Kedilerde tüy bakımı nasıl yapılmalıdır?

kedilerde_tuy_bakimi_nasil_yapilmali
kedilerde_tuy_bakimi_nasil_yapilmali

Kedilerde tüy bakımı nasıl yapılmalı, kedilerin tüy dökülmesi nasıl azaltılır, kedilerin tüylerinin sağlıklı görünmesi için neler yapmak gerekir gibi birçok soru kafanızı kurcalıyor biliyoruz.

Özellikle bizim minik kızımız Bihter’imiz gibi uzun mu uzun, yumuşak mı yumuşak tüyleri olan bir minnoşunuz var ise bu sorunun tüm kedi annelerine nazaran daha çok kafanızı kurcaladığından eminiz. Bu yüzden bu yazımızda bebeğinizin tüy bakımını hakkıyla nasıl yapabileceğiniz konusunu inceledik. Peki kedi tüy bakımı nasıl yapılmalıdır?

Bu arada bizim Bihter’imiz;

kedilerde_tuy_bakimi_uzun_tuylu_kediler
kedilerde_tuy_bakimi_uzun_tuylu_kediler_bihter

 

Öncelikle kediniz için tüylerinin ne kadar önemli olduğundan bahsedelim. Kediler gününün çok büyük bir bölümünü kendilerini yalayarak geçirirler. Bu işlem onun için bir aktivite olmanın dışında temiz kalmasının en büyük sebebidir. Kendilerini yalayarak temizledikleri için kedinizin yıkanmaya ihtiyacı bulunmamaktadır.

Tüyleri aynı zamanda kedinizin vücut ısısını dengeler. Yazın serin kışın da sıcak kalmalarını sağlar. Bu yüzden onu zamanlı zamansız traş ettirmeniz vücut ısısı dengesini bozabilir ve onun hastalanmasına sebep olabilir. Aynı zamanda tüylerine zarar gelmesi bebeğinizin psikolojisini de oldukça olumsuz etkileyecektir.

Peki kedinizin hayatında bu denli önemi olan tüylerinin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Kedilerde Tüy Bakımı – Düzenli Tarama

Kedilerde düzenli tarama özellikle uzun tüylü (long hair) bir kediniz var ise olmazsa olmaz bir bakım yöntemidir. Düzenli tarama kedinizin tüy sağlığına katkıda bulunacağı gibi dökülmesini ve evinizin tüy ile kaplanmasını da engelleyecektir.

Kedinizi taramadan önce mutlaka ona uygun bir tarak seçmeniz gerekmekte. Doğru tarağı elde ettiyseniz tarama işine bebeğinizin en sevdiği noktadan başlamalısınız. Tarama işlemini yavaş yavaş, onu rahatsız etmeden yapmalısınız. Taramaya başladıktan sonra rahatladığını gördüğünüzde vücudunun diğer bölgelerini taramaya devam edebilirsiniz.

Tarama için en uygun zaman onun yorgun ve uykulu olduğu zamanlardır. Onu taranmaya teşvik edebilmek için her tarama sonrasında bir ödül maması ile onu mutlu edebilirsiniz. Bu ödül bir sonraki taranmada onun daha da rahat olmasını sağlayacaktır.

Bu arada tarama işlemi tüy bakımının dışında kedinizin kan dolaşımını da düzene dokacaktır. Yani tarama kedinizin genel sağlığı için de oldukça önemli bir bakım yöntemidir. Ancak çoğu kedi taranmaktan hoşlanmaz ve sürekli kaçar. Bunun keyifli ve gerekli bir işlem olduğunu kedinize öğretmek istiyorsanız onu ilk aylarından itibaren düzenli tarayınız. Yavru kediler yetişkin kedilere oranla her türlü değişikliğe daha kolay alışır ve bu alışkanlığı yetişkinlik dönemlerine taşırlar.

 

Kısa tüylü kedilerde tarama

Kısa tüylü bir kediniz var ise onu tüy toplayıcı fırçalar ile tarayabilirsiniz. Bu fırçalar taramadan çok ölü tüylerin toplanmasını ve masaj ile onun rahatlamasını sağlayacaktır. Tarama esnasında uçuşan tüyleri engellemek ve dökülen tüyleri daha kolay toplayabilmek için fırçanızı bir miktar ıslatmayı deneyebilirsiniz.

Uzun tüylü kedilerde tarama

Tarama işlemi uzun tüylü kedilerde en önemli bakım yöntemlerinden bir tanesidir. Çünkü uzun tüylü kedinizin tüylerini düzenli taramazsanız tüylerinde düğümlenmeler meydana gelebilir. Bu düğümlenmeler kedinizin kendini temizlemesini ve aynı zamanda derisinin hava almasını engelleyecektir. Bu durum da bebeğinizin önemli deri hastalıkları ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.

