor musunu? Kedilerin ortalama ömrü tam 15 yıldır! Bu koca 15 yıl boyunca omuzunuza onun da sorumluluğunu alacaksınız. Ömrünüzün neredeyse %20’si gibi bir süre böyle bir sorumluluk almaya hazır olup olmadığınızı iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Eğer ona bu kadar uzun süre bakamayacaksınız kedi sahiplenme konusunu özellikle yavru kedi sahiplenme konusunu aklınızdan çıkarsanız iyi olur. Çünkü kedi bakımı, kedi bakma işi kedi besleme ile sınırlı değildir. Günlük rutin olarak yapmanız gereken birçok iş vardır.
3.Birlikte yaşadığınız tüm aile fertlerinin kedi sahiplenme konusunda onayı var mı?
Aileniz de kedi sahiplenmek konusunda sizin kadar istekli mi? Bu konu için barınağa bırakılan hayvanların durumlarınızı incelemenizi öneririz. (Hatta keşke onları inceleyip barınaktan kedi sahiplenme konusunu değerlendirseniz de sokağa atılmış bir bıdığın daha hayatı kurtulsa 🙁 )Çocuğunuzun alerjisi olduğunu farkettiğiniz için, anneniz istemediği için ya da eşiniz kızdığı için o minnoşları barınağa bırakmaya hakkınız yok! Bu yüzden tüm aile fertlerinde kedi sahiplenme isteğinin en az sizinki kadar olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Unutmayın! Kedi sahiplenme tüm ailenin ortak vermesi gereken bir karardır.
4.Düzenli bir işiniz veya düzenli bir geliriniz var mı?
Kedi sahiplenme konusunu mutlaka ama mutlaka çocuk yapmak gibi değerlendirmelisiniz. Özellikle başlangıç bakımı ve aşılarından dolayı yavru kedi sahiplenme konusunda maddiyatı daha da çok düşünmelisiniz. Kedinizi özel okula göndermeyeceksiniz belki ama onun da kendine göre düzenli masrafları olacak 🙂 . Ona hak ettiği gibi bakabilmeniz için düzenli bir bütçe ayırmanız şart. Bunun için de gerekli tek şey düzenli bir gelir.
Düzenli olması gereken ve en çok dikkat etmeniz gereken konu kedi aşıları olmalıdır. Kedi aşı fiyatlarını öğrenmek için tıklayın!
5.Sahiplenmek istediğiniz kedi cinsi ile ilgili yeterli bilgiye sahip misiniz?
Sahiplenmek istediğiniz kedi cinsi ile ilgili detaylı araştırma yapmanız gerekiyor. Bazı kediler ağır kanlı ve birlikte yaşaması daha kolayken bazıları zaman zaman enerjisi ve hareketliliği ile sizin enerjinizi söndürebilir. Bu sebeplerden dolayı cins kedi sahiplenme konusunu değerlendirmek isteyebilirsiniz. Çünkü kedinizin karakterininin mutlaka sizinki ile uyumlu olması gerekiyor.
6.Uzun sürecek seyahat programlarınız sırasında onunla ilgilenebilecek bir yakınınız var mı?
Kediler evde yalnız kalabilir mi sorusu aklınızı kurcalıyor biliyoruz. Ancak bu minnoş kedicikler uzun süre yalnız kaldıklarında depresyona dahi girebiliyorlar. Onların günde 1 kez yarım saat bile olsa bir insanın şefkatine ihtiyaçları var. Ama tanıdığınız yoksa bile dert etmeyin. Artık ücreti karşılığında evinize gelip kedi bakımı gerçekleştirecek kişiler bulabiliyorsunuz. Kedi sahiplenme ve kedi bakımı her geçen gün daha da kolaylaşıyor 🙂 .
Evinizi bir yabancıya açmak istemiyorsanız da işini hakkı ile yapan kedi otelleri de mevcut tabi. Önemli olan bu otelleri bulabilmek.
7. Çocuğunuz yok ise birgün çocuğunuz olduğunda da onunla yaşamaya devam edebilecek misiniz?
