Anne kedi ve yavrular hakkında bilinmesi gerekenler

anne kedi

Bebeğiniz artık bir anne kedi. Ve artık tatlı mı tatlı torunlarınız var. Ya da mahallenizde bakımını üstlendiğiniz minnoşlar doğum yaptı ve anne kedi oldu. Artık kedilerde annelik ve anne kedilerin yavruları ile ilişkileri hakkında bilmeniz gereken çok şey var. Peki nedir bu detaylar? Gelin birlikte öğrenelim…

Kedilerde annelik duygusu nasıldır? Kedilerin annelik duygusu nasıldır?

İyi annelik kedinin kendi annesinden annelik eğitimini nasıl aldığı ile birebir alakalıdır. Duygusal olgunluk ve genetik yapısı anne kedinin yavrularına aktaracağı deneyimi en üst noktaya taşır.

En korkulması gereken saldırganlık biçimi anne kedinin saldırganlığıdır. Bir anne kedi yavrularını koruyabilmek için olabileceği en vahşi pozisyonunu alacaktır ve bu durum sizin için çok tehlikeli olabilir. Bu sebeple doğum yapmış sokak kedilerinden mümkün mertebe uzak durmalı, kendi kedinize ise eskisine nazaran biraz daha temkinli yaklaşmalısınız.

Anne kedi ve yavrusu ile tanışma

Kedinizin bu yeni sürecine ve yeni psikolojisine dahil olmadan önce biraz doğum süreci hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var. Bunun için kedilerde doğum ile ilgili yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. Bu yazımda doğum yapan kedilerin psikolojisi, doğuma destek, yavruların temizlenmesi vb detaylara yer verdim. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayın.

Anne kedi yavrusunu neden başka yere taşır?

Anne kedilerin ana amacı doğum sonrasında tüm yavrularını bir arada tutmak ve yavrularını tüm tehlikelerden korumaktır. Kediler kendilerini güvende hissettikleri bir noktada doğumunu gerçekleştirir ve doğumdan yaklaşık 4 gün sonra güvenlik için yuvanın yerini değiştirmek ister.

Eğer kediniz sürekli yavrularını ordan oraya taşıyor ise anlayın ki yavrularını güvene hissetmiyor. Belki bulundukları bölgede siz veya başka bir canlı onları rahatsız ediyor. Evdeki kediniz bu şekilde davranıyor ise yavrulardan biraz uzak durmanız onların kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Anne kedi yavrusunu nasıl taşır?

Anne kedi taşımak için yavrularını enselerinden ağzıyla kavrar. Enseden kavranan bir yavru içgüdüsel olarak zarar görmemek için kıpırdanmayı bırakır ve bacaklarını gövdesine doğru çeker. Bu taşıma esnasında anne kedi bazen yavruları düşürmek suretiyle küçük kazalar yaşanabilmektedir. Bu korkulacak bir durum değil ama. Düşe kalka büyüyecekler 🙂

Kedilerin yavruları ile ilişkileri

Kedi yavrularının anneleri ile ilişkilerini anlamak onların bakımının %50si anlamına gelmektedir. Bu yüzden de oldukça önemlidir. Tabikiki yavru kedi bakımında bilinmesi gereken çok daha fazla detay bulunmaktadır. Bu detaylar için ilgili yazımı inceleyebilirsiniz. Yazıma ulaşmak için buraya tıklayın.

Anne kedi yavrularını neden döver? Anne kediler yavrularını neden döver? Kedim yavrularını neden ısırıyor?

Kedim yavrularını ısırıyor veya kedim yavrularını dövüyor diyorsanız bu sorunun cevabı için doğru yerdesiniz. Bu korkulacak ya da anormal bir durum değil aslında. Bunun 2 sebebi var. Birincisi anne kedinin yavrularına kendilerini tehlikelerden korumayı öğretmesi, Bir diğeri de artık anne-yavru ilişkisini sonlandırmaya çalışmasıdır.

Her iki durumda da anne kedi sınırını bilir. Yavrularına kaldırabileceği kadar baskı yapar ve bir yerde durur merak etmeyin.

Bu arada tıpkı insanlarda olduğu gibi bazı zamanlarda anne kedi sıkıldığı için de yavrularını emzirmek istemeyebilir. Her annenin biraz kendine zaman ayırması lazım öyle değil mi? 🙂

Anne kedi yavrusunu neden istemez? Anne kediler yavrularını neden reddeder?