Uzun tüylü kedilerde tarama fırça ile değil mutlaka tarak ile yapılmalıdır. Tarama işlemi kısa tüylü kedilere oranla daha sık yapılmalıdır. Haftada 1 kez mutlaka kedinizi tarak ile taramalı, ölü tüyleri üzerinden toplamalı ve oluşan düğümleri açmalısınız. Özellikle her mamadan sonra yaladığı gıdı tüylerini düzenli taramanız oldukça önemlidir.

 

kedilerde_tuy_bakimi_duzenli_tarama
kedilerde_tuy_bakimi_duzenli_tarama

 

Tarama için size önerebileceğimiz en iyi marka Furminator! Bu ürün tarama konusunda mükemmel sonuçlar vermektedir. Bunun dışında ölü tüyleri toplama konusunda ciddi bir uzmandır. Ne kadar tüy topladığına inanamayacaksınız!

Her kedi türüne ve boyutuna göre farklı ürünü bulunan Furminator standart kedi taraklarına göre biraz pahalı bir ürün. Üstelik piyasada çok fazla sahte ürün bulunmaktadır. Ve unutmayın! Sahte ürünlerde hangi malzemelerin kullanıldığını bilemezseniz ve bu maddeler kedinizin derisine ve sağlığına zarar verebilir.

Sahte Furminator Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle bu ürünün fiyatlarının 300TL üzerinde olduğunu belirtmek isteriz. Bu yüzden bu rakamın çok daha altında satılan ürünlerin %100 oranda sahte olduğunu söyleyebiliriz. Hatta şu anda online alışverişte orjinal ürün bulma ihtimaliniz yok denecek kadar az diyebilirim. Bu yüzden ben en son gidip güvenilir bir petshop’tan bizzat ürünü görerek satın almıştım.

Birkaç kez satın alıp sahte ürün olduğunu farkeden biri olarak artık orjinal furminator uzmanı olduk 🙂 Şu özelliklere dikkat edip satın alırsanız içiniz rahat bir şekilde orjinal ürününüzü kullanabilirsiniz;

  • Ürün bıçağı üzerinde lazer kesim bir şekilde furminator markası bulunmaktadır
  • Ürün başlığı arkasında toplanan tüyleri kolayca alabileceğiniz bir buton bulunmaktadır
  • Ürün kutusu üzerinde orjinalliğin göstergesi olan bandrol bulunmaktadır

 

kedilerde_tuy_bakimi_sahte_furminator_nasil_anlasilir
kedilerde_tuy_bakimi_sahte_furminator_nasil_anlasilir

 

Bu da nasıl güzel tüy topladığını görmeniz için;

 

Kedilerde Tüy Bakımı – Takviye Gıdalar

Kedinizin tüylerinin sağlığını destekleyici birçok mama çeşidi veya takviye gıdalar bulunmaktadır. Bu ürünlerle kedinizi beslediğinizde kedinizin tüylerindeki değişimi çok net görebilirsiniz. Ancak bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedinizin bu ürünleri kullanmasına engel bir durum bulunabilir.

Birkaç kaliteli ürüne örnek vermek gerekirse;

kedilerde_tuy_bakimi_tuy_bakim_urunleri
kedilerde_tuy_bakimi_tuy_bakim_urunleri

 

Kedilerde Tüy Bakımı – Banyo Yaptırmak

Öncelikle kedilerin banyoya ihtiyacı olmadığını belirtelim. Çünkü onlar kendilerini tüm gün yalayarak misler gibi, pamuk gibi yaparlar. Ancak zaman zaman ishal, kusma veya farklı bir sebepten dolayı kedinizi banyo yaptırmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda tüy ve deri bakımı için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor.

Kediler sabun ya da insanların kullandığı şampuan ile yıkanmaz. Bebeğinizi mutlaka yıkayacaksanız onun derisine uygun kaliteli bir kedi şampuanı almalısınız. Bu ürünü pet shoplardan bulabileceğiniz gibi veterinerinizden de temin edebilirsiniz.

Islanmak kedilerin vücut ısısını son derece hızlı bir şekilde düşürür ve bu durum ölümlerine dahi sebep olabilir. Zaten kediler en çok da bu yüzden sudan korkar ve kaçarlar. Bu yüzden onu yıkacağınız zaman evin son derece sıcak olması ve herhangi bir rüzgar almaması gerekir.

Yıkarken gözüne, kulağına su kaçmaması son derece önemlidir. Hatta tam da bu sebeple kafasına su tutmadan yıkamanız en sağlıklısı olacaktır.

Yıkama işleminden sonra kedinizi mutlaka kurutmalısınız. Kedilerin neredeyse tamamı saç kurutma makinesinden korkarlar. Saç kurutma makinesini çalıştırmayı denediğiniz an kaçıp gidecek ve onu tutamayacaksınız. Bu yüzden birkaç kuru havlu yardımıyla kedinizi büyük ölçüde kurulayınız ve kalan kısmı kedinizin yalayarak halletmesini sağlayınız. Tekrar belirtelim bu evrede evin ısısı son derece önemli.