Önceki maddelerde belirttiğim gibi ortalama kedi ömrü 15 yıldır. Yani şu an çocuğunuz yoksa bile bu süre içerisinde büyük ihtimalle olacaktır. Minik bir bebek ile minnoş bir kediyi aynı evde hayal edebiliyor olmanız ve bu hayalin size mutluluk veriyor olması gerekli. Bu arada evcil hayvan ile büyüyen bebeklerin ilerde alerji ve astım hastalıklarına yakalanma risklerinin daha düşük olduğunu söylemeden geçmeyelim.
Bu konuda en çok aklınıza takılan soru “kedi tüyü hasta eder mi?” değil mi? Cevabı kediler neden tüy döker isimli yazımızda!
8.Yetişkin kedilerin de en az yavru olanları kadar sevimli olduğunu düşünüyor musunuz?
Kediler maalesef çok hızlı büyüyorlar. 4 ay sonra o bıdık hallerinden eser kalmıyor. Ama büyüdüklerinde daha ağırbaşlı, daha sakin ve daha iyi bir ev arkadaşı haline geliyorlar. Gerçek bir kedi annesi adayı iseniz yetişkin halleri de en az yavru halleri kadar size sevimli gelecektir. Tabiki yavru kedi sahiplenmenin bir takım avantajları mevcut ancak sadece yavru sevimliliğine aldanıp kedi sahiplenme yapılabilecek en büyük yanlışlardan bir tanesidir. Belki de bu konudan sonra yetişkin kedi sahiplenmek konusunu da değerlendirirsiniz. Ne dersiniz? 🙂
Bu arada yavru kedi sahiplenmenin avantajları var evet ama yeni doğmuş kedi sahiplenme konusu yavru kedi sahiplenmeye göre daha kritik bir konu. Çünkü yeni doğmuş kedi sahiplenmenin ciddi sorumlulukları mevcut. Yavru kedi bakımı da oldukça zor bir iştir. Bu konuda ilgili yazımızdan faydalanabilirsiniz. Link
Bir kedi annesi olabilmeniz için yukarıdaki istisnasız tüm sorular için cevabınız “Evet!” olmalı. Herhangi bir tanesinde bile şüpheye düştüyseniz muhtemelen kararınız ilerde sizi mutsuz edecektir. Bu yüzden kararınızı yeniden gözden geçirmenizde fayda var. Soruların tamamı sizin için evet ise sıra kedi sahiplenmek konusuna geldi demektir. Kedi satın alma da bir seçenek tabi ama biz ücretsiz kedi sahiplenme konusunu değerlendirmenizi tavsiye ederiz. #satınalmasahiplen
Unutmayın! Kedi sahiplenmek bir can sahibi olmak anlamına gelir! Bir can sahiplenmenin sıradan bir ayakkabı almak gibi bir durum olmadığının farkında olun! Ona bakmak zor geldiğinde sokağa atmak bu dünya üzerinde yapılabilecek en büyük kötülüklerden bir tanesidir.
Çocuğunuzun bakımı sizi zorladığında onu sokağa atmayı düşünür müsünüz hiç?
Kedi sahiplenmek konusunda kritik sorular;
9.Kedi sahiplenmek konusunu bir yakınınıza hediye olması için mi düşünüyorsunuz?
Sadece kedilerden değil, hiçbir hayvandan hediye olmaz! Çünkü onlar da en az sizinki kadar önemli olan bir can taşıyorlar. Birine kedi hediye etmenin yerine, bir kediye iyi bir sahip hediye edin. Minnoş bir kedi için bundan daha güzel bir hediye yoktur. Çevrenizde kedi sahiplenme konusuna hediye gözü ile bakan tanıdıklarınız varsa da mutlaka onları bu konuda uyarın! Sahiplenme için de çoğunlukla kedi sahiplendirme platformlarını değil de çevrenizi tercih edin. Hediye için kedi satın alma konusunu kafanızdan çıkartın. Ayrıca barınaktan kedi sahiplenme konusunu da değerlendirebilirsiniz.