Anne kedi yavruları ile ilgilenmiyor diyorsanız, öncelikle erken anne olmanın kedilerdeki en büyük sorun olduğunu bilmelisiniz. Anneliğe hazır olmama veya genç kedilerdeki konsantrasyon eksikliği yavrularla yeterince ilgilenmenin önündeki en büyük engeldir. Büyük çoğunluğu zaman içerisinde anneliğe alışacaktır.

Anne kedinin yavrularla ilgilenmemesinin bir diğer sebebi ise meme ucu iltihabı. Mastisis de denilen denilen bu hastalık sebebi ile yavrular emerken annenin canı acır ve anne yavrularını emzirmeyi reddeder. Dolayısı ile kediniz yavruları emzirmek istemiyorsa memelerini kontrol etmekte fayda var.

Eğer anne kedi çok sayıda yavru doğurdu ise sütü her yavruya yeterli gelmeyebilir. Unutmayın anne kedinin en önemli görevlerinden biri yavrularını beslemek. Bu sebeple sütünü yavrularına yetirebilmek için yavrulardan bazılarını reddetmek isteyebilir. Bu durumda yavrular emerken iyi gözlemlemeli ve tüm yavruların anne sütünden faydalanmasını sağlamalısınız.

Kedim yavrusunu istemiyor diyorsanız bunun bir sebebi de o yavruda bir hastalık, deformasyon veya fiziksel olarak diğer yavrulardan bir farklılık olabilir. Bu durumda anne kedi diğer yavruların zarar göreceği endişesi ile o yavruyu çevresinden uzaklaştırmak istiyor olabilir.

Yavrularını terkeden kedi bir sokak kedisi ise aslında terketmemiş de olabilir. Yavrulara besin bulmaya gitmiş olma ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden anne kedinin yavruları terkettiğini düşünmeden önce emin olun. Sonra anne kediyi üzmeyin 🙁

Kedi yavrusunu yer mi? Kediler yavrularını yer mi?

Kedilerin yavrusunu yemesi maalesef yaşanabilen bir durum. Eğer yavru ölü doğduysa diğer yavrular ölü bebeği görmesin veya onun çürümesi ile oluşabilecek mikroplardan etkilenmesin diye yavruyu yiyebiliyorlar.

Bir rivayete göre anne kedinin yavrusunu yemesinin sebeplerinden biri de yavruya insan kokusunun sinmiş olmasıdır. Bu sebeple yeni doğan yavrulara dokunmamak sadece anne kedinin kontrolüne bırakmak gerekmektedir.

Son olarak kedilerin yavrularını yemesinin bir sebebi de yavrunun güçsüz olmasıdır. Güçsüz yavrunun bakımı oldukça zordur ve diğer sağlıklı yavruların sütünden, ilgisinden alırlar. Ne kadar korkunç olsa da güçsüz yavruyu öldürüp yiyerek diğer yavruların yaşama şansını arttırmak bir annelik içgüdüsüdür.

Yavru kedi annesinden ne zaman ayrılır? Kedi yavruları ne zaman anneden ayrılır?

Kedi annesinden ne zaman ayrılır sorusunun cevabı çok net değildir. Bu süre kediden kediye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yavru kedilerin annesinden ayrılması en fazla 4 ay sürmelidir. Bir yavruyu sahiplenmek istiyorsanız ve 4 aylık olduysa yavru kediyi annesinden ayırmak konusunda endişe etmenize gerek kalmamış demektir.

Bu arada yavrular anneden 2 aylıktan önce ayrılmamalıdırlar. Ayrılma için ideal zaman ise 3-3.5 aydır.

Minnoş torunlarınız ile mutlu günler diliyorum…

Content Protection by DMCA.com

39 yorum

    • öncelikle geç dönüşüm için çok özür diliyorum. Belki başkalarına da bir faydası olur ümidiyle geç de olsa sorunuzu cevaplayayım.
      kendini güvende hissetmediklerinde yavrularını başka yerlere taşır anne kediler. ve götürdükleri yeri bilirler merak etmeyin.
      tabi yavrular bulundukları yerde güvendelerse 🙁