 

kedilerde_tuy_bakimi_banyo_yaptirmak
kedilerde_tuy_bakimi_banyo_yaptirmak

 

Kedileri yıkamak oldukça zordur. Daha önce hiç yıkanmamış yetişkin bir kediyi zaptedip yıkayabilmek ise neredeyse imkansızdır. Bu yüzden yıkama işlemine kedinizi yavru dönemlerinde alıştırmaya başlarsanız ilerde zorluk çekmezsiniz.

Son olarak yıkama işini sık sık yapmadan sadece ihtiyaç anında yapmaya özen gösterin. Unutmayın! Kediler son derece temiz hayvanlardır ve bu temizliği tamamen yalanarak sağlarlar. eğer evinizde ya da kedinizde koku hissediyorsanız bu büyük ihtimalle mamasından, kum çeşidinden veya kumunu temizleme sıklığından kaynaklanmadır.

Kedilerde Tüy Bakımı – Dış Parazit Aşısı

Dış parazit aşısı kedilerde deri ve tüy bakımının en önemli başlığıdır. Aşı olmayan kedilerde parazitler oluşacak ve bu da hem kedinizin deri sağlığını hem de sizin sağlığınızı tehlikeye atacaktır. Tüm kedi aşıları da en az dış parazit aşısı kadar hayati öneme sahiptir. Bu yüzden kedinizin aşılarını her ne sebeple olursa olsun aksatmamaya özen göstermelisiniz.

Detaylı Bilgi İçin: Kedi aşıları ve kedi aşı takvimi

Ayrıca kedi aşılarını kolayca takip edebilmemiz için mutlaka KEDİ AŞI TAKVİMİ mobil uygulamamızı denemenizi tavsiye ederiz.

Kedi aşı takvimi tanıtım videosu:

 

Kedi Çimi ve Kedi Maltının Önemi

Kedilerinin hayatının büyük bir bölümünü yalanarak geçirdiğinden bahsetmiştik. Her yalanma esnasında kedinizin belirli miktarda tüy yutar. Üzülmeyin! Bu durum onların doğasında var. Ancak doğalarında olan bir konu da kusmak!

Midelerinde yuttuğu tüylerden dolayı oluşan tüy yumakları sindirimi olumsuz etkiler ve bazı sindirim hastalıklarına yol açar. Bu yüzden zaman zaman kusarak bu yumakları midesinden çıkartması gerekmektedir. Doğada kediler çim yiyerek kusmalarını sağlarlar. Bu yüzden ev kedileri için de piyasada kedi çimi adında ürünler satılır. Kediniz sağlığı için bu ürünü tüketmelidir.

 

kedilerde_tuy_bakimi_kedi_cimi
kedilerde_tuy_bakimi_kedi_cimi

 

Tabiki tüy yumaklarını atmanın tek yöntemi kusmak değil. Kedi maltı sayesinde yumakları sindirip boşaltım yolu ile de atabilmektedirler. Bunun için malt tüpleri bulunmaktadır. Günlük olarak tüpü sıkarak bir miktar kedinize veriyorsunuz. İşlem sadece bu kadar! Ama tabiki malt da kullansanız çok nadir de olsa kediniz kusabilir. Bu durum son derece normaldir. Endişe etmeyin!

 

kedilerde_tuy_bakimi_kedi_malti
kedilerde_tuy_bakimi_kedi_malti

 

Peki kedilerin tüy yumağı atmak amaçlı çıkardığı kusmuk neye benzer? Bunu da bir fotoğraf ile destekleyelim. “Kusmuk fotoğrafı paylaşmak da nerden çıktı?” demeyin. Kedinizin sağlığının yerinde olup olmadığını anlayabilmeniz için bu normal bir kusmuğun neye benzediğini biliyor olmanız son derece önemli 🙂 Biz bu durumla ilk karşılaştığımızda internette görselini bulamadığımız için oldukça endişelenmiş ve hemen veterinerimize koşmuştuk 🙁

Her ne kadar görüntüsü kakaya benzese de bir eldiven ile bu maddeyi elinize alıp parçaladığınızda içerisindeki tüy yumaklarını kolaylıkla farkedebilirsiniz.

Kedi kusmuğu neye benzer? Kedi Kusmuğu Nasıl Olur?

kedilerde_tuy_bakimi_kedi_kusmugu
kedilerde_tuy_bakimi_kedi_kusmugu

 

Kedinizle ve onun yumuk yumuk tüyleriyle mutlu günler diliyoruz….

 

 

kedilerde_tuy_bakimi_en_uzun_tuyu_kedi
kedilerde_tuy_bakimi_en_uzun_tuyu_kedi

 

Content Protection by DMCA.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*