Toksoplazma nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

toksoplazma nedir

Toksoplazma nedir veya toksoplazmozis nedir sorusunun cevabı oldukça teknik bir dil ile verilebilir. Ama ben bu kısmı profesyonellere bırakarak yaptığım onlarca araştırma sonucu edindiğim bilgileri sizlerle mümkün mertebe özet olarak paylaşacağım. Peki toksoplazma nedir?

Toksoplazma nedir? Toksoplasma nedir?

Toksoplasma nedir sorunun cevabını şu şekilde özetleyebiliriz; Toksoplazma, genellikle çiftlik hayvanlarında görülebilen bir cins iç parazit türünün yola açtığı bir enfeksiyon hastalığının adıdır. Beslenme yöntemleri sebebi ile bu hayvanlarda kedilere ve insanlara da bulaşabilmektedir.

Bu arada kedilerde sık görülen diğer hastalıklar konusunda bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili yazımı inceleyebilirsiniz.

Toksoplazmozis, Toksoplazma gondii’nin neden olduğu bir enfeksiyondur ve anne karnındaki bebeğinizin hayatını dahi tehdit edebilir. Parazitle enfekte olmuş kedi dışkısı içeren kedi kumu ya da bahçe işleri ile uğraşırken temas ettiğiniz toprak ile enfeksiyonu alabilirsiniz. Aynı zamanda parazitle enfekte olmuş az pişmiş ya da çiğ et ile temas veya tüketim ile de enfeksiyonu alabilirsiniz. Bu arada eğer daha önce toksoplazma enfeksiyonu geçirdiyseniz muhtemelen tekrar geçirmezsiniz.

Toksoplazma neden olur?

Çoğunlukla çiğ et ile beslenen kediler enfekte olurlar. Sokak kedilerine bulunma ihtimali ev kedilerine oranla daha yüksektir. Çünkü sokak kedilerinin bir çoğu kuş, fare vb hayvanları avlayarak beslenirler. Bu yüzden kedilerde toksoplazma karşılaşılması yüksek bir enfeksiyon türüdür.

İnsanlarda toksoplazma ise çoğunlukla çiğ et tüketimi veya kedi dışkısına temastan dolayı yaşanmaktadır. Dolayısı ile toksoplazma insanlara bulaşır mı sorusunun cevabı maalesef evet. Ama korkmayın! Alacağınız tedbirler sayesinde toksoplazmadan korkmanıza gerek yoktur. Yazımın ilerleyen kısmında bu önlemlerden de bahsedeceğim.

Enfekte olmuş bir kedinin dışkısına dokunduktan sonra elinizi istemeden ağzınıza, gözünüze götürürseniz bu toksoplazma parazitini vücudunuza almanız çok olasıdır. Bu arada az önce de belirttiğim gibi yeterince pişmemiş kırmızı et tüketmeniz de toksoplazma enfeksiyonu kapmanıza sebep olabilir.

Toksoplazma belirtileri nelerdir?

İnsanda toksoplazma belirtileri nelerdir?

İnsanda Toksoplazmoz (gondii) hastalığı çoğunlukla bir belirti göstermez. Birçok insan enfekte olduğunun bile farkına varmadan bu enfeksiyonu bağışıklık sisteminin gücü sayesinde yener.

Belirti gösteren insanlarda ise gözlemlenen toksoplazma belirtileri şu şekildedir;

  • Vücut ağrısı, halsizlik
  • Ateş ve baş ağrısı
  • Lenflerin şişmesi

Kedilerde toksoplazma belirtileri nelerdir?

Kedilerde toksoplazma belirtilerinde yaygın görülen bir belirtiden söz edemeyiz. Eğer kediniz evden hiç çıkmıyor ve çiğ et ile beslenmiyor ise toksoplazma hastalığına yakanma riski oldukça düşüktür. Ama yinede bu hastalık ona asla bulaşmaz diyemeyiz tabii. Siz de örneğin kıyafet ya da ayakkabınız ile enfeksiyonu evinize taşıyabilir ve kedinizi enfekte edebilirsiniz.

Bu arada kedi beslenmesinde dikkat edilecek noktaları anlattım yazımı da mutlaka incelemenizi tavsiye ederim. Yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz

Toksoplazma hastalığına yakalanan kedi enfekte olmuş parçaları dışkısına geçirir. Parazitler dışkıda 1-3 hafta arasında yaşamaya devam eder. Dolayısı ile kedi dışkısı ile temas ettikten sonra ellerin hiçbir yere dokunmadan sabun ile yıkanması çok kritiktir.

Eğer veteriner hekiminiz kedinize test yaptı ve toksoplazma ıgg (toxoplazma ıgg) tespit edildi ise bu durumda evde olen diğer kedinizin kum kabını mutlaka ayırmalısınız. Bu sayede diğer kedinizin enfekte olmasını bir nebze engellemiş olursunuz.

Toksoplazma nasıl bulaşır?

Toksoplazma aşağıdaki şekillerde bulaşır;

  • Çiğ veya az pişmiş et tüketimi
  • Sebzeleri iyice yıkamadan tüketmek
  • Enfekte olmuş kedinin dışkısına el ile temas ettikten sonra ellerin hijyenini yeterince sağlamamak
  • Hamilelik sırasında plesentadan bebeğe geçiş

Dolayısı ile bulaşın temel sebebini hijyen kurallarına dikkat etmemek olarak özetleyebiliriz.