  1. Merhabalar. Bizim evin arkasında bir düzine yavru kedi mevcut. İçlerinden bir tanesi sürekli miyavlıyor. Geçen sene aynı durum olmuştu ve yavruyla kimse ilgilenmediği için yavru ölmüştü. Yavru kediye baktık kardeşleri var ama onlara göre bayağı küçük ve zayıf. Annesi de sonradan geldi. Endişem şu üzerine koku bulaştırdığımız için yavryu reddedebilir mi? Bu arada bir şiddetli miyavlamalar normal midir? Yardım için ne yapabilirim? Şimdilik yavruların ve annedin olduğu yere biraz yiyecek ve süt koymakla yetindik. Cevaplarsanız çok minnettar olurum. Şimdiden teşekkür ederim

    • üzerine koku sinince maalesef reddebiliyorlar 🙁 yavru kediler ya açken ya kaybolduğunda ya canı acıyorken feryat figan bağırır. Stabil durumlarda pek sesi çıkmaz 🙁 bu arada kedilere süt vermeyin. süt mideleri için çok zararlı. 🙁 su mutlaka verin su en kritik şey

        • sadece yavruya dokundunuz diye bunu yapacağını sanmıyorum. Yavrunun farklı bir problemi olabilir ya da kısa zaman içinde diğerlerini de taşıyacak olabilir. takip etmekte fayda var. yavru çok miyavlamaya başlarsa annesi emzirmiyor ve bebek aç gibi düşünebilirsiniz. Durumu anlamak için bir süre takip ederdim ben olsaydım.

  2. Merhaba,
    Annemlerin yazlıkta bir sokak kedisi vardı. Bir çok kedi icinden o kedi sadece bizim eve geliyordu. Annem,hayvan sevgisi olan fakat evde kedi beslemeye hiç sıcak bakmayan biri idi. O kediye isinmisti. Evde kaliyordu. Zaman zaman dışarı çıkıyordu ve çok aklilli olduğunu anlatır durur annem.
    Kedi doğum yaptı 8 Mart 2021 de. Yani yaklaşık 2,5 ay önce. 3 tane yavrusu oldu. Yavrular evde büyüdü. Artık dışarı çıkmaya başladılar. Anne kedi yavrularını hep koruyan ve ilgilenen bir kedi. 2 gün önce sokakta yavru kedilerden birine araba çarpmış ve maalesef yavrulardan birini kaybettik. Annem çok üzgün. Anne kedi ve yavrular için yemek hazırladığında anne kedi yemiyormus. Sürekli ölen yavrusunu ariyormus. Annem de bunu gördükçe daha çok üzülüyor hatta kendini suçluyor.
    Bu anne kedinin psikolojisi için ne yapmak gerekir? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkürler.

  3. Merhaba bizim sitede kedi doğurdu şuan 2/1,5 aylıklar ve bizim sitede yollara çıkmaya başladılar ve bir tane yavru o şekilde indanş basmasıyla hayatını kaybetti bizde bunlar yollara çıkmaya başladı diye bizim büyük arka bahçedeki yere koyduk ama anneyi her oraya koyduğumuzda kaçıyor ne yapmalıyım?

  4. Bizim apartmanımızın kedisi var dışarda doğum yapmış yavrusunun bir tanesini bize getirdi öbür yavruyu biz bulup getirdik ve o yavruyu istemiyor ne yapsak da anne ile çocuğunu kaynaştırabiliriz acaba

  5. Ya bizim sokakta bugün yavru kedi dogdu uç tane biri disi biri Erkek digerini bilmiyorum ölmüstü Anne si dogurduktan sonra birakmis çalilarin Arasina iki tanesi ayni yerdeydi biri bizim binanin önundeydi biz onlari aldik baktik biri ölmüs gömdük on diger ikisine Annesi yoktu ortalikta bu arada biz kedileri Bezle tutuyorduk sonra bir kutunun içine koyduk yavrularda bagiriyorlardi bizde siringayla süt verdik cirpiniyorlardi hayvanlar bu arada biz yavrulara süt verirken Bezle tutuyoruzki koku gecmesin bize neyse sonra baktik annesini Gorduk koliyle yavrularini yanina koyduk sonra kokladi Gitti yanlarindan 5 dakkada bir gelip oturuyo gidiyo napabiliriz Acaba neden anneleri emzirmiyo cok merak ediyorum

    • sizi bir tehdit olarak algılıyor olabilir. biliyorum müdahale etmemek çok zor ama yavrulara kesinlikle dokunmamak gerekiyor. Anne bütün gün kendine mama arıyor karnını doyuruyor ve muhtemelen sizin görmediğiniz anlarda emziriyordu. yavruya müdahale gerçekleştiğinde anne kendini bu bakımdan çekebiliyor artık 🙁