10.Çocuğunuz var mı? Kediniz çocuğunuza istemeden bir zarar verse (tırmalama gibi) onu evden atmayı düşünür müsünüz?
Çocuklar için evcil hayvanlar herhangi bir tehlike oluşturmazlar. Kedinizin doğası gereği oyun oynarken istemeden bebeğinizin cildini çizmesini ya da bebeğiniz istemeden ona zarar verdiğinde kedinizin buna tepki vermesini “zarar vermek” olarak adlandırmamanız gerekmektedir. Bu iki durum da iki tatlı minnoşun doğaları gereği yaptığı davranışlardan kaynaklanmaktadır. Buna sinirlenip kedinizi kapıya koymak yerine 2 tarafa da birbirlerine nasıl davranmaları gerektiğini öğretmeye çalışmalısınız. Unutmayın hayvan sevgisi ile büyüyen çocuklar topluma faydalı ve ruh sağlığı açısından son derece sağlıklı bireyler olurlar.
11.Kanepe, koltuk, perde halı vb eşyalarınıza gelecek zararlar sizi sinirlendirir mi?
Özellikle perdelerinizi ne kadar sevdiğinizi düşünün. Çünkü bir gün eve geldiğinizde tırnakları ile kornişe kadar tırmanmış bir minnoş ile karşılaşabilirsiniz 🙂 . Bu sizin için kedinizi kapının önüne koyacak kadar önemli bir sebep ise size eviniz ile mutluluklar dileriz 🙂 . Kedi sahiplenme konusunun sizin için hiç uygun olmadığını sadece bu maddeye bakarak bile söyleyebiliriz.
12.Bu aralar depresyonda olma ihtimaliniz var mı?
Özellikle depresyon dönemlerinde insanlar ani kararlar verirler. Ama önceki maddelerimizden de anlayabileceğiniz gibi kedi sahiplenme ani bir karar ile alınacak bir sorumluluk değildir. Eve geldiğinizde kedinizi kucağınıza alıp gırlamasını hissettiğinizde tüm dertlerinizden uzaklaşacaksınız evet ama dertleriniz sona erdiğinde ondan kurtulmaya çalışacaksanız boşuna bir minnoşun vebalini üzerinize almayın.
13.Sorunlarınızı kaçarak çözmeyi tercih eden bir yapınız mı var?
Zaman zaman kediniz sizi kızdıracak. Tüm kedi anneleri bu durumu yaşamıştır. Hatta bazı hınzırlar sizin için büyük sorun olan bir davranışı inat eder gibi ısrarla yapmaya devam edecekler. Ancak bu durumlar sizin ondan kaçarak kurtulabileceğiniz anlamına gelmez. Bir problem haline geldi diye bir kediyi sokağa ya da barınağa bırakmakla doğurduğunuz bebeği cami avlusuna ya da ormana bırakma arasında hiçbir fark yoktur.
14. Hayvan tüyüne alerjiniz var mı?
Eğer kedilere temas ettiğinizde hapşırık, burun kaşıntısı, göz kızarması ve batması veya normalde karşılaşmadığınız belirtiler cereyan ediyor ise evinizde kedi sahiplenme konusu sizin için çok keyifli olmayabilir. Mümkünse böyle bir alerjiniz olup olmadığını önden tespit etmenizi öneririz.
Yukarıdaki herhangi bir soruya bile cevabınız “Evet!” ise kedi sahiplenme konusunu aklınızdan çıkarmanız gerekiyor. Kedi beslemek sizin için malesef uygun değil. Israrla bir kedi sahiplenirseniz büyük ihtimalle ilerde mutsuz olacaksınız veya bir “can’ı” mutsuz edeceksiniz.
Kedilerin tüyleri neden dökülür? Cevabı için tıklayın!
Tüm bu soruları cevaplayıp, testi başarılı bir şekilde tamamladıysanız “Kedi Anneleri” kervanına hoş geldiniz! Sizi aramızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Sizin için şimdiden tatlı paticik ile mutlu bir ömür diliyoruz.
Bir yanıt bırakın