Kedilerde Coronavirus (Koronavirüs)

kedilerde_coronavirus
kedilerde_coronavirus

Bir coronavirüs (koronavirüs) belası sardı dünyamızı. Aylardır tüm dünya covid-19 (kovid-19) salgını nedeniyle alarm halinde. Artık vaka sayılarını yüzbinlerle, ölüm sayılarını ise onbinlerle anıyoruz. Hali ile tüm kedi anelerinin aklında kedilerde coronavirüs ile ilgili soru işaretleri bulunuyor. Bu konudaki merak ettiğiniz soruları cevaplayacağız. Ama önce yeni tip coronavirüs ile ilgili bilgi sahibi olalım.

İlk vakanın aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde görüldüğü coronavirus (koronavirüs) salgını ülkemizde ise ise ilk kez 10 Mart 2020 tarihinde tespit edildi. Aynı zamanda bu tarihlerde Dünya Sağlık Örgütü covid-19 (kovid-19) hastalığını pandemi olarak ilan etti. Yani bu virüsün dünyada eşzamanlı olarak yayılan ve çok sayıda insanı tehdit eden bir hastalık olarak kabul etti.

Ülkemizdeki güncel vaka ve vefat sayılarını gözlemleyebilmek için tıklayın!

Dünya olarak çok farklı günler yaşıyoruz. Tüm metropoller, günün her saati iğne atsan yere düşmeyen meydanlar bomboş. Tüm insanlık evine kapanmış ve korku içinde bu kötü günlerin geçmesini bekliyoruz. Alınan önlemler, her geçen gün artan vaka ve ölüm sayılarını engellemeye çalışıyor.

Elbet tarihteki birçok virüs gibi bu yeni coronavirüs (koronavirüs) belası da sona erecek ve dünyamız eski güzel, mutlu günlerine geri dönecek. O gün gelene kadar biz de herkes gibi evinizde kalın ve alabileceğiniz tüm tedbirleri hem kendinizin hem de ailenizin sağlığı için almanızı temenni ediyoruz.

#EvdeKalTurkiye

Coronavirüse (koronavirüse) karşı tedbirler için tıklayın!

Bu tedbirlerin arasında minik dostlarımız kedilerimiz için alacağımız tedbirler de var tabi. Ama öncesinde birçok kedi annesinin aklına takılan coronavirus (koronavirüs) ve covid-19 (kovid-19) ile ilgili soruları yanıtlamak istedik.

Coronavirus nedir?

Coronavirüs hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. RNA virüsü olması da mutasyona uğrama olasılıklarının ve dolayısı ile tehlikeli (ölümcül) olma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Coronavirüsler çoğunlukla solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkiler.

Covid-19 (Kovid-19) nedir?

Tespit edilmiş birçok coronavirüs (koronavirüs) bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda yine ciddi bir bulaşma oranını yakalayan SARS ve MERS virüsleri de bir çeşit coronavirüstü. Covid-19 (kovid-19) ise bugün tüm dünyayı saran ve Aralık ayında ilk kez Çin’de tespit edilen yeni tip coronavirüsün insanlarda neden olduğu hastalığın adıdır. Ve bu hastalık dünya sağlık örgütü tarafından pandemi olarak ilan edildi.

Kedilerde coronavirüs (koronavirüs)

Coronavirüsler kedilerin sıklıkla karşılaştığı ve metabolizmalarının alışık olduğu bir virüs çeşididir. Mutasyona uğramadığı sürece de herhangi bir ölüm riski bulunmamaktadır. Coronavirüs (koronavirüs) kediden kediye bulaşabilmektedir. Bu bulaşma da genellikle dışkı teması ile oluşmaktadır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüs ile hayatları boyunca 1 kez karşılaşırlar. Olasılık birden fazla kedinin olduğu bölgelerde çok daha fazladır tabi.

Ancak kedilerin sıklıkla karşılaştığı coronavirüsler şu anda tüm dünyanın savaştığı yeni tip coronavirüsten farklıdır.

Yeni tip coronavirus (koronavirüs) insandan kediye bulaşır mı?

Yapılan araştırmalar bu olasılığın çok düşük olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda Çin’de bir köpekte yeni coronavirüs saptandığı tespit edilmiş ve daha sonra bu virüsün köpeğe sahibinden bulaştığı anlaşılmıştı. Ancak bu olayda virüs yoğunluğu köpeği hasta etmeyecek kadar azdı. Dolayısı ile insanlardan kedilere coronavirüs (koronavirüs) bulaşması ile ilgili henüz net bir çalışma ya da fazlaca bir örnek bulunmamaktadır. Bu yüzden kedime coronavirüs bulaşır mı diye korkmayın. Bu olasılık çok çok düşük bir seviyede gibi görünüyor.

Kedilerden insanlara coronavirüs (koronavirüs) bulaşır mı?

Kedilerde sıklıkla görünen coronavirüs çeşidi insanlara bulaşmaz. Şu anda tüm dünyanın savaştığı yeni tip coronavirüsün ise henüz evcil hayvanlardan insanlara bulaştığı bir vaka ile karşılaşılmadı. Zaten dünya sağlık örgütü de covid-19 (kovid-19) hastalığının kaynağının evcil hayvanlar olamayacağını ve evcil hayvanların bu hastalığı bulaştırma riski olmadığını da açıkladı. Bizim de bundan şüphemiz yoktu zaten 🙂 Üstelik kedinizin bırakın sizi hasta etmeyi birçok hastalığa karşı bağışıklığınızı arttırdığını bile söyleyebiliriz.

Ancak risk almamak için mutlaka günlük yaşantınızda basit hijyen kurallarına uyup hem kedinizin hem de kendinizin sağlığını koruma altına alın. Peki nedir bu hijyen kuralları?

    • Eve ayakkabı ile girmemek
    • Kedinizin ayakkabı ile dolaşılan bölgelerde gezinmesine engel olmak
    • Düzenli olarak evinizi temizlemek
    • Kedinizle temas etmeden önce ve ettikten sonra (hatta temasın dışında sık sık) ellerinizi yıkamak
    • Kedinizi düzenli olarak taramak/fırçalamak
    • Kedinizin yatağı, mama ve su kaplarını düzenli olarak yıkamak
    • Eğer yıkamak istiyorsanız ki çok sık yapmanızı tavsiye etmeyiz kedinizi kedi şampuanı ile yıkamak
    • Kedinizin sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak

Kedi coronavirüsü ile covid-19 arasındaki fark nedir?

Kedilerde sıkça görünen coronavirüs kedilerin mide ve bağırsaklarına yerleşirken, tüm dünyanın başına bela olan covid-19 solunum sistemine yerleşmektedir ve direkt olarak akciğer problemlerine yani nefes alma problemlerine yol açmaktadır.

Kedi coronavirüsü – Kedilerde coronavirüs belirtileri

Belirtiler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Bu virüsü kapan kedilerin neredeyse tamamı virüsün yarattığı hastalığı yenebilirler. Kedilerin rahatça atlatabildiği bu hastalık, virüsün mutasyon geçirmesiyle hepimizin bildiği ölümcül FIP hastalığına dönüşür. Coronavirüsün FIP’e dönüşme olasılığı ise %2 ile %10 arasında değişmektedir.

 

Kedilerinize, sizlere ve tüm ülkemize sağlıklı günler dileriz…

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*