  6. Merhaba dışarda baktığım bir kedim var iki tane yavrusu var ama ikisini sürekli ayiriyo.Birini baska yere taşırken diğerini yerinde birakiyo.ben de geride bıraktığına uzuluyorum bazen onu da yanına götürüyorum .bunun nedeni nedir acaba

    • aslında biraz siz müdahale ettiğiniz için de endişe ediyor olabilir. ya da diğer yavruda bir hastalık olabilir. bu yüzden de sağlıklı yavruyu ayırmaya çalışıyordur. ben de olsam ben de dayanamam üzülür müdahale ederim mutlaka ama aslında etmemek gerekiyor 🙁 keşke ben de kendime engel olabilsem…

  7. Sokakta baktığım kedi doğum yaptı ve çocukları sürekli evime taşıyor. Ama annem izin vermiyor. Evimiz üst katta olduğu için hemen kapının kanına yuva yaptık. Daha iyi hisseder diye ama yine de taşıyor. Nasıl yuvaya alıştırabilirim?

    • mamaları yalnızca ve yalnızca yuva içinde verirseniz bir süre sonra yuvayı saipleniyorlar. benim de bahçemde baktığım 4-5 kedim var. sokak kedisini yuvaya alıştırmak konusunun tek çözümü mamayı sadece ve sadece yuvada vermek

      • kedim gece ben yatarken yatağıma benim yanıma taşıyor yavruları daha 20 günlükler neden olabilir acaba bu arada annelerinide ben büyüttüm 20 günlükken gelmişti biberonla beslemistim

        • sizin yanınızı muhtemelen daha güvenli ve sıcak buluyor. yavruları konumlandırdığınız alan belki çok ortada olabilir ya da cam kenarı ise soğuk olabilir. Daha sıcak ve sote bir yere konumlandırırsanız daha rahat edecektir anne.

          • Merhaba kapı önünde bir kedi var hep yemek veririz geldi penceremin önünde miyavladı resmen birşey anlatmak istedi indim yavru kedisi paspasmza koymuş aldım eve getirdim anneyi de getirdim yavruyu Red etmiyor ama gitmek istiyor diğer iki yavrusuna nazaran bu çok ufak kalmış neden acaba? Önceki gün bir yavrusu diğer hayvanlar tarafından öldürüldü acaba o yüzden mi getirdi ne yapayım kararsız kaldım

  8. Kedim 3 gün önce doğum yaptı yavrularının sadece birini taşıyor diğerlerini yerinde bırakıyor yanına koyduğum zamansa sadece taşıdığı yalıyor diğerlerini önemsemiyor ne yapmalıyım

    • anne kediler bazı yavrularını dışlayabiliyorlar. Yavruların üzerine sinmiş yabancı bir koku, yavrulardan birinin hasta olması veya farklı bir sebep. Bu gibi durumlarda ısrarla bebekleri kabul ettirmeye çalışmalısınız. Yine de başarılı olamıyorsanız annesinin ilgilenmediği yavrulara ihtiyacı olan bakımı sizin vermeniz gerekiyor.

    • Tam hareketi göremiyorum tabi ama temizliyor olması muhtemel. patilerini ve tüylerini de temizlerken kıtık vs bir durum ile karşılaştıklarında düğümleri ısırıklarla çözmeye çalışırlar. Belki öyle bir hareket yapıyordur.

  9. Bizim geçen seneden beri yavruyken beslediğimiz bir kedi var büyüdü geçenlerde doğum yaptı kendisine biz bakıyoruz ama sokakta yaşıyor bahçemizde yavruları 3 taneydi gözlerini yeni açmaya başlıyordu daha ay bile geçmedi bir gece baktık yavru kediler yok anneside arıyor kendisininden haberi yok sürekli arıyor acaba yavrular yedimi o gün köpekler geziniyormuş

    • Sadece köpekler değil diğer kediler bile yavrulara zarar vermiş olabilir. Bu yüzden aşırı korunaklı noktalara taşırlar sürekli olarak yavrularını. 1 aylık yavru yuvadan kendi uzaklaşmaz. Uzaklaşmış olması çok çok düşük bir ihtimal. Çok üzgünüm ama yavruların başına kötü bir durum gelmiş olabilir 🙁
      Umarım ben cevap yazana kadar bulunmuştur bebekler.