Toksoplazma için alınabilecek önlemler nelerdir?

Öncelikle toksoplazmanın insanlara nadiren kedilerden bulaştığını bilmeniz önemli. Bu hastalık çoğunlukla çiğ veya az pişmiş et tüketiminden bulaşır. Bu yüzden zaten doktorlar özellikle hamilelikte az pişmiş etten uzak durmanızı söylerler. Dolayısı ile az pişmiş et tüketimini mümkün mertebe minimuma indirmek önemlidir.

Bunun dışında toksoplazmayı engelleyici önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çiğ et tüketiminin azaltılması
  • Çiğ et ile temas eden bıçak, kesme tahtası, kap vb tüm gereçlerin mutlaka sabunlu su ile yıkanması
  • Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizin sabun ile iyice yıkanması
  • Eviniz dışında yeşil yapraklı salataları yememeye özen gösterilmesi
  • Pastörize edilmemiş süt tüketiminin veya bu tür sütlerden elde edilmiş süt ürünlerinin tüketiminin mümkün mertebe azaltılması
  • Kedi dışkısına el ile temas ettiğinizde ellerin sabunlu su ile iyice yıkanması (kendi kediniz olsa dahi)
  • Hamile iseniz kedi kumu temizlerken, et doğrayıp pişirirken veya bahçe işleri ile uğraşırken mutlaka eldiven takılması ve işlem sonrası ellerin sabun ile iyice yıkanması
  • Kedinizin kaliteli kuru ve yaş mamalarla beslenmesi ve kesinlikle ona çiğ et verilmemesi
  • Kedinizin mümkün ise sokak hayvanları ile temas etmesinin engellenmesi
  • Kedinizin veteriner hekim kontrollerinin ve aşılarının aksatılmaması

Kedilerde zorunlu aşıların hangileri olduğunu merak ediyorsanız buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.

Toksoplazma çoğunlukla kedilerden bulaşan parazit olarak bilindiği için tekrar özellikle belirtmek istiyorum ki toxoplazma hastalığının insanlara bulaşma yöntemlerinden en az gözlemlenen yöntemi kedilerden bulaşmadır. Çiğ veya az pişmiş et veya iyi yıkanmamış sebze tüketimi toxoplazma bulaşma yöntemleri arasında en en sık gözlemlenen bulaş şeklidir.

Önlemler içine kediniz için alabileceğiniz önlemleri ekledim çünkü burası bir kedi bloğu. Yoksa bu maddeleri eklemiş olmamın hastalığın kedilerden bulaştığı algısı yaratmasını ASLA istemem. Hatta bu algıyı yıkmak isterim çünkü asıl tehlike kedilerde değil. Lütfen böyle bir düşünceye kapılmayın. Kediciklerimiz bu hastalıkta en masum varlıklar.

Toksoplazma enfeksiyonunun tehlikesi nedir?

Toksoplazma gondii enfeksiyonu bağışıklığı yüksek kişilerde bir sorun yaratmazken bazı insanlarda da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. En büyük risk ise belirli hastalıklar sebebi ile (Örneğin AIDS veya kanser tedavisi süreci gibi) bağışıklığı düşük kişilerde veya hamilelikte ortaya çıkar.

Toksoplazma enfeksiyonu hamilelikte düşük, erken doğum veya doğum sonrası bebeği kaybetme gibi durumlara yol açabilmektedir. Bu yüzden özellikle gebelikte hijyen kurallarına dikkat etmek normal zamandan çok daha önemlidir.

Bu arada insan veya kedilerin bu hastalığı bir kez geçirmiş olması hastalığa bağışıklık kazanılmasını sağlar.

Toksoplazma testi – Toxo testi

Kanda toxoplasma gondii parazitinin bulunup bulunmadığını teşhis etmeye yarayan kan testine toksoplazma testi adı verilir. Bu hastalığı kaptığınızdan şüphe ediyorsanız toksoplazma için tarama testi yaptırabilirsiniz.

Toxo ıgm nedir? Toxo ıgg nedir?

Parazite karşı antikorları kontrol eden kan testlerinde toksoplazma IgG ve toksoplazma IgM adlı antikorlar aranır.

Hamilelikte toksoplazma testi

Bazen hamilelik kontrollerinde doktorunuz enfeksiyon şüphesi duyduğunda da sizden toksoplazmosiz için test isteyebilir.

Toksoplazma IgG kaç olmalı?

Toksoplazma IgG için genellikle; ≥3.0 IU/ mL olan değerler pozitif, 1,60 ile <3. IU/mL arası değerler sınır değer ve ≤1,60 IU/mL olanlar negatif kabul edilmektedir. Tabi yine de bu değerleri doktorunuzun yorumlaması oldukça önemlidir.

Toksoplazma tedavi yöntemleri – Toksoplasma tedavisi – Toxo Tedavisi

Eğer bağışıklık sisteminiz yeterince güçlü ise herhangi bir ek tedaviye gerek duymadan hastalığı geçirip yenmeniz oldukça muhtemeldir. Ancak bağışıklık sisteminiz zayıf ise hastalık tespitinden sonra durumunuza özel ilaç tedavileri ile hekiminiz uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Uygun ilaçlar sayesinde kısa sürede hastalığı yenmek mümkün. Ama siz yine de hijyen konusunda dikkatli olup toksoplazma enfeksiyonunu kapmamaya çalışın

Content Protection by DMCA.com

2 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*