  10. Bizim Anne kedi eve sadece yemek yemeye geliyor. Yavruları 1 yaşįnda( 3 erkek). Onları gördüğünde sinirleniyor geliyor bana. Acaip bir ses çıkarzıyor. Bu normal mi sizce? Biz çok üzülüyoruz evde durmuyor. Yemek için günde 1 defa geliyor yada 2 günde bir. Biz nerede yanlış yaptık anlamadık

    • öncelikle geç dönüşüm için kusuruma bakmayın lütfen. Yavruların 1 yaşında olduğunu söylemişsiniz. 1 yaşına gelen yavruların anne ile anne-çocuk bağı çoğunlukla yok olur. 1 yaş yavruların kendi hayatını kurması için yeterli bir süre. Bu yüzden onları kendine rakip görmeye bile başlamış olabilir. Üzülmeyin. O kendi isteğiyle dışarı çıkıp mama yemeye kendi isteğiyle geri geliyorsa halinden memnun demektir. Keşke tüm kediler dışarda güvenle dolaşabilecek yetilere sahip olsa da hiçbirini eve kapamak zorunda kalmasak.

  11. Merhaba kapı önünde bir kedi var hep yemek veririz geldi penceremin önünde miyavladı resmen birşey anlatmak istedi indim yavru kedisi paspasmza koymuş aldım eve getirdim anneyi de getirdim yavruyu Red etmiyor ama gitmek istiyor diğer iki yavrusuna nazaran bu çok ufak kalmış neden acaba? Önceki gün bir yavrusu diğer hayvanlar tarafından öldürüldü acaba o yüzden mi getirdi ne yapayım kararsız kaldım

    • bazen diğer baskın yavrular yavrulardan bazısının yeterince emmesini engelleyebiliyor. yeterince ememeyen yavru da diğerlerine göre daha ufak ve bakımsız kalıyor maalesef. Yavruda bir problem hastalık olabilir ve yardım istiyor olabilir. Dediğiniz gibi korktuğu için sizin korumanıza da getirmiş olabilir. Başka bir yerde bir yavrusu daha varsa onun yanına gidiyordur muhtemelen.

  12. Benim 2 yaşında bir scotısh kızım var. Doğum yaptı. 45 gün emzirdi 2 adet yavrusunu. Sonra birgün yavrular ile arasında ne oldu bilmiyorum düşmanca saldırıya geçti. Bizde panikledik almaya çalıştık elinden. Baya sağımız solumuz pençe yarası oldu. Aradan birkaç gün geçti ayırmıştık tekrar bir deneyelim dedik. Kuyruğunu kabarttı saldırıya geçti. Şimdi ayrı yerlerde tutuyorum. Neden olur? Tekrar birleştirmeye korkuyorum.

  13. Benim kedim önceki 6.5 aylık erkek yavruları ile beraber yaşıyor ilginç bir ana oğul ilişkileri vardı zaten, şimdi anne yeni yavrular doğurdu eski yavrulardan biri yeni kardeşlerinin bakımını yapıyor ve bunu annesi yuvadayken de o yokken de yapıyor beraber uyuyorlar Anne pek yadırgamadı bu durumu hatta arada onu da yalayıp temizliyor sarılıyor filan Çok da çılgın derecede sevecen ve hareketli bir kedi zarar verecek diye korkuyorum diğeri sessiz sakin ayrı bir köşede takılıyor sadece benimle ilgileniyor var mıdır bunun bir örneği yoksa bir bana mı denk geldi bu model

    • Kedileri de tıpkı insanlar gibi düşünebilirsiniz. Herbirinin karakteri bambaşka oluyor. Bazı kediler diğerlerinin aşırı sevgisini çekiyorken, bazı kediler de diğer tüm kedilere aşırı sevgi gösterebiliyorlar. İlk süreçte bir zarar vermediyse bundan sonra da zarar vereceğini sanmıyorum. Ama uzun süreler yalnız bırakmamak en sağlıklısı.

      Sıkıntı şu ki bebekler dişi ise ve erkek yavrular kızgınlığa girerse (kısır değillerse yani), dişiler henüz ergenliğe ulaşmadan dahi çiftleşmek isteyebilirler. Erişkin kediler yavru kedilerle çiftleşmeye çalıştıklarında onlara ciddi zarar verebiliyorlar. Bu şekilde 4 aylık 2 dişi bebeği yaralı yakalayıp tedavi ettirmişliğim var. Birini erkek kedinin elinden zor almıştım. Ama kızgınlık durumu dışında bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*